«Κιβωτός του Κόσμου»: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες πρώην τροφίμων - Ποιους «καίνε» οι καταγγελίες

Στο κάδρο των ερευνών έχουν μπει τέσσερα πρόσωπα εντός της οργάνωσης. Το ένα είναι στέλεχος της «Κιβωτού», εις βάρος του οποίου έγινε η πρώτη καταγγελία από 19χρονο σήμερα νεαρό για σεξουαλική κακοποίηση.

Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι καταγγελίες για περιστατικά σωματικής και σεξουαλικής παρενόχλησης στην «Κιβωτό του Κόσμου», με την Εισαγγελία Ανηλίκων να έχει βάλει στο μικροσκόπιό της τρεις υποθέσεις ασέλγειας και τέσσερις καταγγελίες για ξυλοδαρμό.

Στο κάδρο των ερευνών έχουν μπει τέσσερα πρόσωπα εντός της οργάνωσης. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το ένα είναι στέλεχος της «Κιβωτού του Κόσμου», εις βάρος του οποίου έγινε η πρώτη καταγγελία -η οποία άνοιξε το «γαϊτανάκι» των αποκαλύψεων- από 19χρονο σήμερα νεαρό για σεξουαλική κακοποίηση.

Τα άλλα τρία πρόσωπα που μπαίνουν στο μικροσκόπιο είναι εργαζόμενοι στην «Κιβωτό». Πρόκειται για τρεις άντρες που ζούσαν από παιδιά στην «Κιβωτό» και με την πάροδο του χρόνου έγιναν εργαζόμενοι.

Αυτά τα τρία πρόσωπα δεν ελέγχονται για σεξουαλική κακοποίηση, αλλά για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών. Και οι τρεις ανήκουν στο στενό περιβάλλον του πρώτου στελέχους της «Κιβωτού του Κόσμου» που ελέγχεται για σεξουαλική κακοποίηση.

Οι τρεις υπάλληλοι φέρεται να είχαν ένα συγκεκριμένο ρόλο, έχοντας την εμπιστοσύνη του στελέχους: αναλάμβαναν να διαχειριστούν «δύσκολες» καταστάσεις που προέκυπταν μέσα στις δομές ανά την Ελλάδα.

Οι Αρχές έχουν καλέσει και έναν 15χρονο από τη δομή της Πωγωνιανής Ιωαννίνων να δώσει κατάθεση. Εχθές επιδόθηκε το έγγραφο της κλήσης από την αστυνομία. Ο 15χρονος ήταν και αυτός στη δομή του Βόλου και εικάζεται ότι μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς συνέβαινε εκεί.

Σημειώνεται ότι διαφορετικά πρόσωπα καταγγέλλουν περιστατικά τρόμου σε ξεχωριστές περιοχές καθιστώντας κομβικές τις έρευνες της αστυνομίας με τις δομές της Κιβωτού σε Βόλο, Χίο, Ιωάννινα, Αθήνα (Κολωνό) και Καλαμάτα να έχουν μπει στο μικροσκόπιο.

Καταγγελία για ξυλοδαρμούς σε Βόλο και Ιωάννινα

Μια νέα μαρτυρία ήρθε στο «φως» από 18χρονο σήμερα νεαρό που έζησε στις δομές του ιδρύματος στα Ιωάννινα και τον Βόλο.

Ο νεαρός καταγγέλλει ότι όταν ήταν 13 ετών και ζούσε στη δομή της Πωγωνιανής, για ασήμαντη αφορμή χειροδίκησε εις βάρος του ένας από τους προαναφερθέντες εργαζόμενους της «Κιβωτού» που είχαν τον ρόλο των «παιδονόμων».

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε κακοποιήσει σωματικά και άλλα τρία παιδιά στην ίδια δομή, στην οποία πάντως κατά τ’ άλλα οι συνθήκες, οι υποδομές και το προσωπικό ήταν άμεμπτα.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία του 18χρονου, ο ίδιος εργαζόμενος φέρεται να εμπλέκεται και στην υπόθεση των ξυλοδαρμών του Βόλου.

«Ήταν βία, ξύλο δηλαδή τους χτυπήσανε άσχημα. Το ένα το παιδι ειδικά ήταν 17 χρονών, τον πλακώσανε, του είχε πρηστεί το μάτι, το αφτί εβγαζε αίματα. Ούτε καν ασχοληθήκανε.Βγηκαν και είπα ότι είδε κάποιον εφιάλτη το βράδυ, γιατί μπήκανε 12 η ώρα στο δωμάτιό του και τον χτυπήσανε τα ,εσάνυχτα. οο ένας του κρατούσε το στόμα και ο άλλος το χτύπαγε» αναφέρει 18χρονος πρωην φιλοξενούμενος στην Κιβωτό. 

«Αυτοί οι δύο μεγάλωσαν στη Κιβωτό ήταν χρόνια στη Κιβωτό και ήταν δίπλα στο πάτερ. Εμένα συγκεκριμένα με είχε χτυπήσει, για να παραδεχτώ ότι κάπνιζα. Ήμασταν στην αποθήκη τότε, είχε κλειδώσει την πόρτα και με είχε χτυπήσει, δύο τρεις σφαλιάρες» προσθέτει ο 18χρονος.

Η αντίδραση της Κιβωτού

Σε ανάρτηση στο Facebook η Κιβωτός του Κόσμου αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Θέλουμε να δηλώσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και φιλοξενούνται σε Κυριακάτικη εφημερίδα είναι παντελώς ψευδείς και συκοφαντικές».

«Θέλουμε να δηλώσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και φιλοξενούνται σε Κυριακάτικη εφημερίδα είναι παντελώς ψευδείς και συκοφαντικές» αναφέρεται σε ανακοίνωση της «Κιβωτού».

Πηγή: skai.gr