Κλείσιμο

Και στη συνταγματική αναθεώρηση η ψήφος των αποδήμων

Σε προαναγγελία και πιθανής συνταγματικής έναντι μόνο νομοθετικής ρύθμισης για την ψήφο των εκτός Επικρατείας εκλογέων, προχώρησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος της Βουλής, αναφερόμενος πιθανότατα στην πρόταση του ΚΚΕ να συσχετίζεται η σχέση του εκλογέα με την Ελλάδα μέσω ενεργού ΑΦΜ.

Ο Υπουργός Επικρατείας, επαναβεβαίωσε τη βούληση της κυβέρνησης να εξαντλήσει τα περιθώρια συναίνεσης ακόμα και με οπισθοχώρηση σε βασικές θέσεις, με στόχο την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης και μιλώντας για παραχωρήσεις της ΝΔ, σημείωσε: «Κάποιες προτάσεις της αντιπολίτευσης απαιτούν συνταγματική αναθεώρηση. Υπό αυτή την εκδοχή, η αναβολή της  εκ των προτέρων συνταγματικής αναθεώρησης είναι πράξη ευθυκρισίας για να μη θεωρηθεί ότι ο διάλογος είναι προσχηματικός. Να κάνουμε τις βασικές παραχωρήσεις από τη βασική θέση που είχαμε εκφράσει προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη συναίνεση».  

Είχε προηγηθεί η πρόταση του Προέδρου της Επιτροπής, Ευριπίδη Στυλιανίδη,  για αναβολή της προγραμματισμένης για αύριο συζήτησης του άρθρου 54 περί εκλογικού νόμου και ψήφου αποδήμων, προκειμένου όπως επισήμανε να μη θεωρηθεί ότι υπάρχει παρέμβαση στον εν εξελίξει διάλογο μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και των κομμάτων.

Σε παράθυρο συνταγματικής αναθεώρησης για την ψήφο των αποδήμων, συμφώνησαν και τα υπόλοιπα κόμματα, με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δια του εισηγητή του Γιώργου Κατρούγκαλου, διαφώνησε ζητώντας δημόσιο και διαφανή διάλογο, ώστε όπως είπε οι προτάσεις όλων να είναι στο φως και να μην προκαλείται η στρεβλή εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απομονώνεται.

Ενδεικτική του συναινετικού κλίματος που διαμορφώνεται ήταν και η τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου από το Κίνημα Αλλαγής, ο οποίος ανέφερε ότι φαίνεται πως η πλειοψηφία των 101 βουλευτών οι οποίοι θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την ψήφο των αποδήμων δεν υπάρχει. 

Τελικώς, η Επιτροπή αποφάσισε να μεταθέσει τη συζήτηση για το άρθρο 54 για τις αρχές Νοεμβρίου, ζητώντας παράλληλα παράταση των εργασιών της μέχρι τις 11 Νοεμβρίου.

Πηγή: skai.gr