Αγωνία στην Ευρώπη για το ρωσικό αέριο - Σταμπολής: Στην Ελλάδα μειώσαμε σε μόλις 4% την εξάρτηση

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αν διακοπεί η παροχή του ρωσικού αερίου θα υπάρχουν μικρότερες συνέπειες για την Ελλάδα. 

«Η Ελλάδα έχει μειώσει σε μόλις 4% την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο τον Μάιο και τον Ιούνιο» ανέφερε στον ΣΚΑΪ 100,3, ο Κωστής Σταμπολής, σύμβουλος στρατηγικής στην ενέργεια και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θοδωρής Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι ενεργειακά θωρακισμένη.

Εξηγώντας έθεσε δύο πιθανά σενάρια για το φυσικό αέριο: Το πρώτο, να μη διακοπεί η παροχή του, που θα σημάνει αποκλιμάκωση των τιμών του, το δεύτερο, αν διακοπεί, η Ελλάδα θα έχει μικρότερες συνέπειες, αφού δεν χρησιμοποιείται αέριο στη βιομηχανία.

Το ζήτημα της ενέργειας θα τεθεί σήμερα επί τάπητος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, ο οποίος θα συμμετάσχει και στη συνεδρίαση του Ecofin. 

Την ίδια ώρα η Ευρώπη ζει με την αγωνία των επόμενων κινήσεων του Πούτιν, καθώς από σήμερα έκλεισε η στρόφιγα μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του Nord Stream 1.

Η αιτία για τη διακοπή είναι εργασίες συντήρησης στον αγωγό, ο οποίος διαπερνά τη Βαλτική Θάλασσα και θεωρείται ο σημαντικότερος για τη ροή του καυσίμου προς τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Η ροή επρόκειτο να σταματήσει στις 06:00 (τοπική ώρα· 07:00 ώρα Ελλάδας) και, θεωρητικά τουλάχιστον, θα ξαναρχίσει το πρωί της 21ης Ιουλίου.

Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι στη Γερμανία εκφράζουν ολοένα εντονότερα την ανησυχία τους πως η ροή μπορεί να μην αποκατασταθεί, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Η Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες επέβαλαν αλλεπάλληλους γύρους κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας για να την αναγκάσουν να σταματήσει τον πόλεμο.

Όμως, πολλές χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια και η Μόσχα αντιδρώντας ανέστειλε ή μείωσε τις προμήθειες αερίου σε αρκετές από αυτές, κάτι που θεωρείται κίνηση αντιποίνων στην Ευρώπη.

Η ρωσική δημόσια επιχείρηση αερίου Gazprom ήδη μείωσε σημαντικά τις παραδόσεις μέσω του αγωγού 1.200 χιλιομέτρων μεταξύ της Ρωσίας και της βόρειας Γερμανίας, επικαλούμενη καθυστερήσεις στα έργα συντήρησης και επισκευής. Η Μόσχα αποδίδει τις καθυστερήσεις στις κυρώσεις που της επέβαλαν δυτικά κράτη, επιχείρημα που απορρίπτει ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Το γεγονός πως αξιοποιείτο μόνο το 40% της δυναμικότητας του αγωγού οδήγησε σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών στην αγορά αερίου, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύου της Γερμανίας.

Πηγή: skai.gr