Δένδιας για υπογραφή SICA: Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Ελλάδας στην Κεντρική Αμερική

«Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτύξει ένα πολυδιάστατο πλέγμα σχέσεων που δεν περιορίζεται από στενά γεωγραφικά πλαίσια και ορίζοντες», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας

Η υπογραφή συμφωνίας συμμετοχής της Ελλάδας, με καθεστώς παρατηρητή, στoν περιφερειακό Οργανισμό «Σύστημα Ενσωμάτωσης της Κεντρικής Αμερικής» (SICA), αναδεικνύει, νομίζουμε, τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, τα τελευταία χρόνια.

Ταυτόχρονα, όπως συνόψισε μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα του “SICA”, Werner Vargas, αντανακλά τους δεσμούς που έχει οικοδομήσει η πατρίδα μας με τις χώρες της Kεντρικής Αμερικής.

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως σύντομα, μάλιστα, αναμένουμε θετικές εξελίξεις και για το αίτημά διαπίστευσης του Έλληνα Πρέσβη στην Καραϊβική Κοινότητα, στην CARICOM.

«Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτύξει ένα πολυδιάστατο πλέγμα σχέσεων που δεν περιορίζεται από στενά γεωγραφικά πλαίσια και ορίζοντες», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας και προσέθεσε πως η Ελλάδα έχει ενισχύσει τις διμερείς της σχέσεις σε περιοχές όπως η Αφρική, η Ασία, η Κεντρική και Ν. Αμερική.

«Το ουσιαστικό και ενεργό ενδιαφέρον μας για κάποια περιοχή και τα κράτη που ανήκουν σε αυτήν δεν πρέπει να επηρεάζεται πια από τη χιλιομετρική απόσταση που μας χωρίζει», σημείωσε και επισήμανε πως αυτό ήταν άλλωστε το μήνυμά του προς τους συνομιλητές του, στην πρόσφατη περιοδεία που πραγματοποίησε σε έξι χώρες της Λατινικής και Κεντρικής Αμερικής καθώς και της Καραϊβικής.

Η απόφαση της Ελλάδας να ενισχύσουμε την παρουσία της υπογραμμίζεται από το άνοιγμα μιας καινούριας πρεσβείας στον Παναμά, τόνισε.

«Η Ελλάδα ενισχύει τις σχέσεις της με χώρες που υπηρετούν και προστατεύουν τις παγκόσμιες Αρχές και Αξίες που και εμείς ενστερνιζόμαστε. Δηλαδή τον σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

 Επομένως, σημείωσε, η αναβάθμιση των σχέσεών μας με το SICA, έναν οργανισμό με ιστορική συνεισφορά στις πρωτοβουλίες περιφερειακής συμφιλίωσης και ενσωμάτωσης, αποτελεί μια φυσική επιλογή.

«Εξάλλου, εκτός από τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μας με τα κράτη της Κεντρικής Αμερικής, υφίσταται και ένας ιστορικός δεσμός που ίσως δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμος. Τόσο εμείς όσο και τα κράτη της Κεντρικής Αμερικής, την ίδια περίπου χρονική περίοδο, διεξάγαμε απελευθερωτικούς αγώνες, εναντίον αυτοκρατοριών, εμπνευσμένοι από τα ίδια ακριβώς ιδανικά».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, συζητήθηκαν τα θέματα στα οποία μπορεί να αναπτυχθεί ένα ευρύ πλέγμα συνεργασίας.

 Όπως σημείωσε, «η περιοχή που καλύπτει ο οργανισμός είναι πλούσια σε βιοποικιλότητα και αποτελεί τη γέφυρα με την Βόρεια Αμερική ενώ με το κανάλι του Παναμά συνδέονται δυο ωκεανοί».

«Υπάρχουν τεράστια περιθώρια συνεργασίας στις επενδύσεις και στο εμπόριο, επίσης στην προστασία των κοινών μας αξιών».

 Μεγάλη έμφαση δόθηκε και στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος, τομείς οι οποίοι εντάσσονται και στις προτεραιότητες του SICA.

«Η διοργάνωση, από την Ελλάδα, της 9ης Διάσκεψης "Our Ocean" το 2024, θα αναδείξει την κοινή μας προσπάθεια και την συνεργασία μας σε όλα τα ζητήματα που αφορούν σε θέματα των ωκεανών και των θαλασσών».

Σε λίγες ημέρες ο Παναμάς, θα διοργανώσει την 8η Διάσκεψη "Our Ocean" και η Ελλάδα θα είναι παρούσα εκεί, ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Επιπλέον, τόνισε τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, στις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών της Κεντρικής Αμερικής, σχέσεις που θέλει να ενισχύσει.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Δένδια

Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα, καλώς ήρθατε.

Σας υποδέχομαι με πολύ μεγάλη χαρά στην Αθήνα γιατί η σημερινή σας επίσκεψη αποτελεί για εμάς μια σημαντική στιγμή, δεδομένου ότι λίγο πριν υπογράψαμε τη Συμφωνία συμμετοχής της Ελλάδας με καθεστώς παρατηρητή στον Περιφερειακό Οργανισμό «Σύστημα Ενσωμάτωσης της Κεντρικής Αμερικής», γνωστό ως SICA.

Η σχετική απόφαση ελήφθη κατά τη Σύνοδο των Aρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών του SICA τον Δεκέμβρη του 2022. Και αναδεικνύει, νομίζουμε, τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, τα τελευταία χρόνια.

Ταυτόχρονα, αντανακλά τους δεσμούς που έχει οικοδομήσει η πατρίδα μας με τις χώρες της Kεντρικής Αμερικής. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τόσο εσάς όσο και τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο για την ομόφωνη απόφαση στήριξης του αιτήματος της Eλληνικής Δημοκρατίας.

Σύντομα, μάλιστα, αναμένουμε θετικές εξελίξεις και για το αίτημά μας για διαπίστευση Έλληνα Πρέσβη στην Καραϊβική Κοινότητα, στην CARICOM.

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει ένα πολυδιάστατο πλέγμα σχέσεων, το οποίο δεν περιορίζεται σε στενά γεωγραφικά πλαίσια και ορίζοντες.  Έχουμε ενισχύσει τις διμερείς μας σχέσεις σε περιοχές που πριν από λίγα χρόνια φάνταζαν πολύ μακρινές, όπως η Αφρική, η Ασία, η Κεντρική και η Νότια Αμερική. Το ουσιαστικό και ενεργό ενδιαφέρον μας για κάποια περιοχή και τα κράτη που ανήκουν σε αυτήν, δεν επηρεάζεται, λοιπόν, πια από τη χιλιομετρική απόσταση που ίσως μας χωρίζει. Αυτό είναι το μήνυμα προς όλους τους συνομιλητές στην πρόσφατη περιοδεία που πραγματοποίησα σε έξι χώρες της Λατινικής και Κεντρικής Αμερικής, καθώς και της Καραϊβικής.

Η απόφασή μας να ενισχύσουμε την παρουσία μας υπογραμμίζεται από τη σύσταση μίας καινούριας Πρεσβείας μας στον Παναμά, όπως είχα την ευκαιρία να σας ενημερώσω προηγουμένως.

Γενικά, η Ελλάδα ενισχύει τις σχέσεις της με χώρες που υπηρετούν και προστατεύουν τις παγκόσμιες αρχές και αξίες τις οποίες και εμείς ενστερνιζόμαστε. Δηλαδή, τον σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επομένως, η αναβάθμιση των σχέσεών μας με τον SICA, έναν Οργανισμό με ιστορική συνεισφορά στις πρωτοβουλίες περιφερειακής συμφιλίωσης και ενσωμάτωσης, αποτελεί για εμάς μια επιλογή, που είναι πάρα πολύ εύκολο να την εξηγήσουμε.

Εξάλλου, εκτός από παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με τα κράτη της Κεντρικής Αμερικής, υφίσταται και ένας ιστορικός δεσμός, που ίσως δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμος. Και εμείς και τα κράτη της Κεντρικής Αμερικής, την ίδια περίπου χρονική περίοδο, διεξήγαμε αγώνες, απελευθερωτικούς αγώνες, εναντίον αυτοκρατοριών, εμπνευσμένοι από τα ίδια ακριβώς ιδανικά.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των συζητήσεών μας, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για θέματα στα οποία μπορούμε να αναπτύξουμε ένα ευρύ πλέγμα συνεργασίας.

Οι δυνατότητες είναι μεγάλες, η περιοχή την οποία το SICA καλύπτει είναι πλούσια σε βιοποικιλότητα, αποτελεί γέφυρα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Αμερικής, ενώ η Διώρυγα του Παναμά συνδέει δύο ωκεανούς. Και είναι γνωστό το πόσο η ελληνική εμπορική ναυτιλία είναι κομμάτι του ενδιαφέροντός μας.

Υπάρχουν, λοιπόν, τεράστια περιθώρια συνεργασίας στις επενδύσεις και στο εμπόριο. Επίσης, στην προστασία των κοινών μας αξιών.

Αλλά είχαμε την ευκαιρία να δώσουμε έμφαση και σε μια άλλη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και αναφέρομαι στην κλιματική αλλαγή. Στην προστασία του περιβάλλοντος, δηλαδή τομείς οι οποίοι εντάσσονται στις προτεραιότητες του SICA. Η διοργάνωση από την Ελλάδα της 9ης Διάσκεψης “Our Ocean”, το 2024, θα αναδείξει την κοινή μας προσπάθεια και τη συνεργασία μας σε όλα τα ζητήματα που αφορούν σε θέματα ωκεανών και θαλασσών.

Όπως εσείς ξέρετε, άλλωστε, σε λίγες μέρες ο Παναμάς, μία χώρα του SICA, θα διοργανώσει την 8η Διάσκεψη “Our Ocean” και η Ελλάδα, βέβαια, θα είναι παρούσα εκεί.

Επίσης, είχα την ευκαιρία να σας τονίσω τον ρόλο που η Ελλάδα παίζει σαν κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών της Κεντρικής Αμερικής. Και θέλουμε να ενισχύσουμε αυτές τις σχέσεις.  

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία σας σήμερα στην Αθήνα, για τη σημαντική ανταλλαγή απόψεων που είχαμε και θα μου επιτρέψετε να εκφράσω την ελπίδα να συνομιλήσουμε σύντομα ξανά.

Και πάλι σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Καλώς ήλθατε.

Πηγή: skai.gr