Η σύγκρουση της Αριστεράς και του Κέντρου

Θα έχει ενδιαφέρον στη Βουλή που θα ορκιστεί τη Δευτέρα κατά πόσο τα τρία κόμματα θα κάνουν «ανακωχή» και θα έχουν κοινό βηματισμό όχι μόνο σε νομοθετήματα, αλλά και απέναντι στην επέλαση δυνάμεων από την άκρα δεξιά.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Στο τρίγωνο Κουμουνδούρου, Χαριλάου Τρικούπη, Περισσού έχουν ακουστεί αρκετές «βαριές κουβέντες» στην προεκλογική περίοδο.

Τα τρία κόμματα είχαν κοινά «ενδιαφέροντα», απευθύνθηκαν σε κόσμο αναποφάσιστο από τον χώρο της Αριστεράς, άφησαν σπόντες το ένα για το άλλο και σε μερικές περιπτώσεις είχαν ίδιους στόχους όσον αφορά τις περιφέρειες. Ειδικά από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μεγάλο μέρος της δύναμής του τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΚΚΕ μπήκαν «σφήνα» προκειμένου να καταλάβουν τη δεύτερη θέση. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν εξέλεξε την Κυριακή που πέρασε βουλευτή σε 23 περιφέρειες με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μείωσε τον αριθμό των εκπροσώπων της στη Βουλή σημαντικά σε 48, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ που τους αύξησαν σε σχέση με το 2019 σε 32 και 20 αντίστοιχα.

Η μάχη του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ ήταν σκληρή, όπως και στις 21 Μαΐου με το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη να παίρνει κεφάλι σε 10 περιφέρειες. Στο Ρέθυμνο διεύρυνε τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ (25,71% - 18,71%) παρά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο ψηφοδέλτιο. Οι υπόλοιπες εννέα περιφέρειες στις οποίες το ΠΑΣΟΚ τερμάτισε δεύτερο πίσω από τη Νέα Δημοκρατία ήταν: Λασίθι (25,58%-14,55%), Ηράκλειο (23,01%-20,5%), Χίος (19,89%, 10,52%), Δράμα (13,5%-13,29%), Λακωνία (14,77%-12,8%), Λέσβος (14,72%-13,45%), Δωδεκάνησα (14,52%-13,07%), Χαλκιδική (14,52%-13,7%), Κιλκίς (14,32%-12,63%).

Δέκα ήταν όμως και οι περιφέρειες που το ΚΚΕ κατάφερε να περάσει το ΠΑΣΟΚ δείχνοντας την αδυναμία που εξακολουθεί να έχει η Χαριλάου Τρικούπη στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επικράτησε του Νίκου Ανδρουλάκη σε Α' Αθηνών, βόρειο τομέα, νότιο τομέα, δυτικό τομέα, Α' Πειραιά, Β' Πειραιά, Δυτική Αττική, Α' Θεσσαλονίκης, Κεφαλονιά και Σάμο.

Από την κόντρα ΚΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ κόκκινη ήταν υπεροχή σε Σάμο, Λέσβο. Η αποχή χτύπησε και τις τρεις δυνάμεις αφαιρώντας σημαντικό μέρος από το ποσοστό που είχαν καταγράψει στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 255.681 ψήφους, το ΠΑΣΟΚ 59.120 υποστηρικτές του και το ΚΚΕ 25.815. Αποτέλεσμα των απωλειών αποτελεί το γεγονός πως και οι τρεις δυνάμεις δεν φτάνουν το ποσοστό της γαλάζιας παράταξης συγκεντρώνοντας 37,38%.

Την ηγεμονία στον ευρύτερο χώρο την έχει η Κουμουνδούρου από το καλοκαίρι του 2012, ωστόσο στις πρόσφατες εκλογές κανείς από τους δυο δεν κατάφερε να αποκομίσει σημαντικά οφέλη από τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό έχει επιπτώσεις κυρίως στο ΠΑΣΟΚ. Θα έχει ενδιαφέρον στη Βουλή που θα ορκιστεί τη Δευτέρα κατά πόσο τα τρία κόμματα θα κάνουν «ανακωχή» και θα έχουν κοινό βηματισμό όχι μόνο σε νομοθετήματα, αλλά και απέναντι στην επέλαση δυνάμεων από την άκρα δεξιά.

Πηγή: skai.gr