Οικονόμου: Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε δυνατή στήριξη στους πολίτες, χωρίς να διαλυθούν τα δημόσια οικονομικά

Η ενημέρωση από την Θεσσαλονίκη αποδεικνύει το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για την πόλη, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στην συμπρωτεύουσα, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αναφερόμενος στα μέτρα κατά τις ακρίβειας που ανακοινώθηκαν χθες είπε ότι είναι πρόδημο πως η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά το πρόγραμμα στήριξης των πολιτών.

Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε με ειλικρίνεια, θα διαθέσουμε όλους τους πόρους που μπορούμε, υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας για όσο διάστημα μας χρειαστεί, σημείωσε και πρόσθεσε ότι τα μέτρα ενίσχυσης, το ύψος των οποίων έχει φτάσει τα 4 δισ. ευρώ, στηρίζονται σε δύο βάσεις:

1. είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια για την στήριξη των πιο αδύναμων

2. είναι συνεπή με την υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική. «Δεν θα θυσιάσουμε την οικονομική σταθερότητα της χώρας» είπε.

Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε δυνατή στήριξη, χωρίς να διαλυθούν τα δημόσια οικονομικά, είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να έρθουν τα μέτρα όσο πιο μπροστά γίνεται.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο κυβερνητικός εκρπόσωπος σημείωσε ότι η Ελλάδα στέκεται και πάλι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, τιμώντας τη μακραίωνη παράδοση που εκπροσωπεί.

Η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ θιασώτης των ίσων αποστάσεων, δεν στοιχήθηκε ποτέ με τις δυναμείς της αδικίας. Είμαστε απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό και σε κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, πρόσθεσε.

Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια και τα εθνικά μας συμφέροντα.

«Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει το συντομότερο και η ΕΕ εργάζεται σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση. Η Ελλάδα είναι μπροστά σε αυτή την προσπάθεια»

  • «Η Ελλάδα έχει στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και εξοπλισμό στην Ουκρανία. Αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάτι παραπάνω ως προς αυτό το θέμα» είπε ερωτηθείς εάν η χώρα θα στείλει επιπλέον εξοπλισμο για την άμυνα της Ουκρανίας. Σημείωσε, παντως, ότι  απόφαση της κυβέρνησης είναι πως ό,τι είναι χρήσιμο για την άμυνα της χώρας μένει εδώ και δεν πάει αλλού.
     
  • Για την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν ο κ. Οικονόμου είπε ότι δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις, είμαστε εδώ να δουμε αν θα επιβεβαιωθεί το θετικό κλίμα που υπήρξε. Είναι προς το συμφέρον και των δύο χώρων να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες εντάσεις στην περιοχή.
     
  • Είναι άμεση ανάγκη να παρέμβει η Ευρώπη στο κομμάτι της ενέργειας. Σήμερα χρειάζεται μια μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Ο πρωθυπουργός έχει καταθέσει πρότασεις που θα ανακουφίσουν τους πολίτες. Απαιτείται άμεση ευρωπαϊκή παρέμβαση. 
     
  • Σε ερώτηση αν η Ελλάδα συμμερίζεται την αμερικανική άποψη ότι ο Βλ.Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου, απάντησε ότι «δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να διερευνά ποιος είναι εγκληματίας πολέμου. Υπάρχουν ευρωπαϊκά όργανα που θα αποφανθούν».
     
  • Δύσκολη η απομάκρυνση των Ελλήνων της Μαριούπολης, καθώς δεν υπάρχει ανθρωπιστικός διάδρομος ανοιχτός. Παρακολουθούμε και είμαστε σε επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες χώρες. Μέχρι στιγμής έχουν έρθει κάποιες χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες. Γίνεται μία προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι άνθρωποι αυτοί στον παραγωγικό τομέα. Η χώρα θα κάνει αυτό που της αναλογεί.
     
  • Τα μέτρα για τα καύσιμα είναι τρίμηνης εμβέλειας, για Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Ανάμεσα στους πολλούς κινδύνους είναι ο κίνδυνος των ελλείψεων. Η εξάρτηση μας από τα ρωσικά σιτηρά δεν ήταν πολύ μεγάλη. Προφανώς και επεξεργαζόμαστε σενάρια και τρόπους για να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. Προς το παρόν δεν διαφαίνεται τέτοιος κίνδυνος.
     
  • Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην παρέμβει στον ΕΦΚ γιατί η βούληση είναι να βοηθήσουμε περισσότερο αυτούς που έχουν ανάγκη. Δεν είναι απολύτως ακριβές ότι η αυξημένη τιμή φέρνει αυξημένα έσοδα μέσω του ΕΦΚ. Δεν υπάρχουν περισσότερα έσοδα τα οποία η κυβέρνηση τα κρατά και δεν τα αποδίδει στην κοινωνία.
Πηγή: skai.gr