Λευκός καπνός στη διακομματική για την ψήφο των αποδήμων

Λευκός καπνός στη διακομματική για την ψήφο των αποδήμων

Λευκός καπνός στην διακομματική για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού καθώς έπειτα από συζήτηση περίπου μιας ώρας,  φαίνεται πως βρέθηκαν οι περίπου 200 απαιτούμενες ψήφοι.

«Φαίνεται πως διαμορφώνεται η κοινή βάση για ένα νομοσχέδιο που θα διευκολύνει επιτέλους την ψήφο των Ελλήνων πολιτών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, προκειμένου να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους.», τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, μετά το πέρας της συζήτησης .

Φαίνεται πως εξασφαλίζεται η βάση των 200 βουλευτών, τόνισε συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση  στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξει το νομοσχέδιο.

«Να δουν οι Έλληνες επιτέλους ένα νομοσχέδιο να ψηφίζεται και από τους 300 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου» , εξέφρασε.

Παράλληλα, ανέφερε πως οι συζητήσεις ανάμεσα στα κόμματα που συμμετέχουν στην διακομματική ήταν πολλές.

Όπως εξήγησε ο κος Θεοδωρικάκος η βάση για το νομοσχέδιο είναι η ισότιμη ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού με αυτή των Ελλήνων του εσωτερικού.

«Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν κι εκείνοι για την κυβέρνηση, για τους πολιτικούς συσχετισμούς στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων.» ,δήλωσε ο υπουργός.

«Δεύτερον, θα μπορούν να ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν», πρόσθεσε αναφέροντας πως υπάρχει συμφωνία για αύξηση των βουλευτών επικρατείας σε 15 προκειμένου τα κόμματα εφόσον επιθυμούν να μπορούν εντάξουν στα ψηφοδέλτια αυτά, σπουδαίες προσωπικότητες που ζουν στο εξωτερικό.

Τρίτον αποφασίστηκε η αυτοπρόσωπη παρουσία των εκλογέων στα σημεία που έχουν στηθεί οι κάλπες, τα οποία θα είναι οι πρεσβείες, τα προξενεία και άλλες τοποθεσίες που θα έχει συμφωνηθεί πως λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα.

« Θα σχηματιστούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες του εξωτερικού κατόπιν αίτησης τους στο υπουργείο Εσωτερικών», διευκρίνισε ο κος Θεοδωρικάκος ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως από αυτό το νομοσχέδιο θα επωφεληθούν όσοι Έλληνες έμειναν, τα τελευταία 35 έτη, τουλάχιστον για 2 χρόνια στη χώρα μας.»

Πηγή: skai.gr