Η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την Κιβωτό του Κόσμου: Τα επόμενα βήματα για τη Δομή

Στόχος είναι να εξεταστεί η λειτουργία της δομής και η προστασία των παιδιών ενόσω είναι σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα. 

Με στόχο την εξασφάλιση της ασφάλειας και της προστασίας των παιδιών που βρίσκονται στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου, μετά το πανελλήνιο σοκ που προκάλεσαν οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και βάναυσες συμπεριφορές σε βάρος τους, πραγματοποιείται αυτή την ώρα έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη λαμβάνουν μέρος η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Σταμάτης που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν τις όποιες αποφάσεις με ευαισθησία και προσοχή για τα παιδιά που παραμένουν στις δομές.


Στόχος είναι να εξεταστεί η λειτουργία της δομής και η προστασία των παιδιών ενόσω είναι σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα. 

Κατ' ουσίαν στην κυβέρνηση θέλουν να εξετάσουν το πλαίσιο και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την εξασφάλιση της προστασίας των παιδιών όσο θα διαρκέσει η δικαστική διερεύνηση των καταγγελιών στη δομή. 

Την ίδια ώρα, οι μαρτυρίες πρώην τροφίμων για τα όσα συνέβαιναν στην Κιβωτό συγκλονίζουν για όσα συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες της ΜΚΟ με θύματα ανηλίκους σε διάφορες δομές ανά την χώρα.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο ενδεχόμενο να αντικατασταθεί το υφιστάμενο διοικητικό συμβούλιο από ένα μεταβατικό σχήμα με κρατικούς λειτουργούς μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση και εφόσον είναι απαραίτητο να υπάρξει πλήρης αναδιάρθρωση προκειμένου η λειτουργία να συνεχιστεί υπό νέο πλαίσιο.

Κατά την σύσκεψη θα εξεταστεί το πλαίσιο λειτουργίας της Κιβωτού του Κόσμου το διάστημα που λαμβάνουν χώρα οι εισαγγελικές ενέργειες με γνώμονα την εξασφάλιση της προστασίας των παιδιών χωρίς να κινδυνεύσει η στέγαση τους και η παροχή των απαραίτητων αγαθών για την διαβίωση τους στη δομή.

Αναμένεται η εντατικοποίηση του ελέγχου στην Κιβωτό του Κόσμου με τη συμμετοχή κοινωνικού λειτουργού και ψυχολόγου όσον αφορά τα παιδιά που μένουν σε αυτή, ενώ θα ελεγχθεί όλη η διοικητική δομή και λειτουργία.

Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί από την Ελληνική Αστυνομία στη Δικαιοσύνη η οποία έχει αναλάβει την διερεύνηση της.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, αμέσως μόλις έγιναν γνωστές οι καταγγελίες ανέστειλαν την οικονομική ενίσχυση και την μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας, αντίστοιχα, χωρίς πάντως να κινδυνεύει η λειτουργία της δομής και κατ’ επέκταση της ομαλής διαβίωσης των παιδιών που φιλοξενεί, καθώς στην αντίθετη περίπτωση, δεκάδες παιδιά να βρεθούν στο δρόμο.

Παρέμβαση Ιερώνυμου

Νωρίτερα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε δήλωσή του επισήμανε ότι χθες το απόγευμα διέταξε «τη διενέργεια κανονικών ανακρίσεων, κατόπιν επώνυμων καταγγελιών ενώπιον των αρμόδιων αρχών, σε βάρος του κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Αντωνίου Παπανικολάου, στον οποίο και επέβαλα, με απόφασή μου, την απαγόρευση ιεροπραξιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

«Ως Εκκλησία, είμαστε στη διάθεση των αρχών, προκειμένου να συμβάλουμε, με κάθε τρόπο, στην πλήρη διαλεύκανση αυτής της εφιαλτικής υπόθεσης», επισημαίνει.

Από την πλευρά της «Κιβωτού» κάνουν λόγο για σενάριο ψεύδους και ζητούν την ταχύτερη διερεύνηση και διαλεύκανση «της σκοτεινής αυτής υπόθεσης προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια και το σενάριο ψεύδους και να αρθεί η θλιβερή αυτή σκιά πάνω από τον οργανισμό μας». 

Πηγή: skai.gr