Κλείσιμο

ΗΠΑ: Προς «πόρτα» Μπάιντεν σε Ερντογάν – Συνάντηση «στο πόδι» στην καλύτερη περίπτωση

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί «να κάνει επίθεση γοητείας» στη Νέα Υόρκη, με άνοιγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν του βγαίνει, καθώς όλα δείχνουν ότι δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος της συνάντησης με τον Τζο Μπάιντεν εκτός αν συναντηθούν για μερικά λεπτά στο... πόδι, ενώ η συνάντηση που ο ίδιος προανήγγειλε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν υπάρχει καν στο πρόγραμμά του… 

Του έμεινε το σόου για το «σπίτι της Τουρκίας» ένας ουρανοξύστης απέναντι από τα ΗΕ όπου θα εγκατασταθούν όλες οι υπηρεσίες του τουρκικού κράτους. Σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη ο Ερντογάν έκανε λόγο για «σύμβολο της ιστορίας επιτυχίας της Τουρκίας». 

Σε άλλη ομιλία του, ο Ερντογάν έδωσε σόου μεγαλοϊδεατισμού, καθώς είπε στους Τούρκους ότι έχουν καταγωγή από τον Μωάμεθ τον Πορθητή, από τον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα κλπ. «Ξέχασε» όμως να αναφέρει το όνομα του ιδρυτή της σύγχρονης τουρκικής δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ, κάτι που φρόντισε να του επισημάνει η τουρκική αντιπολίτευση...

Στη διεθνοποίηση της εντεινόμενης παραβατικότητας της Άγκυρας, που οδηγεί σε χαμηλό βαρομετρικό τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προχωρά ο Νίκος Δένδιας. Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ευρωπαίους ομολόγους του για το νέο απαράδεκτο επεισόδιο παρενόχλησης του ερευνητικού σκάφους Νοτικαλ Γκεό από τουρκικό πολεμικό πλοίο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανατολικά της Κρήτης.

«Δεν υπάρχει κάτι νεότερο για συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Και δεν υπήρχε και κάτι προγραμματισμένο. Από την πρώτη στιγμή, που ανακοινώθηκαν τα προγράμματα των δύο ηγετών, ήταν σαφές ότι δεν συνέπιπτε η παρουσία τους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ… Την ώρα που θα φτάνει ο Πρωθυπουργός στις ΗΠΑ, ήδη θα επιστρέφει ο κ. Ερντογάν στην Άγκυρα. Είπε ο κ. Ερντογάν αυτό που είπε, αλλά δεν έχει προκύψει κάτι καινούργιο. Δηλαδή, δεν υπάρχει ούτε κάποιο αίτημα, ούτε κάποια αίσθηση αλλαγής του προγράμματος. Ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει αύριο το μεσημέρι για τις ΗΠΑ και θα φτάσει το βράδυ της Τετάρτης εκεί» σχολίασε από πλευράς του στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Πηγή: skai.gr