Η μάχη της Πράγας μετά το νέο τουρκικό ανθελληνικό παραλήρημα - Δυο «ξένοι» στην ίδια πόλη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους 27 ηγέτες της ΕΕ για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Μια ακόμη μάχη έναντι του επιθετικού κρεσέντο της Τουρκίας που κλιμακώνεται επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες, αναμένεται να δώσει σήμερα η Ελλάδα στην Πράγα, αρχής γενομένης κατά τη Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και τις επαφές τους Έλληνα πρωθυπουργού εκεί, καθώς και στη συνέχεια αύριο κατά την άτυπη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους 27 ηγέτες της ΕΕ για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, εστιάζοντας στους κινδύνους που απορρέουν από την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας, για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνοντας παράλληλα τον ρόλο της Ελλάδας στην προάσπιση της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή.

Παρ' ότι μάλιστα στην τσέχικη πρωτεύουσα βρίσκεται και ο Τούρκος πρόεδρος, προς ώρας δεν υπάρχει καμία ένδειξη για οποιασδήποτε μορφής συνάντησης - επίσημη ή άτυπη-μεταξύ των δύο ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας.

Ακόμη και χωροταξικά, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογαν, με βάση το πρόγραμμα που έχει η ελληνική πλευρά στα χέρια της, δεν αναμένεται να «συμπέσουν» ούτε στα ίδια θεματικά πάνελ της Συνόδου.

Πολεμικές ιαχές από τον Ακάρ παρά τη διεθνή κατακραυγή

Η «απόσταση» μεταξύ των δύο ηγετών μεγαλώνει ακόμη περισσότερο από την συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας που παύει πλέον να συγκαταλέγεται στη γνωστή εμπρηστική ρητορική της τουρκικής ηγεσίας, αλλά θυμίζει πολεμικές ιαχές εναντίον της Ελλάδας με άγνωστη στόχευση.

Η επιθετική κλιμάκωση κορυφώθηκε πρωτοφανώς από τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, κατά την ομιλία του σε πιλότους της τουρκικής αεροπορίας, όπου χρησιμοποίησε πρωτόογνωρη φρασεολογία εξτρεμιστών ισλαμιστών, καλώντας το στρατιωτικό του ακροατήριο αν χρειαστεί να γίνουν και «μάρτυρες» για την Τουρκία.

«Αποκλείεται να κάνουμε πίσω, να υποχωρήσουμε, ούτε στο πεδίο ούτε στο τραπέζι. Δεν υπάρχει οπισθοδρόμηση χιλιοστού, ό,τι πρέπει να γίνει γι' αυτό έχει γίνει και γίνεται.

Ειδικότερα, το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία μας έχουν λάβει σαφείς οδηγίες σχετικά. Αποκλείεται να δείξουμε κατανόηση και να κάνουμε υποχωρήσεις σε αυτό το θέμα. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι πίσω τους, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο με την λογική του όρκου των κομάντο 'ας πεθάνω, ας γίνω μάρτυρας'» προέτρεψε ο Χουλουσί Ακάρ.

Αυτό το ακραίο λεξιλόγιο πυροδοτείται ακόμη περισσότερο όσο η Άγκυρα εισπράττει συνεχόμενες και σαφείς διεθνής καταδίκες για τις συμπεριφορές της.

Όπως συνέβη με την απόφασή της να αναβιώσει το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, επιδιώκοντας να το «ρευστοποιήσει» με έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή της ανυπόστατης εμβέλειάς του.

Μάλιστα η άμεση και σχεδόν ταυτόχρονη -με διαφορά λίγων ωρών- καταδίκη από την ΕΕ, το State Department, τη Γερμανία και το Foreign Office που δήλωσε ξεκάθαρα ότι η κυριαρχία των ελληνικών νησιών δεν τελεί υπό αμφισβήτηση, σε συνδυασμό με την αντίδραση της Αιγύπτου αλλά και τις απορριπτικές αντιδράσεις στο ίδιο το εσωτερικό της Λιβύης, αντί να κάμψουν την επιθετική ρητορική της γείτονος, φαίνεται μέχρι στιγμής να λειτουργούν ανάποδα, ενισχύοντας τον τουρκικό παροξυσμό.

Το προφανές είναι πως ο Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να υπηρετήσει πιστά τα νεο-οθωμανικά του σχέδια και φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίζει να αγνοεί τα μηνύματα που έρχονται από όλες τις πλευρές. Το ερώτημα ωστόσο που παραμένει αναπάντητο είναι το τι αποσκοπεί να κερδίσει από αυτή την στρατηγική και μέχρι που είναι αποφασισμένος να φτάσει.

Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η Ελλάδα παραμένει ψύχραιμη και συμπεριφέρεται με την αυτοπεποίθηση μιας χώρας που έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, έχει τους συμμάχους στο πλευρό της και επαρκέστατη αποτρεπτική ισχύ, για να ανταποκριθεί στην οποιαδήποτε πρόκληση.

«Οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση. Δεν μπορούμε να είμαστε ούτε πολιτικά, ούτε ιστορικά αφελείς. Δεν μπορούμε να προσπερνάμε ελαφρά τη καρδία αυτή την παρατεταμένη προκλητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας. Από την άλλη πλευρά παραμένουμε ψύχραιμοι, δεν έχουμε λόγους ούτε να πανικοβαλλόμαστε, ούτε να τρομοκρατούμαστε, ακριβώς γιατί έχουμε επαρκή πολιτική ισχύ και επαρκέστατη αποτρεπτική ικανότητα, έτσι ώστε αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: skai.gr