Σκυλακάκης σε ΣΚΑΪ για επιδοτήσεις καυσίμων και ρεύματος: Πώς θα αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση

Για την ακρίβεια και τις επιδοτήσεις που θα δώσει η κυβέρνηση για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μίλησε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Τα έσοδα του 2021 πήγαν καλύτερα από ό,τι περιμέναμε και οι δύο πρώτοι μήνες του τρέχοντος έτους έκλεισαν με υπέρβαση εσόδων κατά 600 εκατ. ευρώ», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι για να αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και σε διεθνές επίπεδο.

«Όταν αυξάνονται οι διεθνείς τιμές των καυσίμων και η χώρα δεν παράγει φυσικό αέριο και πετρέλαιο, τότε η χώρα γίνεται φτωχότερη», είπε και εξήγησε πως αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κόβεται ο ρυθμός της ανάπτυξης.

Σχετικά με την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση είπε: «Η χώρα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα, έχουμε έλλειμμα. Επομένως αυτά που δίνουμε είναι δανικά. Όταν δίνεις δανικά, δεν κάνεις σπατάλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τα πράγματα με παραμορφωτικούς φακούς.»

Τόνισε, δε, ότι σε περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας «πρέπει να είσαι συνετός και προσεκτικός».

Για την εργαλειοθήκη των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ανέφερε ότι θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία για πιο στοχευμένα μέτρα.

Εξήγησε, επίσης, ότι δεν μπορεί να υπάρξει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός πριν εξελιχθεί ο πόλεμος.

Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι στο ηλεκτρικό ρεύμα η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βοηθά για όλη τη διάρκεια της κρίσης. «Σε όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα.»

Μιλώντας για το διευρυμένο εισοδηματικό κριτήριο στην επιδότηση της βενζίνης, τόνισε ότι επελέγησαν υψηλότερα κριτήρια ώστε να λάβουν την επιδότηση όσοι πραγματικά τη δικαιούνται, καθώς το υπουργεο αναγνωρίζει ότι υπάρχουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής σε διάφορους τομείς, οι οποίοι παρουσιάζουν πολύ χαμηλότερα έσοδα από τα πραγματικά.

Για το diesel είπε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα δοθεί η διπλή επιδότηση για τον Απρίλιο. Ανοιχτό άφησε, επίσης, το ενδεχόμενο επιδότησης και στα ΚΤΕΛ.

Τέλος, σημείωσε ότι η εικόνα που έχει από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Μαρτίου είναι θετική. «Αν έχουμε καλό σενάριο θα έχουμε περισσότερες δυνατότητες.»

Πηγή: skai.gr