Οικονόμου για εκλογικό νόμο: Πρέπει να αποτρέπει την ακυβερνησία και τον σχηματισμό αδύναμων κυβερνήσεων

«Εμείς θα επιδιώξουμε καθαρή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Στο τέλος της τετραετίας θα καταθέσουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς μας» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Νέο γύρο συζητήσεων για τον ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου -με επιπλέον μπόνους εδρών στον πρώτο κόμμα- ανοίγει η σημερινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.

Ερωτηθείς σχετικά στη διάρκεια του briefing, ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Τα δεδομένα είναι γνωστά. Η πάγια θέση είναι ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να αποτυπώνει τους εκλογικούς συσχετισμούς και να οδηγεί σε σταθερές διακυβερνήσεις, όπως και να αποτρέπει την ακυβερνησία και τον σχηματισμό αδύναμων κυβερνήσεων».

Σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Οικονόμου σημείωσε επιπρόσθετα: «Εμείς θα επιδιώξουμε καθαρή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Στο τέλος της τετραετίας θα καταθέσουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς μας. Υπάρχει μια συζήτηση για ανασύσταση παλαιών συμμαχιών, όπως του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Βαρουφάκη. Στο τέλος οι πολίτες θα κρίνουν και θα αποφασίσουν».

«Η Ρωσία θέλει αναταραχή»

Αναφερόμενος στην αρχή της εισήγησής του στην ενεργειακή κρίση, τόνισε ότι μετά την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κόσμος άλλαξε, θα δοκιμαστούν οι αντοχές μας.

Πρόσθεσε ότι δημιουργείται τεράστια ανισορροπία στην παγκόσμια οικονομία που απαιτεί κοινές ευρωπαϊκές λύσεις: «Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί από μόνη της να κάμψει το κόστος των κρίσεων» τόνισε και συμπλήρωσε πως «όλα πια δείχνουν πως η Ρωσία επιδιώκει την κοινωνική αναταραχή και την πολιτική αστάθεια σε όσες χώρες αντιστέκονται στα σχέδιά της».

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, είπε και σημείωσε ότι η απειλή στην Ευρώπη είναι στρατηγικού χαρακτήρα. «Η ΕΕ οφείλει να αντιδράσει συλλογικά, δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο» τόνισε και πρόσθεσε πως είναι ώρα να σπάσει η ευρωπαϊκή αδράνεια.

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, η κυβέρνηση συνεχίζει το εθνικό σχέδιο στήριξης εξαντλώντας τα εθνικά αποθέματα. Πληρέστερη εικόνα για τα μέτρα -είπε- θα έχουμε σε λίγες μέρες, ωστόσο γνωρίζουμε ότι το καλοκαίρι δημιουργήθηκε πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, κυρίως λόγω των εσόδων από τον τουρισμό που έφτασαν τα 18,2 δισ. ευρώ.

Όπως είπε, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί το Σάββατο από τη ΔΕΘ σε μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για μείωση φορολογίας, σε μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, καθώς και σε μέτρα στήριξης των πολιτών για την ενέργεια, όπως και σε μια ολοκληρωμένη πολιτική για την στέγαση.

  • Για αλλαγή εκλογικού νόμου: Τα δεδομένα είναι γνωστά. Η πάγια θέση είναι ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να αποτυπώνει τους εκλογικούς συσχετισμούς και να οδηγεί σε σταθερές διακυβερνήσεις όπως και να αποτρέπει την ακυβερνησία και τον σχηματισμό αδύναμων κυβερνήσεων. 
  • Για Πιτσιόρλα: Πολύ σοβαρή υπόθεση, αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας είπε ψέματα στη Βουλή. Η προσπάθεια να πει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ήταν από το παρελθόν όπως φάνηκε από πληροφορίες είναι δεν είναι πραγματικός ισχυρισμός. Επίσης, κατά πόσον ήταν νόμιμη η επισύνδεση; Πρέπει να δώσει απαντήσεις ο κ. Τσίπρας.
  • Καμία σκιά στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Μέσα από το θεσμικό πλαίσιο, θα πάρουμε απαντήσεις.
  • Γνωστές οι συμβάσεις που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια, δεν έχω άλλη ενημέρωση. Δεν συνδέονται με την συζήτηση για τα κακόβουλα λογισμικά. Δεν έχει προμηθευτεί τέτοια λογισμικά το Δημόσιο.
  • Αλλαγή στην εξεταστική επιτροπή; Αυτονόητο ότι όσα έρχονται στο φως θα απασχολήσουν τα μέλη εξεταστικής επιτροπής. Έστω, ας ενημερώσει ο κ. Τσίπρας τον κ. Πιτσιόρλα.
  • Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό της ομάδας διαχείρισης κρίσεων στο υπουργείο Ενέργειας για τις εξελίξεις για την λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας ενέργειας και για την επικαιροποίηση των πρωτοβουλιών.
  • Δεν θα γίνει μείωση στο προσωπικό των τηλεοπτικών σταθμών. Οι θέσεις εργασίας στους σταθμούς αυξήθηκαν τον τελευταίο καιρό. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δημιουργούμε ένα πλαίσιο για να αυξανονται οι θέσεις εργασίας. Είναι σε διαβούλευση το άρθρο, είμαστε εδώ να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες.
  • Εισιτήρια σε ΜΜΜ: Δεν υπάρχει άτι ανακοινώσιμο ακόμη
  • Για εκλογικό νόμο: Θα επιδιώξουμε καθαρή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Στο τέλος της τετραετίας θα καταθέσουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς μας. Υπάρχει μια συζήτηση για ανασύσταση παλαιών συμμαχιών με τον κ. Βαρυφάκη. Στο τέλος οι πολίτες θα αποφασίσουν.
  • Δεν έχουμε να πούμε κάτι περισσότερα στα του εκλογικού νόμου, προφανώς προχωράμε κάνοντας τη δουλειά μας. 
  • Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου στήριξης. Θα έχουμε τις επόμενες μέρες πληρέστερη εικόνα και ανάλογες αποφάσεις από τον πρωθυπουργό.
Πηγή: skai.gr