Ο Κασσελάκης έδειξε στον Τζουμάκα την πόρτα της εξόδου και άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατάλαβε μέσα από την κριτική που δέχθηκε στη θυελλώδη συζήτηση της Τετάρτης πως το βαρύ κλίμα πολύ δύσκολα θα ξεπεραστεί.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Με μια «υπερατλαντική» διαγραφή ο  Στέφανος Κασσελάκης απάντησε προς τους εσωκομματικούς επικριτές του και έδειξε πως επιθυμεί να βάλει όρια σε όσα λέγονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο δημόσιο διάλογο.

Και στην Κουμουνδούρου ξέσπασε ένας πρωτοφανής «πόλεμος» και μια «παρέλαση» διαφωνούντων προς τη νέα ηγεσία.

Είναι σίγουρο πως η παραπομπή του Στέφανου Τζουμάκα στην Επιτροπή Δεοντολογίας θα ανοίξει τον «ασκού του Αιόλου».

Θα απελευθερώσει, δηλαδή ακόμα περισσότερα πρόσωπα και δυνάμεις μέσα στο κόμμα που ήδη σχεδιάζουν την αποχώρησή τους, καθώς δεν συμφωνούν με τις επιλογές του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα στελέχη της «Ομπρέλας» πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινές συσκέψεις και αρκετοί θεωρούν πως μετά το «πύρινο κείμενο» που κατέθεσαν πριν τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο δρόμος που έχουν τραβήξει δεν έχει επιστροφή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατάλαβε μέσα από την κριτική που δέχθηκε στη θυελλώδη συζήτηση της Τετάρτης πως το βαρύ κλίμα πολύ δύσκολα θα ξεπεραστεί.

Παρά το γεγονός πως οι διαγραφές δεν είναι στην κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ και πάντα προκαλούσαν «αλλεργία» στην αριστερή πτέρυγα δεν δίστασε να προχωρήσει σε επίδειξη πυγμής.

Μπορεί να ήταν μια κίνηση «υψηλού ρίσκου», ωστόσο έδωσε το δικό του μήνυμα για το πώς θα κινηθεί από εδώ και στο εξής.

Και οι αντιδράσεις, βέβαια δεν άργησαν να έρθουν με τον Νίκο Φίλη από την «Ομπρέλα» να σέρνει πρώτος το χορό δείχνοντας τη στάση που θα κρατήσει η τάση τις επόμενες ημέρες. Το debate μεταξύ των δυο «στρατοπέδων» έχει ξεκινήσει με κομματικές πηγές να δείχνουν την «έξοδο» στον πρώην υπουργό Παιδείας και να τον ρωτούν αν συμμερίζεται την αναφορά του Στέφανου Τζουμάκα «γιατί παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολούθησαν σε υψηλούς τόνους αναρτήσεις από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Νάσο Ηλιόπουλο και πολλούς άλλους που μέχρι σήμερα είχαν αποφύγει να τοποθετηθούν δημοσίως.

Τα πράγματα χθες εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα.

Όταν ενημερώθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης και είδε το βίντεο με τον πρώην υποψήφιο για την προεδρία του κόμματος να κάνει λόγο για διαπλοκή και ολιγαρχία εντός του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε με τους δυο γραμματείς, Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πήρε τηλέφωνο και τον Αντώνη Κοτσακά.

Το αίτημα για την παραπομπή του με το ερώτημα της διαγραφής έφτασε πολύ γρήγορα στα χέρια του προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας.  

Σύμφωνα με το καταστατικό μετά την απόφαση της Επιτροπής η Κεντρική Επιτροπή θα κληθεί να επικυρώσει την απόφασή της. Και εκεί αναμένεται το «ντέρμπι» να συνεχιστεί.

Στην ίδια συζήτηση, άλλωστε τα μέλη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου θα κληθούν να επικυρώσουν την οριακή απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας το Συνέδριο να πραγματοποιηθεί από τις 23-25 Φεβρουαρίου.

Μέχρι τότε, βέβαια αναμένεται να έχει κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι, καθώς το κλίμα στην Κουμουνδούρου είναι πολύ βαρύ και τα σύννεφα πυκνώνουν μετά το χθεσινό καυγά για τον Στέφανο Τζουμάκα.

Το κρίμα είναι εκρηκτικό στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ που «βράζει».

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν από μια εβδομάδα στα Χανιά συντάχθηκε από τοπικά στελέχη ένα νέο κείμενο έντονου προβληματισμού για την πορεία του κόμματος. Θα αποτελέσει προάγγελο νέων αποχωρήσεων στις Οργανώσεις Μελών;

Το συγκεκριμένο κείμενο, πάντως, που ασκεί κριτική στις επιλογές της ηγεσίας Κασσελάκη και είναι αρκετά αναλυτικό φέρει τις υπογραφές του Ανδρέα Ξανθού και του Γιώργου Σταθάκη.

Πηγή: skai.gr