Στην "απομόνωση" η Τουρκία- Τα ανοιχτά μέτωπα και οι αντιδράσεις Ευρώπης και ΗΠΑ

Σε τροχιά ταχύτατης διπλωματικής απομόνωσης οδηγούν την Άγκυρα η απόφαση, δίχως καμία αιτιολογία, να δεσμεύσει με NAVTEX περιοχή η οποία περιλαμβάνει εκτάσεις δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας (6 έως 12 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο), οι πρωτοβουλίες για άνοιγμα της παραλιακής οδού της Αμμοχώστου σε πλήρη αντίθεση προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και η ταχύτητα εμπλοκής της σε μία σειρά από κρίσεις, με πλέον πρόσφατη τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Χθες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έλαβε σαφή θέση κατά της τουρκικής NAVTEX, περιγράφοντάς την ως «προσχεδιασμένη πρόκληση», σε μια επίδειξη ασυνήθιστης ευθύτητας ως προς την απόδοση ευθυνών στη συγκεκριμένη περίπτωση. Επιπλέον, μήνυμα αλληλεγγύης προς Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία απέστειλε χθες από Αθήνα και Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ο οποίος εξέφρασε την κατανόησή του για την αντίδραση της Ελλάδας, περιγράφοντας την τουρκική κίνηση ως προκλητική. Είχαν προηγηθεί το προηγούμενο 24ωρο οι πολύ σαφείς καταδικαστικές αντιδράσεις από το Παρίσι αλλά και την Ε.Ε.

Σε πλήρη καταδίκη των κινήσεων της Αγκυρας προχώρησε δημόσια και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς. Σημειώνεται ότι οι κινήσεις της Άγκυρας αποτυγχάνουν και σε άλλους περιφερειακούς στόχους. 

Η Μόσχα
Από τη Μόσχα απορρίφθηκε το αίτημα που προώθησε για λογαριασμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, για συμμετοχή της Άγκυρας στην πρωτοβουλία του Μινσκ για την ειρήνευση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Κατά την εκτίμηση ορισμένων αναλυτών, τα πολλαπλά αδιέξοδα ίσως οδηγήσουν τελικά την Αγκυρα σε μια νέα εισβολή στη Συρία, αυτή τη φορά ανατολικότερα, με στόχο το συριακό Κουρδιστάν.

Συγκεκριμένα, χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδεχόμενος τον κ. Μάας, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει κανένα διάλογο με την Τουρκία, με το Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο κ. Μάας υπογράμμισε από την πλευρά του ότι οι κινήσεις της Τουρκίας δεν έχουν «καμία σχέση» με το πνεύμα κατανόησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. «Εχουμε να αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα παράδοξες καταστάσεις. Διαπιστώσαμε, στη συνέχεια, αυτό που γνωρίζουμε όλοι μας. Το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια. Είδαμε τη μετακίνηση του Ορούτς Ρέις. Είδαμε ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το πνεύμα της κατανόησης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να έχουμε. Ούτε υπάρχει η ατμόσφαιρα, η οποία θα άρμοζε για την αποκλιμάκωση με διπλωματικό τρόπο αυτής της κρίσης», δήλωσε ο κ. Μάας.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι κατανοεί την αντίδραση της Ελλάδας «έπειτα από αυτή την τόσο προκλητική στάση της Τουρκίας, η οποία οδήγησε ακριβώς στη διακοπή της δυνατότητας επαναφοράς του διαλόγου». Και πρόσθεσε ότι «παρ’ όλα αυτά (…) στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο Συμβούλιο θεωρώ ότι έχουμε μόνο μία δυνατότητα η οποία είναι ο διάλογος για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε κάποια αποτελέσματα».

Εν συνεχεία, ο κ. Μάας θέλησε να δημοσιοποιήσει την απόφασή του να μη συνεχίσει το ταξίδι του στην Τουρκία, λέγοντας πως «το ταξίδι μου εδώ στην Αθήνα διακόπτεται γιατί θέλω απλά να ανακοινώσω και να δείξω έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη στήριξη που έχει η Ελλάδα από εμάς όλους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στη Γερμανία». 

Καταδίκη από ΗΠΑ
Δήλωση σαφούς καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο συνιστά η χθεσινή παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη νέα τουρκική NAVTEX. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορταγκους, χαρακτήρισε την τουρκική κίνηση «υπολογισμένη πρόκληση» και ζήτησε άμεση έναρξη των διερευνητικών επαφών. Η κ. Ορταγκους δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι ΗΠΑ «αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκία στις 11 Οκτωβρίου σχετικά με την ανανέωση της τουρκικής ερευνητικής δραστηριότητα σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατ. Μεσόγειο. Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και περιπλέκει εσκεμμένα την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών επαφών μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την υπολογισμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν ανθεκτικές λύσεις».