Μαρινάκης: Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις ενόψει της κακοκαιρίας - Πάνω από 1.600 αστυνομικοί και 650 πυροσβέστες στη Θεσσαλία

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις  και συγκεκριμένα 70 άτομα της Ζ' ΜΑΚ με 10 λέμβους και τον απαιτούμενο εξοπλισμό - Σε εξέλιξη η κρατική αρωγή στους πληγέντες από τις πλημμύρες και τις φωτιές - Νέες προσλήψεις για παράλληλη στήριξη 

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές ενόψει της νέας κακοκαιρίας επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Όπως επισήμανε δεν θα λειτουργήσουν κατά περίπτωση οι δημόσιες υπηρεσίες στην περιφέρεια Θεσσαλίας ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και τα μαθήματα θα γίνουν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Κλειστά θα παραμείνουν επίσης τα σχολεία σε Μακρακώμη, Σπερχιάδα και Δομοκό και μέχρι την Τετάρτη θα πραγματοποιείται τηλεκπαίδευση. 

Επίσης, πραγματοποιούνται καθαρισμοί σε ποτάμια, ρέματα, φρεάτια και αποκαθιστούν αναχώματα. Όπως είπε στην περιοχή βρίσκονται και επιχειρούν 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα ενώ επίσης έχει ενισχύει το προσωπικό του. Παράλληλα η ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται σε ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας με 1.639 αστυνομικούς και 766 οχήματα. Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται 6 εναέρια μέσα και τρία πλοία του λιμενικού καθώς και το προσωπικό του σχεδίου « Ξενοκράτης».

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις ενώ μήνυμα 112 εστάλη σε Θεσσαλία, Σποράδες, Φθιώτιδα και βόρεια Εύβοια. Συγκεκριμένα, στην περιοχή βρίσκονται 70 άτομα της Ζ' ΜΑΚ με 10 λέμβους και τον απαιτούμενο εξοπλισμό, δύο Λόχοι (120 άτομα) με 24 λέμβους, 108 χειριστές μέσων, 19 πολιτικοί μηχανικοί, και 1 αξιωματικός υγειονομικού - κτηνιατρικού. Από χερσαία μέσα βρίσκονται στην περιοχή 3 τεθωρακισμένα οχήματα, 11 οχήματα γενικής χρήσης, 3 προωθητές, 3 φορτωτές και 1 ισοπεδωτής γαιών, 3 ειδικά οχήματα με εξοπλισμό απολύμανσης, 3 εκσκαφείς τάφρων, 7 ανατρεπόμενα οχήματα, 7 ρυμουλκά, 12 επιπλέον λέμβοι, 2 λεωφορεία και 1 μηχάνημα εξυγίανσης ύδατος, ενώ οι δυνάμεις θα ενισχυθούν περαιτέρω με 14 φορτωτές και 14 ανατρεπόμενα, καθώς και 4 πυλώνες φωτισμού με διπλά πληρώματα, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται και τη νύχτα.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ολοκληρώνονται παρεμβάσεις στη γέφυρα της Γιάννουλης και στον Ενειπάια ποταμό, στο ορεινό δίκτυο του Πηλίου, στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. 
«Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και των κρίσιμων υποδομών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την κρατική αρωγή στους πληγέντες

Σχετικά με την κρατική αρωγή στους πληγέντες από τις πλημμύρες όσο και από τις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως στην πλατφόρμα arogi.gov.gr έχουν υποβληθεί 25.000 οριστικές αιτήσεις, ενώ οι αυτοψίες από τα κλιμάκια έχουν ξεπεράσει τις 17.000 και συνεχίζονται.

«Ήδη έχει πραγματοποιηθεί μια πρώτη καταβολή αποζημιώσεων ύψους 25 εκατ. ευρώ ενώ σήμερα θα καταβληθεί μια δεύτερη καταβολή ύψους 10 εκατ. ευρώ.» επισήμανε ο κ. Μαρινάκης. 
«Επιπλέον, στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν νέες πληρωμές πρώτης αρωγής προς τους πληγέντες από τις πυρκαγιές. Πιστώθηκαν σχεδόν 497.000 ευρώ σε 104 δικαιούχους. Σε αυτές περιλαμβάνονται και πληρωμές ύψους 203.000 ευρώ σε 32 πληγέντες από τις πυρκαγιές στην περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, ως πρώτη αρωγή, αλλά και 144.000 ευρώ σε επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ως πρώτη αρωγή»

«Συγκεκριμένα μέχρι στιγμής έχουν δοθεί συνολικά ως πρώτη αρωγή σχεδόν 1.700.000 ευρώ» είπε. 

Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τις νέες ταυτότητες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως από το πρωί βρίσκεται σε λειτουργία η πλατφόρμα id.gov.gr για τον προγραμματισμό ραντεβού για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων.

 «Οι νέες ταυτότητες είναι απολύτως ασφαλείς, ιδίως στην πλαστογραφία και δεν παρέχει πρόσβαση σε κανέναν και με κανένα τρόπο σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης

Νέες προσλήψεις στο προσωπικό παράλληλης στήριξης των μαθητών

«Διπλασιάζεται το προσωπικό παράλληλης στήριξης των μαθητών με προσλήψεις εκπαιδευτικών, ειδικού βοηθητικού προσωπικού και νοσηλευτών» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

«Καθώς οι ανάγκες της παράλληλης στήριξης των μαθητών διαπιστώθηκε πως είναι αυξημένες κατά πάνω από 30%, o Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξασφάλισαν της απαραίτητες πιστώσεις, ώστε να πραγματοποιηθούν πάνω από 7.300 προσλήψεις στη Β φάση, στις αρχές Οκτωβρίου και 2.700 στη Γ φάση στις αρχές Νοεμβρίου, υπερδιπλασιάζοντας τις αρχικές προσλήψεις του Σεπτεμβρίου και υπερβαίνοντας κατά 50% τις αρχικά προβλεπόμενες πιστώσεις για το έτος 2023. Με απλά λόγια, το προσωπικό παράλληλης στήριξης με αυτές τις προσλήψεις από 9.500 χιλιάδες πρόκειται να φτάσει σχεδόν τα 20.000 άτομα.

Για τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση τα ζητήματα Παιδείας, πρόσβασης στη γνώση και τη μάθηση, ισότητας στην συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και όλα όσα απασχολούν τους μαθητές και τους γονείς τους, βρίσκονται στον πυρήνα των προτεραιοτήτων και της πολιτικής τους. Η κοινωνική πολιτική για μας δεν ασκείται με συνθήματα αλλά με δραστικές παρεμβάσεις και εξεύρεση άμεσων λύσεων» επισήμανε.

«Ενισχύεται το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με την επέκτασή του σε όλη την Ελλάδα. Η πρώτη φάση του προγράμματος λειτουργεί στην Περιφέρεια Αττικής συνεχίζοντας να καλύπτει τις ανάγκες των συμπολιτών μας με τελικό στόχο τους 1.000 ωφελούμενους.

Το πρόγραμμα αφορά άτομα ηλικίας 16 έως 65 ετών, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67% και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνολικού ύψους 41 εκατ. ευρώ. Η επιλογή των δικαιούχων πραγματοποιείται με τη διενέργεια ηλεκτρονικής κλήρωσης βάσει αλγορίθμου.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του προγράμματος, σηματοδοτεί την επέκταση του θεσμού σε όλη την Ελλάδα καθώς οι ωφελούμενοι που κληρώθηκαν στην ηλεκτρονική κλήρωση της προηγούμενης εβδομάδας έφθασαν τους 1.250, αντί για 1.000 όπως προβλεπόταν, χάρη στην αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

Η ανεξάρτητη διαβίωση για άτομα με αναπηρία είναι μία δέσμευση που έγινε πράξη και μέσω του θεσμού του προσωπικού βοηθού, μιας δωρεάν υπηρεσίας που το κράτος παρέχει προκειμένου άτομα με αναπηρία να εξασφαλίσουν τη κοινωνική τους αυτονομία και την ενεργή και ισότιμη συμμετοχή τους σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής δραστηριότητας. Βασική δέσμευση της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού είναι πως κανένας συμπολίτης μας δεν μένει πίσω και ειδικά εκείνοι που το έχουν περισσότερο ανάγκη».

Πηγή: skai.gr