Μήνυμα των ΗΠΑ στην Άγκυρα- «Σημαντικός εταίρος η Ελλάδα»- Η μάχη του Ερντογάν

Οι ΗΠΑ αποδεικνύουν τη γεωπολιτική σημασία που επιδεικνύουν έναντι της Ελλάδας και του ρόλου της χώρας μας ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή - Η επικοινωνία Μητσοτάκη με Μπλίνκεν και η μάχη του Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας του

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Την “άγρυπνη” παρουσία της με κάθε ευκαιρία συνεχίζει να δείχνει η αμερικανική ηγεσία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στο πλευρό της Ελλάδας, όπως επανειλημμένα το έδειξε το τελευταίο διάστημα υπό τη σκιά της συνεχιζόμενης και κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας. Στο έκρυθμο περιβάλλον που επιδιώκει με τη ρητορική και τη στάση του ο Ταγίπ Ερντογάν και όσο η γεωπολιτική αστάθεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, επηρεάζει την ευρύτερη περιοχή και προκαλεί παράπλευρες εντάσεις, οι ΗΠΑ αποδεικνύουν τη γεωπολιτική σημασία που επιδεικνύουν έναντι της Ελλάδας και του ρόλου της χώρας μας ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Το αντικείμενο αυτό είχε και η επικοινωνία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την οποία ο Αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε την εκτίμηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα ως σημαντικός σύμμαχος και εταίρος στο ΝΑΤΟ.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις “Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο υπουργός και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης συζήτησαν τις προσπάθειες υποστήριξης της ασφάλειας της Ουκρανίας εν μέσω του αδικαιολόγητου και απρόκλητου πολέμου της Ρωσίας, και τη σημασία της προώθησης της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο υπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες της Ελλάδας ως σημαντικού συμμάχου και εταίρου στο ΝΑΤΟ”.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μία ανάρτησή του στο Twitter γνωστοποίησε την επικοινωνία του με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών κάνοντας λόγο για έναν εποικοδομητικό διάλογο. “Εποικοδομητική η κλήση που είχαμε σήμερα με τον @SecBlinken. Συζητήσαμε για τον στενό συντονισμό μας, ως Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, με σκοπό να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αμυνθεί κατά της Ρωσίας, καθώς και για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο” ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μια επικοινωνία κατά την οποία η μεγάλη της σημασία για τα ελληνοτουρκικά, περικλείεται στην τελευταία φράση του Έλληνα πρωθυπουργού “πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο”, με την οποία φωτογράφισε την εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας και τα λεκτικά έκτροπα της τουρκικής ηγεσίας που κλιμακώνουν την ένταση αλλά πολύ περισσότερο τις πρόσφατες αποσταθεροποιητικές κινήσεις της Τουρκία στην Ανατολική Μεσογειο, με την απόπειρα εφαρμογής του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου.


Η εσωτερική μάχη του Ερντογάν


Η διεθνής απομόνωση της Τουρκίας και τα μέτωπα που έχει ανοίξει με τη δύση για τα “μάτια” του Βλαντιμίρ Πούτιν ωθούν τον Ταγίπ Ερντογάν να εφευρίσκει νέους εχθρούς της Τουρκίας. Φαίνεται δε, να χρησιμοποιεί τόσο τις παλινωδίες του όσο και τις παρασκηνιακές κινήσεις στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, προκειμένου να δικαιολογήσει στους Τούρκους πολίτες την πολιτική του και τα αδιέξοδα που αυτή προκαλεί στην χειμαζόμενη τουρκική κοινωνία.

Μετά το υπουργικό συμβούλιο ο Τούρκος Πρόεδρος προέβη σε μια σειρά υποσχέσεων για ένα καλύτερο μέλλον, κάνοντας λόγο για “ιμπεριαλιστές που δεν χωνεύουν την πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία της Τουρκίας”. Παράλληλα δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει μετατρέψει φανερά και κρυφά εμπάργκο σε ευκαιρία, ενισχύοντας τη δύναμη της χώρας.


Στο δρόμο προς τις τουρκικές κάλπες πάντως, ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται “να τα παίξει όλα για όλα” χρησιμοποιώντας κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, όπως εκτιμούν αναλυτές, προκειμένου να συγκρατηθεί στην προεδρία, που μέχρις ώρας δεν έχει διασφαλίσει. Ωστόσο εκείνο που παρατηρείται στην τελευταία δημοσκόπηση είναι ότι η εθνικιστική ρητορική του Τούρκου προέδρου που ρίχνει λάδι στη φωτιά της έντασης τόσο με την Ελλάδα όσο και με τους δυτικούς, φαίνεται να αποδίδει καρπούς, αφού μετά από πάρα πολύ καιρό εμφανίζεται να έχει κάποιο προβάδισμα, έστω και με μια μονάδα από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε περίπτωση που είναι αντίπαλος του στην εκλογική μάχη.

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν καταγράφει ποσοστό 44.9 % έναντι του 43.9% του Κιλιντσντάρογου.​

Πηγή: skai.gr