Το "κατηγορώ" Άγκυρας στην Αθήνα: Οι 5+1 κινήσεις που οδηγούν σε ναυάγιο τις διερευνητικές

Νέα απόπειρα να επιρρίψει στην Αθήνα τις ευθύνες για την κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το διαφαινόμενο ναυάγιο των διερευνητικών επιχειρεί η ‘Άγκυρα,με εξασέλιδο ενημερωτικό σημείωμα που κυκλοφόρησε χθες το βράδυ. 

Σε αυτό, επικαλείται 6 λόγους που η Τουρκία θεωρεί ότι από την 12η Σεπτεμβρίου που αποχώρησε το Ορούτς Ρέις από την Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα και η Κύπρος αύξησαν την ένταση.  

Αναλυτικά, στο non paper που εξέδωσε αρχικά στα αγγλικά και στη συνέχεια στα τουρκικά με τίτλο «Κινήσεις Κλιμάκωσης από την Αθήνα στην Ανατολοκή Μεσόγειο και το Αιγαίο από τις 12 Σεπτεμβρίου», η Άγκυρα επικαλείται:

1.Τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ μεταξύ 14 και 18 Σεπτεμβρίου στη Θράκη, όπου ζει η «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα».

2. Την NAVTEX που εξέδωσε στις 15 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα για στρατιωτικές ασκήσεις στη Χίο «η οποία τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης» και στις ανάλογες ασκήσεις στη Λήμνο που «επίσης τελεί υπό το ίδιο καθεστώς».

3. Τις εναέριες ασκήσεις σε Χίο, Κω και Ρόδο και στην εκδοθείσα NOTAM μεταξύ 27ης και 2ας Οκτωβρίου που «επηρέασε την ελευθερία της αεροπλοΐας».

4. Τις χρονικά παρατεταμένες και γεωγραφικά εκτεταμένες NAVTEX που εκδίδει η Ελλάδα στο Αιγαίο, παραθέτοντας «παραδείγματα».

5. Πέρα των παραβιάσεων των «αποστρατιωτικοποιημένων» ζωνών, η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει και το διμερές moratorium του 1988 ορίζοντας δύο ξεχωριστές ασκήσεις για την 29η Οκτωβρίου που είναι η Εθνική Εορτή της Τουρκίας, κάτι που προκάλεσε όπως αναφέρουν την αντίστοιχη απάντηση της Άγκυρας για την 28η Οκτωβρίου.

6. Τέλος το τουρκικό ΥΠΕΞ διαμαρτύρεται και για τις πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα να προμηθεύεται drones από το Ισραήλ για χρήση στην περιοχή.

Τούρκοι αξιωματούχοι

Στο μεταξύ, την επιθετική ρητορική συνεχίζει η Άγκυρα με τον εκπρόσωπο της Τουρκικής προεδρίας και σύμβουλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, σε τηλεοπτική του συνέντευξη να αναφέρει ότι το Ορούτς Ρέις κάνει έρευνες σε υφαλοκρηπίδα που είναι κοντά μας και να τονίζει ότι στις διερευνητικές επαφές πρέπει να συζητηθούν και η υφαλοκρηπίδα, αλλά και τα νησιά. 

«Το Ορούτς Ρέις κάνει έρευνες στην περιοχή της υφαλοκρηπίδα που βρίσκεται κοντά μας. Δεν υπάρχει λόγος που είναι απαραίτητος να αντιδράσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καλίν. Πρόσθεσε δε ότι η Άγκυρα θέλει τις διερευνητικές επαφές, για να συζητηθούν θέματα όπως η υφαλοκρηπίδα, τα νησιά και οι εναέριες διελεύσεις. 

Αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας σημείωσε το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι οι προσπάθειες να πιεστεί η Άγκυρα μέσω της Ε.Ε. Όπως σημείωσε «αυτό δε θα φέρει αποτέλεσμα.  Αν νομίζουν ότι με τις κυρώσεις θα εκφοβίσουν ή θα εκβιάσουν την Τουρκία, θα είναι άδικος ο κόπος τους. Οι κυρώσεις δε θα αλλάξουν καθόλου την πολιτική της Τουρκίας, αλλά αντιθέτως θα αυξήσουν την αποφασιστικότητα της». 

Τέλος, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, ανέφερε ότι είναι βλακώδεις οι ανακοινώσεις που βγάζουν οι Αμερικάνοι και οι Γερμανοί για το Ορούτς Ρέις, χωρίς βέβαια να τους ονομάζει, σημειώνοντας ότι είναι σαν να τις έχει γράψει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.  
 

 

Πηγή: skai.gr