Tουρκικός αναθεωρητισμός: Γιατί ο Ερντογάν προσπαθεί να γκριζάρει το Αιγαίο - Η ελληνική απάντηση

Του Αντώνη Αντζολέτου

Ένας «αστερίσκος» μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στα μέσα Μαρτίου διευκρίνιζε πως τόσο τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης όσο και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δυο χωρών θα συγκληθούν μόνο αν υπάρχει το κατάλληλο κλίμα. Με τα νέα δεδομένα κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν πως οι συναντήσεις παγώνουν μέχρι νεωτέρας, αφού η Άγκυρα με τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις της Τετάρτης γκρέμισε τις λίγες γέφυρες που είχαν χτιστεί. Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την προσπάθεια «γκριζαρίσματος» ελληνικών νησιών και το καλοκαίρι, αν η τακτική αυτή συνεχιστεί,  δεν αποκλείεται να μην είναι τόσο ήρεμο. Οι κινήσεις της ελληνικής πλευρά ήταν άμεσες. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Γενς Στόλτενμπεργκ για την απαράδεκτη τουρκική προκλητικότητα, ενώ και ο Νίκος Δένδιας έδωσε εντολή για δεύτερο αυστηρό διάβημα προς την Άγκυρα. Το Πεντάγωνο βρίσκεται σε υψηλή ετοιμότητα πραγματοποιώντας άσκηση αεράμυνας. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ανοίξει τα ραντάρ και έχουν ενεργοποιηθεί τα συστήματα που υπάρχουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για τα επόμενα 24ωρα. 41 υπερπτήσεις πάνω από 21 ελληνικά νησιά έχουν να πραγματοποιηθούν από το 1974 αναφέρουν στρατιωτικοί αναλυτές. 21 παραβιάσεις καταγράφηκαν και την Πέμπτη από τουρκικά αεροπλάνα.

«Το μεγάλο πρόβλημα της Τουρκίας εκτός από τους δικούς μας εξοπλισμούς - τους ενοχλούν γιατί για 10 χρόνια ήταν ευχαριστημένοι που δεν είχαμε πάρει ούτε βίδα - είναι ότι αυτή τη στιγμή είναι κομμένη από τα προγράμματα αναβαθμίσεως των αεροσκαφών τους και αγοράς νέων αεροσκαφών. Αυτό δημιουργεί αντικειμενικά προβλήματα στην τουρκική αμυντική βιομηχανία», δήλωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος στον ΣΚΑΪ. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σηκώνοντας τους τόνους υποστήριξε πως «η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε προβοκατόρικες πτήσεις κοντά στις ακτές της χώρας μας μεταξύ 26-28 Απριλίου 2022, παραβιάζοντας επανειλημμένα τον εναέριο χώρο της χώρας μας στα Δίδυμα, στην Ντάτσα και στην περιοχή  του Νταλάμαν. Η Πολεμική μας Αεροπορία απάντησε σε αυτές τις προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής».

Πιστεύει ο Ερντογάν πως λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η χώρα του γίνεται εξόχως σημαντική στα μάτια των νατοϊκών εταίρων; Έμπειροι αναλυτές βλέπουν πως προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον ρόλο του διαμεσολαβητή με στόχο να εγείρει και εντός της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ παράνομες αξιώσεις εναντίον της Ελλάδας. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης ανέφερε: «Η Τουρκία οδεύει σε εκλογές μέσα σε καθεστώς εντεινόμενης καταπίεσης στο εσωτερικό και αυξανόμενης επιθετικότητας στο εξωτερικό γιατί ο Ερντογάν φαίνεται να πιστεύει ότι έτσι μπορεί να ανακάμψει εκλογικά.  Η δε σφοδρή επίθεσή του στον Μπάιντεν για το αρμενικό αποδεικνύουν ως φρούδες τις ελπίδες που είχαν καλλιεργήσει κάποιοι για επιστροφή της Τουρκίας στη Δύση την ίδια στιγμή που η Τουρκία διασπά ανερυθρίαστα την ενότητα της Δυτικής Συμμαχίας».

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο  Χουλουσί Ακάρ επιμένει στον τουρκικό μεγαλοϊδεατισμό: «Όπως βλέπετε και ξέρετε η σημερινή Τουρκία, υπό την ηγεσία του προέδρου μας, δεν έχει σχέση με την Τουρκία του παρελθόντος. Η Τουρκία έχει γίνει σημείο αναφοράς. Αυτό σημαίνει πως έχουν επεκταθεί οι περιοχές ενδιαφέροντος και επιρροής μας». Η τακτική της Άγκυρας να ψάχνει ευκαιρίες επίδειξης δύναμης στο διεθνές πεδίο είναι πάγια. Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που αμφισβητούσε την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του ανατολικού Αιγαίου ίσως να ήταν προπομπός του νέου κύματος παραβιάσεων. Το γεγονός ότι όλη αυτή η κινητικότητα της Τουρκίας πραγματοποιείται τη στιγμή που η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε αναβρασμό από τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία κάνει ακόμα πιο σαφές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη Δύση συνολικά πως όρια στον τουρκικό αναθεωρητισμό δεν υπάρχουν.

Η συγκυρία, πάντως ευνοεί την κυβέρνηση αφού το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 15 Μαΐου στον Λευκό Οίκο θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μεταφέρει τη συνεχιζόμενη επιθετική ρητορική της Άγκυρας. Παράλληλα θα δει ποιες είναι οι διαθέσεις της Ουάσινγκτον σχετικά με την πώληση των F-16 που εξακολουθεί να οραματίζεται ο Ερντογάν. Ευκαρία για ενημέρωση των «27» όσον αφορά τις τουρκικές κινήσεις θα έχει ο πρωθυπουργός και στο περιθώριο της κρίσιμη Συνόδου Κορυφής για τα ενεργειακά στα τέλη Μαΐου.