Η Αθήνα καταδικάζει τις ρωσικές ενέργειες και διαβεβαίωνει για την τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο

Την πάγια θέση της Ελλάδας ότι «κάθε αναθεωρητική πρωτοβουλία υπονομεύει τη διεθνή σταθερότητα και την πρόοδο» διατύπωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταδικάζοντας απερίφραστα την κίνηση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες από το Κίεβο περιοχές και να αποστείλει στρατεύματα.

Συντασσόμενη στο πλευρό των Ευρωπαίων και ΝΑΤΟϊκών συμμάχων της, η Αθήνα αναμένει τις κοινές αποφάσεις στο πλαίσιο της ΕΕ για τα επόμενα βήματα σε βάρος της Μόσχας.

«Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα διαβουλευθεί και θα συντονιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Συμμάχους της αναφορικά με την αντίδραση στην απόφαση αυτή» αναφερόταν στην πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι η αναγνώριση από τη Ρωσία της μονομερούς ανακήρυξης «ανεξαρτησίας» από τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αλλά και τις συμφωνίες του Μινσκ.

«Όπως κάθε αναθεωρητική πρωτοβουλία, υπονομεύει τη διεθνή σταθερότητα και την πρόοδο» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των κρατών. Καταδικάζει συνεπώς απερίφραστα ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες και ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συντονίζεται ήδη με τους εταίρους της ώστε η αντίδρασή της να είναι κοινή και ουσιαστική» είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από το Παρίσι όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας ολων των κρατών από θέση αρχής, και σύμφωνα με τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις παγκόσμιες αξίες».

Επάρκεια φυσικού αερίου

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο Ρωσίας - Ουκρανίας προκάλεσαν συναγερμό και στο μέτωπο της προμήθειας φυσικού αερίου, με την κυβέρνηση να προετοιμάζεται για την πιθανότητα να υπάρξει πρόβλημα στην τροφοδοσία της χώρας.

«Όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις από την κλιμακούμενη κρίση, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους Έλληνες πολίτες ότι έχουμε ως κυβέρνηση λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο να παραμείνει ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα χθες ο κ. Μητσοτάκης είχε προεδρεύσει σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, με την συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα.

Στην συνεδρίαση εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια -με όλα τα απαραίτητα μέτρα- για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα εφοδιασμού φυσικού αερίου στη χώρα μας» επισήμανε μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο ίδιος εξήγησε πως «έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, ώστε να μην τεθεί εν κινδύνω η εφοδιαστική αλυσίδα στη χώρα μας, σταθμίστηκαν όλα τα προβλήματα» και τόνισε ότι «η χώρα έχει προγραμματίσει μία σειρά από ενέργειες, ώστε να μην στερηθούμε φυσικό αέριο, είτε με το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), είτε με αλλαγή και τροποποίηση του μείγματος σε ό,τι αφορά στην παραγωγή. Δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα προβλήματα σε ό,τι αφορά στην εφοδιαστική αλυσίδα» διαβεβαίωσε.

Για την προστασία της μειονότητας

Η Αθήνα έχει έναν επιπλέον λόγο ανησυχίας για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ουκρανίας, αφού εκεί υπάρχει πολυπληθής ελληνική μειονότητα, ειδικά στην Μαριούπολη, με παρουσία 2.000 πλέον ετών. 

«Εργαζόμαστε για την προστασία και τη στήριξη της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία αλλά και της πολυπληθούς κοινότητας στη Μαριούπολη» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απευθύνει σύσταση να αποφεύγονται τα ταξίδια στην Ουκρανία, ενώ δίνει και πληροφορίες για όσους Έλληνες πολίτες επιθυμούν αρωγή για την αποχώρηση τους να έρθουν σε επαφή με τις ελληνικές αρχές στην Ουκρανία.

Πηγή: skai.gr