Κοινωνική πολιτική VS πολιτικής τοξικότητας

Το στίγμα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης έναντι της πολιτικής τοξικότητας έδωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικρίνοντας την στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι θεμάτων της επικαιρότητας ορμώμενος από τη θέση της Κουμουνδούρου στην υπόθεση Λιγνάδη.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης της ΝΔ και τις πολιτικές που το ανέδειξαν και το ενίσχυσαν, θέλει να προτάξει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, ενόψει της μακράς προεκλογικής περιόδου στην οποία φαίνεται ότι έχει μπει προ πολλού η χώρα - ανεξαρτήτως του πότε θα στηθούν οι κάλπες-  και μπροστά στη γκρίζα προοπτική ενός δύσκολου χειμώνα, που προμηνύει  η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια, οι οποίες ήδη ταλανίζουν όλη τη γηραιά ήπειρο.

Όπως πολύ σαφώς διεμήνυσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, η κυβέρνηση θέλει παράλληλα να καθαρίσει το θολό πολιτικό τοπίο που προκαλεί η τοξικότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης, η οποία αποδίδεται αποκλειστικά στην αξιωματική αντιπολίτευση και εξ αυτού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ τον κάλεσε να υπερβεί το κλίμα της τοξικότητας που, όπως είπε, δυστυχώς πια έχει διαβρώσει όλο τον πολιτικό διάλογο και «να εκπέμψουμε ένα μήνυμα ενότητας απέναντι σε αυτήν την ολοένα αυξανόμενη τοξικότητα του δημοσίου λόγου».

Με αφορμή μάλιστα την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για  μια ευκαιρία να αποκατασταθεί και το  περιβάλλον της, σε μια συγκυρία με πολύ δύσκολες εξωτερικές συνθήκες, «που δεν επιτρέπουν να ανοίγουν εσωτερικές πληγές» και παρατήρησε « έχουμε ανάγκη από ενότητα και σταθερότητα. Δεν έχουμε ανάγκη από χυδαιότητα, έχουμε ανάγκη από ευθυκρισία και ευαισθησία. Όχι από υποκρισία. Σε όλα αυτά κρινόμαστε καθημερινά. Και ας διαφυλάξουμε, λοιπόν, την πολιτική αντιπαράθεση πριν καταλήξει σε ένα μακελειό χυδαιότητας. Διαφορετικά να είστε σίγουροι ότι η ίδια η Δημοκρατία θα εξοστρακίσει ξανά στο περιθώριο αυτούς που στην πράξη την υπονομεύουν» κατέληξε, κλείνοντας την ομιλία και το κάλεσμά του προς τον ΣΥΡΙΖΑ  .

Το στίγμα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης έναντι της πολιτικής τοξικότητας έδωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικρίνοντας την στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι θεμάτων της επικαιρότητας ορμώμενος από τη θέση της Κουμουνδούρου στην υπόθεση Λιγνάδη. «Όταν 2022 αρχηγός πολιτικής αντιπολίτευσης ισχυρίζεται ότι κάποιο αποφυλακίζεται ως κολλητός της εξουσίας, αυτό είναι ο ορισμός τοξικότητας στην πολιτική ζωή» είπε ο κ. Οικονόμου. Διεμήνυσε όμως ότι η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει το δρόμο  τονίζοντας χαρακτηριστικά  ότι «η κυβέρνηση δεν θα παρακολουθήσει αυτή την τοξικότητα, αυτή τη χυδαιότητα, αυτόν τον κατήφορο. Θα κοιτάξει τη δουλειά της θα κοιτάξει την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου, τη συνέπεια των δεσμεύσεών της απέναντι στην ελληνική κοινωνία, την ανάγκη στήριξης της κοινωνίας στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες εξαιτίας των αλλεπάλληλων κρίσεων και της εισαγόμενης ακρίβειας και βεβαίως τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που αλλάζουν την εικόνα της Ελλάδας ενισχύουν το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό της αποτύπωμα, δημιουργούν δουλειές και θέσεις εργασίας για τους Έλληνες πολίτες και συνθήκες προκοπής και ευημερίας για τον κάθε πολίτη.

Προκειμένου λοιπόν η κυβέρνηση να επικοινωνήσει αυτές τις προτεραιότητες της για την ελληνική κοινωνία, έχει ξεκινήσει  νέο κύκλο περιοδειών στη χώρα, με στόχο να αναδείξει το κοινωνικό έργο της τριετούς ήδη διακυβέρνησής της, αλλά και το σχέδιο της  για την ολοκλήρωση της τεραετίας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά την Πέμπτη κύκλο επισκέψεων σε διάφορες περιοχές της χώρας, αρχής γενομένης από την Ήπειρο, ενώ μικτά κλιμάκια υπουργών και βουλευτών θα συνεχίσουν να «οργώνουν» τη χώρα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επαφή και την επικοινωνία με τους πολίτες, τα προβλήματά τους και τις ανάγκες τους.

Το βάρος που ρίχνει ο πρωθυπουργός στην κοινωνική πολιτική φαίνεται και από την απόφασή του να τοποθετηθεί στη Βουλή επί του νομοσχεδίου της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, όπως έκανε την προηγούμενη εβδομάδα και με το νομοσχέδιο της Παιδείας, ενώ η ίδια τακτική αναμένεται να ακολουθηθεί και το επόμενο χρονικό διάστημα με αφορμή κάθε κυβερνητική παρέμβαση που θα έχει κοινωνικό πρόσημο  και αγγίζει την καθημερινότητα των πολιτών.

Πηγή: skai.gr