Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ: Δεύτερη φορά καραντίνα θα ήταν καταστροφή

Τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της η αγορά «πήγε καλά», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο.

Όπως είπε με βάση τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, η εβδομάδα «έκλεισε» 40% με 45% πάνω από την αντίστοιχη περσινή και όλα δείχνουν ότι η αγορά λειτουργεί έως τώρα. Διευκρίνισε πως δεν περιμένει μια «φανταστική» χρονιά με άνοδο του τζίρου, αλλά οι ενδείξεις είναι ότι η αγορά λειτουργεί έστω και υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες.

Για το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης και ειδικότερα στις 25 Μαΐου, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι την Πέμπτη θα εξεταστούν τα επιστημονικά δεδομένα καθώς ολοκληρώνεται ένα 10ήμερο από την άρση των μέτρων.

«Θα το κρίνει η εξέλιξη της πανδημίας. Εάν είναι καλή εγώ θα επιμείνω και θα προσπαθήσω να πάμε νωρίτερα», τόνισε λέγοντας ότι οι επιχειρηματίες ζητούν έστω και μια μέρα ή ένα Σαββατοκύριακο όπως ο πεινασμένος τη βροχή.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι το βασικό είναι να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές και να μην έχουμε πισωγύρισμα, καθώς όπως είπε αν επιστρέφαμε για δεύτερη φορά σε καραντίνα «θα ήταν καταστροφή».

Σε ερώτηση για την μείωση του ΦΠΑ απάντησε ότι η κυβέρνηση εξετάζει σειρά αιτημάτων τα οποία θα πρέπει να ανακοινώνονται θεσμικά από όλους τους συναρμόδιους υπουργούς.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι οι πρώτοι δικαιούχοι έχουν λάβει τα χρήματά τους και αύριο ξεκινούν οι μαζικές πληρωμές.

Η λογική των εγγυοδοτικών εργαλείων και των δανείων πρόσθεσε, είναι να μην «μαυρίζουν» επιταγές αν και όπως είπε το πρόβλημα δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο καθώς τον Μάρτιο πληρώθηκαν στην ώρα τους το 87% των επιταγών που δικαιούνταν προστασίας.
 

Πηγή: skai.gr