Καιρίδης για γεύμα με Μενέντεζ: Έκλεισε ορθά κοφτά την πόρτα στην Τουρκία

Ο Μπομπ Μενέντεζ έκλεισε «ορθά κοφτά» την πόρτα στην Τουρκία για τα F-16, ενώ εξέφρασε και τη διαφωνία του με το non paper του Στειτ Ντιπάρτμεντ για τον East Med, τόνισε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης ο οποίος παρακάθισε σε γεύμα με τον πανίσχυρο Δημοκρατικό γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας.

Ακούστε μετά το 7.35

Ο κ. Καιρίδης στάθηκε ιδιαίτερα σε τρία σημεία στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Μενέντεζ:

  • Διαχώρισε την «επίθεση γοητείας» του Ταγίπ Ερντογάν από την ουσία. Είπε πως προφανώς ο Τούρκος πρόεδρος πιέζεται, αλλά ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και δεν θα του επιτρέψουμε να χρησιμοποιήσει την ουκρανική κρίση. Σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη, ο Γερουσιαστής είπε «εμείς είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε αρχές και όποιος δεν το καταλαβαίνει στο administration (αμερικανική κυβέρνηση) κακό του κεφαλιού του».
  • Ο κ. Μενέντεζ είπε ότι η μόνη επιτροπή στην Αμερικη που μπορεί να μπλοκάρει την πώληση εξαγωγή όπλων, είναι η δική του και όσο αυτός είναι πρόεδρος, η Τουρκία να ξεχάσει ακόμα και την αναβάθμιση των F-16. «Ο Μενέντεζ έκλεισε την πόρτα», τόνισε ο καθηγητής.
  • Ο Γερουσιαστής, ορθά κοφτά διαχώρισε πλήρως τη θέση του και τη θέση της επιτροπής, από το non paper του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον αγωγό East Med. Είπε ότι για τον ίδιο, όλες οι επιλογές  είναι πάνω στο τραπέζι, τίποτα δεν έχει κλείσει και η ουκρανική κρίση επαναφέρει την ανάγκη του East Med γιατί η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Πρόσθεσε ότι προφανώς θα κριθεί η εμπορικότητα του σχεδίου γιατί θα πρέπει να βρεθούν επενδυτές, αλλά ήταν επί της ουσίας ήταν λάθος αυτό που έκανε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Εγώ δεν έχω ξανακούσει όλα αυτά τα χρόνια κάποιον (Αμερικανό αξιωματούχο) να παίρνει τόσο σαφείς  αποστάσεις από την Τουρκία, μια Τουρκία που έχει ξοδέψει παρά πού κόπο και χρόνο όλο αυτό το διάστημα για να αποκαταστήσει σχέσεις στην Αμερική», τόνισε ο κ. Καιρίδης.
 

Πηγή: skai.gr