Γεωργιάδης: Υψηλοί οι τζίροι την πρώτη εβδομάδα ανοίγματος των καταστημάτων

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Ελπιδοφόρα, χαρακτήρισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα πρώτα στοιχεία της κίνησης στην αγορά την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των καταστημάτων μετά το lockdown λόγω κορωνοϊου, υποστηρίζοντας ότι οι τζίροι που καταγράφονται είναι «αξιοσημείωτα υψηλοί» και μάλιστα πολύ υψηλότεροι από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Βάσει αυτών των στοιχείων,  ο Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε αισιόδοξος για την επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς όπως είπε «η οικονομία αντιδρά» και διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει κάνει ότι είναι δυνατόν για να τη στηρίξει περαιτέρω.

«Θα μου πείτε είναι λογικό μετά από τόσες μέρες καραντίνας ο κόσμος να θέλει να βγει να ξεσκάσει και να ψωνίζει. Δεν αντιλέγω. Αλλά, φανταστείτε να είχαμε ανοίξει και να ήταν τα καταστήματα άδεια και να λέγαμε δεν κάνουμε σεφτέ.  Η οικονομία αντιδρά και είμαστε εδώ να την βοηθήσουμε», σημείωσε ο ίδιος.

27 - 28 Μαΐου έναρξη αιτήσεων για το εγγυοδοτικό ταμείο ενίσχυσης επιχειρήσεων

Σχετικά, δε, με το εγγυοδοταμικό ταμείο ενίσχυσης των επιχειρήσεων, ο Υπουργός έδειξε για την έναρξη υποβολής αιτήσεων με στόχο τη λήψη χρημάτων στις 27 με 28 Μαΐου. Ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προωθεί το υπουργείο και η κυβέρνηση, η μόχλευση και συνεπώς η ρευστότητα για την αγορά αναμένεται να ανέλθει συνολικά στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύντομα το άνοιγμα των καταστημάτων τατουάζ

Ο ίδιος, προανήγγειλε και το επικείμενο άνοιγμα των καταστημάτων τατουάζ,  τονίζοντας ότι έχει ενημερωθεί ήδη η Κομισιόν για το γεγονός ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις τηρούσαν και πριν την πανδημία αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες, συνεπώς το άνοιγμά τους θεωρείται μειωμένου κινδύνου.

«Πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε την ημερομηνία ανοίγματος αυτών των επιχειρήσεων», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Οι 3 επιβαρυντικοί παράγοντες για την ελληνική οικονομία

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μπογδάνου, και αναφερόμενος στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία λόγω του κορωνοϊού, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε πως η Ελλάδα σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη έχει τρεις ταυτόχρονους επιβαρυντικούς παράγοντες, που δυσκολεύουν την εξίσωση.

«Ο πρώτος είναι η πολύ μεγάλη εξάρτηση από τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης. Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο λόγω χρέους ΑΕΠ σε όλη την ευρωζώνη και έτσι αδυνατεί να βγει στις αγορές και να δανειστεί πολλά χρήματα και να παράσχει  διά μαζικής δανειοδότησης μεγάλη ρευστότητα στην αγορά. Ο τρίτος παράγοντας είναι ότι η Ελλάδα έχει μόλις εξέλθει από μια δεκαετή οικονομική κρίση που έχει κουράσει τα οικονομικά των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών σε πρωτόγνωρο βαθμό», ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. 

Πηγή: skai.gr