Συνάντηση Δένδια με τη Γαλλίδα ΥΠΕΞ - Στην Τουρκία σήμερα η Κολονά

 Η γαλλίδα ΥΠΕΞ μεταβαίνει στην Τουρκία για να την "ενθαρρύνει" στις "θετικές" της ενέργειες - Το απόγευμα της Τρίτης η συνάντηση με τον Ν. Δένδια

Συνάντηση με την Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά (Catherine Colonna), θα έχει αύριο Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 17:20 και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο (γύρω στις 18:30), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Κατά την διάρκεια των συζητήσεων αναμένεται να εξετασθούν οι στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ουκρανία, στα Δυτικά Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην περιοχή του Σαχέλ, καθώς και η συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η εν λόγω επίσκεψη πραγματοποιείται σε ανταπόδοση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στο Παρίσι τον περασμένο Ιούλιο.

Η γαλλίδα ΥΠΕΞ μεταβαίνει στην Τουρκία για να την "ενθαρρύνει" στις "θετικές" της ενέργειες

Η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά μεταβαίνει σήμερα στην Τουρκία για να την ενθαρρύνει να συνεχίσει τις «θετικές» της ενέργειες στον πόλεμο στην Ουκρανία και να «παραμείνει συνεπής απέναντι στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών».

«Θα μεταβώ αυτοπροσώπως σήμερα το απόγευμα στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη», όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο RTL.

«Η Τουρκία, η οποία έχει ενεργό ρόλο στην περιοχή, (...) μερικές φορές παίζει θετικό ρόλο (...) πρέπει να την ενθαρρύνουμε προς αυτή την κατεύθυνση και να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει συνεπής με τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε.

Μετά τη μεσολάβησή του για να επιτραπεί αυτό το καλοκαίρι η επανέναρξη της μεταφοράς των ουκρανικών σιτηρών από το λιμάνι της Οδησσού μετά την εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε το Σάββατο στον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν την μεσολάβηση της Τουρκίας για να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης σχετικά με τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον οποίο έχουν καταλάβει τα ρωσικά στρατεύματα.

Η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο.

Παρότι προμήθευσε το Κίεβο με στρατιωτικά drones, η Άγκυρα αρνήθηκε να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν εις βάρος της Ρωσίας μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

"Η Ευρώπη έχει επιβάλει κυρώσεις, οι ΗΠΑ επίσης, το ίδιο και ορισμένες συμμαχικές χώρες και εταίροι, όμως άλλες δεν έχουν υιοθετήσει πολιτική κυρώσεων, για παράδειγμα η Τουρκία (...). Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι χώρες που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις δεν χρησιμοποιούνται ως βάση για την καταστρατήγηση των κυρώσεων που έχει υιοθετήσει το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας", διαβεβαίωσε η Κολονά, υποστηρίζοντας ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας "λειτουργούν και θα έχουν όλο και περισσότερα αποτελέσματα".

"Υπάρχουν και άλλες επιλογές κυρώσεων, ιδιαίτερα εξατομικευμένες", είπε η Κολονά μετά την λήψη δεσμίδας μέτρων από την ΕΕ με στόχο να πλήξει τη ρωσική οικονομία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ