Γεννηματά για Σύνοδο Κορυφής: Ο Μητσοτάκης έδωσε πολλά και πήρε ευχολόγια

Της Ναντίν Χαρδαλιά

 

Αρνητικά για τη χώρα αποτιμά η Φώφη Γεννηματά την απόφαση της χθεσινής Συνόδου Κορυφής για την τουρκική επιθετικότητα, ασκώντας από τη Βουλή σφοδρότατη κριτική στον Πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγόρησε ότι «έδωσε πολλά και πήρε ένα ευχολόγιο» και επικρίνοντας ταυτόχρονα την Ευρωπαϊκή Ένωση για υποχώρηση στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και την αρχή της αλληλεγγύης.

«Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε πολλά και πήρε ευχολόγια»

«Δυστυχώς η Ελλάδα βγήκε χαμένη από τη Σύνοδο Κορυφής. Αυτή είναι η αλήθεια. Όλα τα υπόλοιπα είναι ωραιοποιήσεις», σημείωσε από το βήμα της Βουλής η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, κρίνοντας ακατανόητη την ικανοποίηση που εκφράζει ο Πρωθυπουργός, και καταλογίζοντάς του την ευθύνη για τα αποτελέσματα της Συνόδου, μιλώντας για ανικανότητα διαχείρισης των εθνικών θεμάτων. «Έδωσε πολλά και πήρε υποσχέσεις. Ένα ευχολόγιο. Υποσχέσεις που έχουν ξαναδοθεί, αλλά είδαμε όλοι ότι δεν απέτρεψαν την Τουρκία από την επιθετικότητά της απέναντι στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Φ. Γεννηματά: Υποχώρηση της Ε.Ε. από την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου

Με το βλέμμα στραμμένο στους ευρωπαίους ηγέτες και προφανώς τη Γερμανία που έχει την προεδρία της Ε.Ε., η κ. Γεννηματά, τους κατηγόρησε για έλλειψη θάρρους και οπισθοχώρηση από το διεθνές δίκαιο.

«Η Ε.Ε έκανε βήματα πίσω. Υποχώρησε από την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου αλλά και την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη.  Ανέχθηκε τις μονομερείς ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Ούτε θάρρος ούτε συνέπεια έδειξαν Δεν τόλμησαν να πουν ούτε καν τη λέξη κυρώσεις», σημείωσε.

Σφοδρή επίθεση για τις καταλήψεις

Η επίθεση της Φώφης Γεννηματά στην κυβέρνηση επεκτάθηκε και στο μέτωπο των σχολικών καταλήψεων, κατηγορώντας την για μετάθεση των δικών της ευθυνών στους μαθητές, ενώ όπως υποστήριξε δεν υπήρξε έγκαιρη προετοιμασία και με τις πολιτικές της επέβαλε τον συνωστισμό στην τάξη νομοθετώντας για τη δυνατότητα 25 μαθητών ανά τμήμα.

«Τελικά με αυτές τις επιλογές επέβαλαν τον συνωστισμό στις τάξεις και μετά το φιάσκο με τις μάσκες γίγαντες έμεινε ως μέσο προστασίας το παγουρίνο. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι ο αυταρχισμός, ο στιγματισμός των παιδιών.  Δεν θα αναβάλουν τα παιδιά τη ζωή τους. Είναι δική σας ευθύνη να δώσετε λύσεις κι απαντήσεις για να είναι τα σχολεία ανοιχτά και ασφαλή. Σταματήστε να παίζετε κορώνα γράμματα και την υγεία και την παιδεία», τόνισε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Δριμύτατες ήταν οι επικρίσεις της κ. Γεννηματά και για την διαχείριση της πανδημίας. Εξαπέλυσε βολές περί επιπόλαιης και επικίνδυνης πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση υποτίμησε την εξέλιξη της πανδημίας και δεν προετοιμάστηκε κατάλληλα για το αναμενόμενο δεύτερο κύμα.

«Η κυβέρνηση θέλησε πολύ απλά να κεφαλαιοποιήσει γρήγορα πολιτικά οφέλη από τον χειρισμό της πρώτης φάσης της πανδημίας. Αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο άστοχο και επιπόλαιο, αλλά και επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών. Γιατί αυτό που ζούμε στην Αττική είναι ευθύνη του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του», ανέφερε η ίδια.