Η σημειολογία της συνάντησης Ερντογάν - Μπλίνκεν και οι παράλληλοι διάλογοι στη συνάντηση με Τσαβούσογλου

Ο κ. Ερντογάν είδε τον κ. Μπλίνκεν στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, καθώς λίγη ώρα αργότερα επισκέφθηκε τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές στην Αντιόχεια.

Συζητήσεις προκάλεσε στην Τουρκία η χθεσινή συνάντηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο κ. Ερντογάν είδε τον κ. Μπλίνκεν στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, καθώς λίγη ώρα αργότερα επισκέφθηκε τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές στην Αντιόχεια.

Μάλιστα, ο κ. Ερντογάν ήταν χωρίς γραβάτα πυροδοτώντας ποικίλα σχόλια, όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο οποίος επισήμανε ότι την προηγούμενη φορά που ο Ερντογάν πήγε στις σεισμόπληκτες περιοχές φορούσε κοστούμι, γραβάτα και παλτο.

Όσο για τη συνάντηση Μπλίνκεν - Τσαούβουσογλου, νωρίτερα χθες, φαίνεται ότι ο δύο πλευρές έκαναν παράλληλους διαλόγους.

Ο μεν Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί να αγοράσει F-16 υπό όρους και πως η Άγκυρα θέλει πίσω τα λεφτά από το πρόγραμμα των F-35 από το οποίο αποκλείστηκε εξαιτίας της αγοράς των S-400.

Όσο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ουσιαστικά το μήνυμα που έστειλε ήταν «να δούμε αν θα καταφέρουμε να πείσουμε το Κοινοβούλιο και τον λαό μας».

Και ο Μπλίνκεν από την πλευρά του απάντησε ουσιαστικά «να δούμε αν κι εμείς θα καταφέρουμε να πείσουμε το Κογκρέσο για την πώληση των F-16 στην Τουρκία».

Επιπλέον, σε συνέντευξή του σε τουρκικό μέσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έστειλε μήνυμα για μείωση της έντασης με την Ελλάδα, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν θα βγει χαμένη από την επίλυση των διαφορών, ειδικά των θαλάσσιων.

Πηγή: skai.gr