Κώστας Σκρέκας στον ΣΚΑΪ 100,3: Η κυβέρνηση θα στηρίζει τα νοικοκυριά για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση

«Η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας αναγνωρίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυβερνά υποδειγματικά την χωρά»

«Το θέμα της ενεργειακής κρίσης δεν έχει κλείσει» δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Προσέθεσε ότι για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση θα στηρίζει τους λογαριασμούς των νοικοκυριών, των ευάλωτων συμπολιτών μας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διατηρώντας παράλληλα την δημοσιονομική ισορροπία της χωράς. 

Ανέφερε ότι διερευνώνται άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Δήλωσε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει από τις πιο φθηνές τιμές λιανικής ρεύματος στην Ευρώπη. Σημείωσε δε ότι οι λογαριασμοί είναι αισθητά μειωμένοι.

Ο κ. Σκρέκας επανέλαβε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της επιδότησης προέρχεται από την φορολόγηση των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας, ενώ σε ένα μικρότερο ποσοστό συμμετέχει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Επεσήμανε επίσης ότι η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας αναγνωρίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυβερνά υποδειγματικά τη χωρά, αντιμετωπίζοντας τις παγκόσμιες προκλήσεις που έχουν εμφανιστεί και στην Ελλάδα.  

Ανέφερε μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει προνοήσει να υπάρχει ένα τέλος ενός λεπτού ανά κιλοβατώρα - τη στιγμή που επιδοτείται από 30 έως 70 λεπτά η μεγαβατώρα-, το οποίο προωθείται στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης για να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός αντιστάθμισης κίνδυνου. 

Υπενθύμισε επίσης ότι έχει νομοθετηθεί ένα επιπλέον τέλος 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα φυσικού αεριού για την ηλεκτροπαραγωγή για να δημιουργηθεί δεύτερη δεξαμενή αντιστάθμισης κίνδυνου.

Ανέφερε ότι έχει σταλεί επιστολή στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, και την επίτροπο Ενέργειας να μπει ένα τέλος το οποίο θα συγκεντρώνεται κεντρικά στην Ευρώπη για να υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για να στηριχθούν ευάλωτα νοικοκυριά σε κρίσεις, όπως αυτή που βιώνουμε τώρα.  

Πηγή: skai.gr