Κοινό μέτωπο Ελλάδας – Φινλανδίας έναντι κάθε επίθεσης σε ελεύθερη χώρα

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Κοινό μέτωπο έναντι της ρωσικής εισβολής και του πολέμου στην Ουκρανία όρθωσαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Φιλανδή ομόλογός του κατά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, καταδικάζοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο κάθε επιθετική συμπεριφορά έναντι μιας ελεύθερης χώρας.

«Από την πρώτη στιγμή της ρωσικής επίθεσης η Ελλάδα υιοθέτησε μια πολύ ξεκάθαρη στάση. Είναι μια θέση  που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής, η οποία βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στην ύψιστη αρχή του απαραβίαστου των συνόρων και του σεβασμού της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών» δήλωσε κατά την κοινή συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας πως «η  εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ένας επιθετικός πόλεμος εναντίον μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή στην Ευρώπη του 21ου αιώνα» . Σημείωσε δε, ότι μαζί με τους εταίρους μας στην ΕΕ «στεκόμαστε και με τον λόγο μας αλλά πάνω απ' όλα με τα έργα μας αλληλέγγυοι προς τον ουκρανικό λαό, συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς της ιστορικής ελληνικής κοινότητας».

Στο ίδιο μηκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και της Φιλανδής πρωθυπουργού Σάνα Μάριν. «Φινλανδία και Ελλάδα μοιραζόμαστε ισχυρά αισθήματα αλληλεγγύης προς την Ουκρανία και όσα η Ουκρανία έχει υποστεί από τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επίθεση. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές» είπε. Μάλιστα η κ. Μάριν αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια που έχει προσφέρει η Φιλανδία  στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η χώρα της υποστηρίζει ένθερμα την αύξηση της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ουκρανία καθώς όπως εκτίμησε «Οι ρωσικές στρατιωτικές επιθέσεις στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Στο επίκεντρο της συνάντησης και η ένταξη της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία έφεραν στο προσκήνιο και την ανάγκη ενίσχυσης της κοινής ασφάλειας και άμυνας των ευρωπαϊκών, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να παρατηρεί ότι «πρέπει να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των κρατών και των κοινωνιών μας απέναντι στις κοινές απειλές». Στο πλαίσιο αυτό κατά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών ετέθη και το ζήτημα της ενδεχόμενης αίτησης της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, για την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «εναπόκειται στον λαό της Φινλανδίας, και μόνο στον λαό της Φινλανδίας, να κάνει μια τόσο σημαντική επιλογή». Διαβεβαίωσε πάντως πως «σε ό,τι με αφορά, η Ελλάδα θα σεβαστεί την κυρίαρχη απόφαση του λαού της Φινλανδίας, δεδομένης και της στενής μας συνεργασίας στο πλαίσιο της ΕΕ, και φυσικά της ήδη μακροχρόνιας εταιρικής σχέσης μεταξύ της Φινλανδίας και της Συμμαχίας».

«Πάσα» που δεν άφησε ανταπάντηση η Φιλανδή πρωθυπουργός δηλώνοντας ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια κοινότητα ασφάλειας σε ό,τι αφορά τη Φινλανδία και επιθυμούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την πολιτική της ΕΕ σε ζητήματα ασφάλειας και άμυνας». Γνωστοποίησε μάλιστα πως το κοινοβούλιο και η κυβέρνηση της Φινλανδίας, από κοινού με τον Πρόεδρο, θα αξιολογήσουν όλες τις επιπτώσεις της νέας κατάστασης ασφαλείας και θα πρέπει να εξετάσουν εάν θα υποβληθεί αίτηση για ένταξη στο NATO.

Μάλιστα η κ. Μάριν τοποθέτησε σύντομα την σχετική απόφαση επί του συγκεκριμένου ζητήματος προσθέτοντας πως «θεμελιώδης στόχος είναι η διασφάλιση της ειρήνης για τη Φινλανδία και στο μέλλον» και σημειώνοντας πως «η Φινλανδία έχει συγκροτήσει αξιόπιστη εθνική άμυνα και -όπως και η Ελλάδα- διατηρούμε έναν ισχυρό και σύγχρονο στρατό και είμαστε ήδη σε θέση να δράσουμε από κοινού με το ΝΑΤΟ χάρη στη στενή συνεργασία μας».

Στόλτενμπεργκ: Ευπρόσδεκτες και γρήγορα, αν Φιλανδία και Σουηδία αποφασίσουν να υποβάλουν αίτημα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα δήλωσε ανοιχτά πως  «Η διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα γίνει γρήγορα, εάν αποφασίσουν να υποβάλουν αίτημα ένταξης στη Συμμαχία»,.

«Αν το αποφασίσουν, το ΝΑΤΟ θα τις καλωσορίσει με ανοιχτές αγκάλες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες-μέλη της ΕΕ είναι πολύ στενοί εταίροι του ΝΑΤΟ και υπάρχει μαζί τους συνεργασία εδώ και πολλά χρόνια, τόσο σε ασκήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, όσο και σε διάφορες αποστολές και επιχειρήσεις. «Αν υποβάλουν αίτημα προσχώρησης, θα είναι ευπρόσδεκτες και αναμένω η διαδικασία να είναι γρήγορη και να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τυπικής διαδικασίας», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

Ερωτηθείς σχετικά με τις εγγυήσεις που θα μπορούσε το ΝΑΤΟ να παράσχει στις δύο χώρες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι μόλις οι δύο χώρες λάβουν την πρόσκληση για ένταξη, θα σταλεί ένα «ισχυρό πολιτικό μήνυμα» ότι η ασφάλεια των δύο χωρών είναι σημαντική για τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ.

«Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μια συμφωνία για την ενδιάμεση περίοδο, μεταξύ της ημερομηνίας αίτησης και την επίσημη επικύρωση ολοκλήρωσης της διαδικασίας ένταξης από όλα τα Κοινοβούλια. Υπάρχουν τρόποι να γεφυρωθεί αυτή η ενδιάμεση περίοδος, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη Φινλανδία και τη Σουηδία», δήλωσε ο  Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι μίλησε σήμερα με τον Πρόεδρο της Σουηδίας γι' αυτό το θέμα.