Νέες «φωτιές» μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από το «φλερτ» με την Εύη Χριστοφιλοπούλου

Η πρόταση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Εύη Χριστοφιλοπούλου να αναλάβει επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει ήδη προκαλέσει αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Η πρόταση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Εύη Χριστοφιλοπούλου να αναλάβει επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει ήδη προκαλέσει αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ, άλλα και ένα νέο ρήγμα στις σχέσεις της Χαριλάου Τρικούπη με την οδό Πειραιώς. Ο πρωθυπουργός γνωρίζεται με την πρώην υπουργό από την εποχή που «συγκατοικούσαν» στο χαρτοφυλάκιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου ανέφερε από την πρώτη στιγμή σε συνομιλητές της πως η πρόταση ήταν τιμητική και την αποδέχτηκε βάζοντας τον αστερίσκο της συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ από τη στιγμή μάλιστα που απαιτείται ευρεία συναίνεση για την εκλογή της. Έτσι και αλλιώς η θητεία του νυν επικεφαλής της συγκεκριμένης Αρχής, Κωνσταντίνου Μενουδάκου, ολοκληρώνεται.

Το παρασκήνιο είναι πλούσιο και οι εκδοχές για το τελικά έχει συμβεί διαφορετικές. Η πλευρά της κ.Χριστοφιλοπούλου υποστηρίζει πως στην επικοινωνία που είχε με τον Νίκο Ανδρουλάκη μέσω zoom, καθώς ήταν άρρωστος με κορωνοϊό εκείνη την περίοδο, εισέπραξε ένα κατ΄αρχάς «ναι» παρά τις όποιες ενστάσεις «επικοινωνιακού χαρακτήρα» είχε εκφράσει. Κομματικές πηγές υποστηρίζουν πως στη συζήτηση που είχε με τον  Νίκο Ανδρουλάκη στα τέλη Ιουνίου δεν δόθηκε κάποιο πράσινο φως για την υποψηφιότητά της, αφού πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση με την Κ.Ο. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να ακολούθησε η αποστολή 6-7 sms από την Εύη Χριστοφιλοπούλου στο κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ χωρίς να υπάρξει κάποια απάντηση. Προς τον πρόεδρο της Βουλής, οι πληροφορίες αναφέρουν, πως διαμηνύθηκε ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία». Η κ.Χριστοφιλοπούλου μεταφέρει την δυσαρέσκειά της για την εξέλιξη ζητώντας μια εξήγηση για το λόγο που το κόμμα της δεν την στηρίζει. «Επί της ουσίας έχουν κάποιο πρόβλημα;», φέρεται να διερωτάται.

Στη Χαριλάου Τρικούπη αντιμετωπίζουν με καχυποψία τις κινήσεις που γίνονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Βλέπουν μια προσπάθεια στελεχιακής «αφαίμαξης» του ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ. Είναι πρόσφατες, άλλωστε δυο πολύ σημαντικές προσεγγίσεις που έχουν γίνει. Στην Άννα Διαμαντοπούλου που ήταν υποψήφια για τη θέση του γενικού γραμματέας του ΟΟΣΑ εκ μέρους της χώρας, αλλά και τον Σταύρο Μπένο που τέθηκε επικεφαλής της επιτροπής ανασυγκρότησης της Εύβοιας. Τους τελευταίους μήνες τα σενάρια είχαν φουντώσει σχετικά με την αξιοποίηση και ενός άλλου πρώην κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, του πρώην υπουργού Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη.  Η περίοδος είναι προεκλογική και στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχουν στελέχη που βλέπουν μια προσπάθεια της κυβέρνησης να εισχωρήσει στο χώρο του κέντρου, που κομμάτι του ξανακερδίζει το ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία.

Φαντάζει πλέον  πολύ δύσκολο να στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ η υποψηφιότητα της Εύης Χριστοφιλοπούλου, όταν το θέμα έρθει στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Υπενθυμίζεται πως απαιτείται πλειοψηφία 3/5 προκειμένου να εγκριθεί.

Πηγή: skai.gr