Το Qatargate και οι εκλογές της Άνοιξης του 2024 ανεβάζουν τους τόνους στην Ευρωβουλή

Το Qatargate άλλαξε τα δεδομένα με τους Σοσιαλδημοκράτες να πιέζονται και τις  υπόλοιπες πολιτικές ομάδες να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις Βρυξέλλες όπου ο Αντόνιο Παντσέρι θα πατήσει πολύ σύντομα το «κόκκινο κουμπί».

Tου Αντώνη Αντζολέτου

Η άνοιξη του 2024, που θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες ευρωεκλογές, πλησιάζει και οι «ζυμώσεις» στην Ευρωβουλή πληθαίνουν.

Το Qatargate άλλαξε τα δεδομένα με τους Σοσιαλδημοκράτες να πιέζονται και τις  υπόλοιπες πολιτικές ομάδες να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις Βρυξέλλες όπου ο Αντόνιο Παντσέρι θα πατήσει πολύ σύντομα το «κόκκινο κουμπί».

Η συμφωνία που έκανε με τις Αρχές του Βελγίου σίγουρα θα τρέξει πιο γρήγορα τις εξελίξεις.

Αυτό εκτιμούσαν στο Στρασβούργο όπου από τη Δευτέρα μέχρι και σήμερα είναι σε εξέλιξη η Ολομέλεια της Ευρωβουλής και όλες οι πολιτικές ομάδες βρίσκονται επί ποδός.

Τα «μαχαίρια» στο Ευρωκοινοβούλιο βγήκαν εκεί που ίσως κανείς δεν το περίμενε.

Ο σοσιαλιστής Μαρκ Άνγκελ ψηφίστηκε χθες αντιπρόεδρος στη θέση της Εύας Καϊλή με βάση τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων που προϋπήρχε.

Τελικά μετά τις 95 αποχές στον πρώτο γύρο χρειάστηκε να γίνει και δεύτερος γύρος για να εκλεγεί ο πολιτικός από το Λουξεμβούργο, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι περισσότερο από τη δεξιά πτέρυγα και λιγότερο από το Renew Europe επέλεξαν να μην παραστούν.

Το «καψόνι» δεν πέρασε απαρατήρητο και σχολιάστηκε πολύ στους διαδρόμους του πρώτου ορόφου του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Πάντως οι Ευρωσοσιαλιστές, έστω και με μια μικρή περιπέτεια, διατήρησαν τους πέντε αντιπροέδρους που είχαν και πριν.

Βγήκαν τα «μαχαίρια» στην Ευρωβουλή ενόψει της νέας εκλογικής μάχης στη Γηραιά Ήπειρο σε περίπου ένα χρόνο. Και σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες συγκρούσεις ειδικότερα σε θέματα που αφορούν την πάταξη της διαφθοράς.

Ήδη η πρόεδρος, Ρομπέρτα Μέτσολα, έχει καταθέσει μια δέσμη μέτρων για τη διασφάλιση της διαφάνειας με την αντιπολίτευση να προβάλει ενστάσεις.

Το επόμενο διάστημα ένα working group που θα συσταθεί από όλες τις πολιτικές ομάδες θα επιχειρήσει να κάνει την καλύτερη δυνατή σύνθεση. 

Πως είναι οι ισορροπίες αυτή τη στιγμή στο Ευρωκοινοβούλιο; Τις 762 έδρες, μετά από μερικές ανακατατάξεις, οι πολιτικοί σχηματισμοί τις μοιράζονται ως  εξής: EPP (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) 176 έδρες, S&D (Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) 145 έδρες, Renew Europe (Ανανεώστε την Ευρώπη) 102 έδρες, Greens/EFA (Πράσινοι – Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία) 72 έδρες, ID (Ταυτότητα και Δημοκρατία) 65 έδρες, ECR (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) 63 έδρες, The Left (Αριστερά) 38 έδρες.