Καιρίδης σε ΣΚΑΪ: Εκνευρισμένος ο Ερντογάν με τις ελληνικές πρωτοβουλίες

Στον εκνευρισμό που προκαλούν οι ελληνικές πρωτοβουλίες στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αποτέλεσμα να κλιμακώνει την ένταση αναφέρθηκε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι «ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει εκνευρισμό με τις ελληνικές πρωτοβουλίες, γιατί δεν είχε συνηθίσει ελληνική κυβέρνηση της αυτοπεποίθησης και των πρωτοβουλιών. Η Ελλάδα υπέγραψε δύο συμφωνίες ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, έβαλε τείχος στον Έβρο, το Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, προχωρά σε στρατιωτικές συνεργασίες με Γαλλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κι ενισχύει ένα ευρύτατο διπλωματικό μέτωπο». 

Σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη, ο Ερντογάν φαίνεται να βιάζεται, γιατί σύντομα θα υπάρξει αλλαγή σελίδας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Γερμανία. «Εκτός από τις αμερικανικές εκλογές και η Μέρκελ τελεί υπό προθεσμία, καθώς τον Νοέμβριο θα έχουμε τον νέο υποψήφιο για τη γερμανική καγκελαρία κι ενδεχομένως πρόωρες εκλογές, διότι ο νέος υποψήφιος δεν πρόκειται να καθίσει να συγκυβερνήσει με τη Μέρκελ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, όπως έκανε η προκάτοχός του και τελικά αναγκάστηκε σε παραίτηση» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στις ΗΠΑ ωριμάζει η αντιτουρκική στροφή. «Εάν υπάρξει αλλαγή προεδρίας, που είναι και το πιο πιθανό, με την εκλογή Μπάιντεν θα υπάρξει νέα εξωτερική πολιτική της Αμερικής», επισήμανε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.  

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις, καθώς η Τουρκία κλιμακώνει διαρκώς τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και επί του πεδίου. Όπως υπογράμμισε «το μήνυμα πρέπει να το πάρει η Ε.Ε. Η Τουρκία κουνάει το δάχτυλο στην Ευρώπη και στην προεδρεύουσα χώρα». Συμπλήρωσε δε ότι κάποιες χώρες, όπως η Γαλλία τάσσεται υπέρ των κυρώσεων, ενώ κάποιες άλλες «ακόμα διστάζουν κι επιχειρούν να το παίξουν γεφυροποιοί, συνομιλητές και μιλούν για διάλογο κρατώντας ακόμα και ίσες αποστάσεις». 

Πηγή: skai.gr