Η Ελλάδα παρατηρητής στην Κοινότητα Καραϊβικής CARICOM - Η σημασία της θέσης

«Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει τον ολοένα και πιο σημαντικό διεθνή ρόλο της Ελλάδας, ο οποίος δεν περιορίζεται πλέον σε στενό περιφερειακό γεωγραφικό πλαίσιο» αναφέρει το ΥΠΕΞ

Η Κοινότητα της Καραϊβικής (Caribbean Community/CARICOM) αποδέχθηκε την Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023, το ελληνικό αίτημα για συμμετοχή της Ελλάδας στην CARICOM με καθεστώς παρατηρητή, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Είχε προηγηθεί η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής το Φεβρουάριο, καθώς και η υπογραφή της συμφωνίας συμμετοχής της Ελλάδας με καθεστώς παρατηρητή στο «Συστήμα Ενσωμάτωσης της Κεντρικής Αμερικής» (SICA - Central American Integration System) στις 24 Φεβρουαρίου.

«Η Γενική Γραμματεία του ανωτέρω περιφερειακού Οργανισμού χαιρέτισε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για περαιτέρω ενίσχυση των μακροχρόνιων φιλικών της σχέσεων με τα κράτη-μέλη της CARICOM, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, ότι προσβλέπει στη διεξαγωγή ενισχυμένου πολιτικού διαλόγου και στη συνεργασία με την Ελλάδα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει:

«Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει τις διευρυνόμενες σχέσεις της χώρας μας με τα κράτη της περιοχής, δίνει νέες ευκαιρίες συνεργασίας μαζί τους, ιδίως σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η νησιωτικότητα, και αναδεικνύει τον ολοένα και πιο σημαντικό διεθνή ρόλο της Ελλάδας, ο οποίος δεν περιορίζεται πλέον σε στενό περιφερειακό γεωγραφικό πλαίσιο».

Η CARICOM απαρτίζεται από 15 πλήρη μέλη (στη συντριπτική τους πλειονότητα νησιωτικά κράτη) 5 βοηθητικά και 8 παρατηρητές. Όλα τα βοηθητικά μέλη είναι υπερπόντιες κτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Παρότι διατηρεί δεσμούς με την Κούβα, η τελευταία δεν είναι μέλος, εξαιτίας της έλλειψης στην πολιτική της οργάνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ