Η μάχη των μονοεδρικών στο «μικροσκόπιο» των κομμάτων

Οι μονοεδρικές, όπως και το 2019 βάφτηκαν μπλε και από τη Νέα Δημοκρατία υποστηρίζουν πως αυτό το χρώμα δεν θα αλλάξει στις συγκεκριμένες περιοχές και το βράδυ της 25ης Ιουνίου.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Ο θρυλικός Πελέ έλεγε πως «αν είσαι πρώτος, είσαι πρώτος. Αν είσαι δεύτερος, δεν είσαι τίποτα».

Ο «μάγος της μπάλας» περιέγραφε με όρους σκληρού ανταγωνισμού πόσο σημαντική είναι η νίκη για τον ίδιο.

Η ρήση του ίσως να μην περιγράφει το πνεύμα του αθλητισμού, ωστόσο σε πολιτικό επίπεδο βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στις μονοεδρικές περιφέρειες.

Στις πρόσφατες εκλογές δεν ήταν πλέον επτά, αλλά εννιά λόγω της νέα απογραφής του πληθυσμού. Προστέθηκαν οι πρώην διεδρικές Θεσπρωτία και Καστοριά.

Τι σημαίνει αυτό; Η γαλάζια παράταξη επικράτησε κατά κράτος του ΣΥΡΙΖΑ γράφωντας ένα μεγάλο σκορ: «9-0».

Τα κόμματα εξουσίας στρέφουν πάντα το βλέμμα τους στις μονοεδρικές, καθώς είναι θέμα γοήτρου η επικράτηση. Και η αναζήτηση του υποψηφίου που θα φέρει τη νίκη είναι επίσης μια δύσκολη υπόθεση.

Οι μονοεδρικές, όπως και το 2019 βάφτηκαν μπλε και από τη Νέα Δημοκρατία υποστηρίζουν πως αυτό το χρώμα δεν θα αλλάξει στις συγκεκριμένες περιοχές και το βράδυ της 25ης Ιουνίου.

Τρεις είναι η περιφέρειες που η «γαλάζια παράταξη» μπορεί να επικράτησε είδε όμως πτώση των ποσοστών της.

Στην Ευρυτανία και στην Καστοριά  έπεσε 3,5 μονάδες, και στη Λευκάδα έχασε σχεδόν 2%. Και στις τρεις περιπτώσεις, ωστόσο έχει πετύχει σχεδόν double score από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν δείχνει να απειλείται.

Η μικρότερη διαφορά σε μονοεδρικές περιφέρειες μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ την καταγράφηκε στην Κεφαλονιά λαμβάνοντας 36,67% και 26,08% αντίστοιχα. Η μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των δυο κομμάτων ήταν στη Φωκίδα (46,23% - 19,31%).

Στη Ζάκυνθο αποτυπώθηκε σχεδόν το πανελλαδικό ποσοστό με τη ΝΔ να παίρνει 40,96% και τον ΣΥΡΙΖΑ 20,90%. Το ΠΑΣΟΚ σε μονοεδρικές είχε την καλύτερη επίδοσή του στη Θεσπρωτία με 14,77% (ΝΔ 42,66% - ΣΥΡΙΖΑ 22,67%) και το ΚΚΕ στη Σάμο με 16,52% (ΝΔ 36,52% - ΣΥΡΙΖΑ 17,59%). Στη νησί του Ανατολικού Αιγαίου ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό του στις μονοεδρικές. Στα Γρεβενά μόλις τέσσερα κόμματα πέρασαν το όριο του 3% (ΝΔ 44,31% - ΣΥΡΙΖΑ 21,85% - ΠΑΣΟΚ 12,97% - ΚΚΕ 6,88%).

Στα πιο ιδιαίτερα στοιχεία των μονοεδρικών αλλαγή φρουράς υπήρξε για τη ΝΔ στην Ευρυτανία, όπου την έδρα πήρε η Θωμαΐς Οικονόμου αντί του Κωνσταντίνου Κοντογεώργου, και στην Καστοριά η Μαρία Αντωνίου αντί του Ζήση Τζηκαλάγια. Η Πλεύση Ελευθερίας κατέγραψε ανοδική τάση  με χαρακτηριστική περίπτωση τον διπλασιασμό των ποσοστών της σε Κεφαλονιά (3,53%) και Λευκάδα (2,13%). Στην Ευρυτανία η ΝΙΚΗ ήταν ιδιαιτέρως ψηλά (3,21%), αλλά και στην Καστοριά καταγράφηκε στο 3,91%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να εδραιώσει την πρωτοκαθεδρία του διευρύνοντας τη διαφορά όπου γίνεται και ο Αλέξης Τσίπρας να δει ότι έφτασε το νέο μήνυμα του κόμματος και το προγραμματικό προφίλ που προέταξε και στις πιο μικρές περιφέρειες της χώρας.