Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Σημαντικές εξελίξεις στο φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου τις επόμενες ημέρες

Σημαντικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες σχετικά με το φυσικό αέριο προανήγγειλε με δηλώσεις του ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Μανώλης Κωστίδης και τo kathimerini.gr.

«Τις επόμενες μέρες, πρώτα ο Θεός, θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο σχετικά με το φυσικό αέριο» ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας.

«Πριν από τρία χρόνια όταν στείλαμε το Γιαβούζ είχαμε δηλώσει ότι για τα σχέδια της περιοχής η χώρα- κλειδί είναι η Τουρκία», πρόσθεσε ο κ. Ντονμέζ.

«Εμείς πάντα με εποικοδομητική στάση θα προχωρήσουμε με τη νοοτροπία που ευνοεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα όλων των πλευρών» συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Σε αυτό το πλαίσιο, μπορούμε να μετατρέψουμε και την ανατολική Μεσόγειο σε προορισμό ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού».

Σινάν Ουλγκέν στην «Κ»: O EastMed μπορεί να επανέλθει αν ενταχθεί στο σχέδιο και η Τουρκία

Ο διευθυντής του τουρκικού think tank EDAM (Κέντρο Ερευνών Οικονομικής και Εξωτερικής Πολιτικής) και πρώην διπλωμάτης Σινάν Ουλγκέν υποστήριξε σε συνέντευξή του στην «Κ» πως υπάρχει το ενδεχόμενο κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed, όμως θεωρεί ως απαραίτητες προϋποθέσεις την ένταξη της Τουρκίας στο συγκεκριμένο σχέδιο και την επίλυση του Κυπριακού ή την εύρεση φόρμουλας για τη διανομή εσόδων του φυσικού πλούτου.

Οσο για την πιθανότητα κατασκευής του αγωγού Ισραήλ – Toυρκίας, υπενθύμισε πως πρέπει να περάσει από την αποκλειστική οικονομική ζώνη (AOZ) της Κύπρου, όμως εξέφρασε την ιδέα να δοθεί άδεια διέλευσης του αγωγού με πληρωμή κάποιου τιμήματος, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
 

Πηγή: skai.gr