Εύα Καϊλή - βελγικός Τύπος: Βρέθηκαν σακούλες με χρήματα στο σπίτι της - Πληροφορίες για σύλληψη και του πατέρα της

Σύμφωνα με την L'Echo, η Εύα Καϊλή πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο

Για σεισμό στην καρδιά της Ευρωπαίκής Ένωσης μιλά ο βελγικός Τύπος μετά τις αποκαλύψεις για σύλληψη της Εύας Καϊλή και άλλων τεσσάρων ατόμων στο πλαίσιο βελγικής έρευνας για διαφθορά.

Η εφημερίδα L' Echo αναφέρει σήμερα ότι στο σπίτι της Καϊλή βρέθηκαν σακούλες με χρήματα, ενώ σημειώνει ότι η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πέρασε τη νύχτα σε κελί.

Η Εύα Καϊλή και άλλα 4 άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται από την ηγεσία της βελγικής Κεντρικής Υπηρεσίας Καταστολής της Διαφθοράς, την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και τον ανακριτή Μισέλ Κλαίζ, για διαφθορά στο Κατάρ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της L'Echo, η Εύα Καϊλή συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου, καθώς είναι ο μόνος δυνατός τρόπος να καταρριφθεί η βουλευτική της ασυλία.

Πράγματι, μετά τις πρώτες συλλήψεις που έγιναν τα ξημερώματα και την κατάσχεση 600.000 ευρώ σε μετρητά, οι ανακριτές συνέλαβαν τον πατέρα της κ. Καϊλή, ο οποίος είχε επίσης μια βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα και βρισκόταν σε διαδικασία μετακίνησης, αφού -σύμφωνα με το δημοσίευμα- οι ανακριτές πιστεύουν ότι είχε προειδοποιηθεί από συνεργούς. 

lecho kaili

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας Le Soir, για την ίδια υπόθεση συνελήφθη και ο σύζυγός της το πρωί της Παρασκευής.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία, σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι εδώ και μήνες, υπήρχαν οι  υποψίες «ότι μία χώρα του Περσικού Κόλπου προσπαθεί να επηρεάσει την οικονομική και πολιτική λήψη αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Προσθέτει μάλιστα, ότι για να το επιτύχει αυτό, «πλήρωνε μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσέφερε μεγάλα δώρα σε τρίτους με σημαντική πολιτική ή στρατηγική θέση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Στο πλαίσιο της έρευνας που έχει ξεκινήσει για την υπόθεση, πραγματοποιήθηκαν 16 έρευνες σε τέσσερις δήμους. 

Το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga, στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα του, αναφέρει ότι η Εύα Καϊλή είναι από φέτος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις αρμοδιότητές της περιλαμβάνονται οι σχέσεις με τη Μέση Ανατολή.

Προσθέτει ότι ο σύντροφος της κ. Καϊλή Φ.Γ. - κοινοβουλευτικός βοηθός στο S&D - ανακρίθηκε ήδη την Παρασκευή.

Εργαζόταν για τον Ιταλό ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντζέρι και δραστηριοποιείται επίσης στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Fight Impunity. Έρευνες έγιναν εκεί και στο σπίτι του Παντζέρι. Στο σπίτι του κατασχέθηκαν σχεδόν 500.000 ευρώ μετρητά.

Οι δύο τελευταίοι συλληφθέντες φέρεται να είναι ο λομπίστας και συνδικαλιστής Λούκα Βισεντίνι. Ο Βισεντίνι εξελέγη γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), με 200 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως, μόλις τον Νοέμβριο.

«Οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας υποπτεύονται εδώ και αρκετούς μήνες ότι χώρα του Περσικού Κόλπου προσπαθεί να επηρεάσει την οικονομική και πολιτική λήψη αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το έκαναν πληρώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέροντας μεγάλα δώρα σε τρίτους με σημαντική πολιτική ή στρατηγική θέση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε νωρίτερα σήμερα η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Εκτός ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες από το ΠΑΣΟΚ αναφέρεται: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη». 

Η Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να θέσει εκτός Ομάδας την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή. Η αναστολή της συμμετοχής της Εύας Καϊλή στην Ομάδα των Σοσιαλιστών έχει «άμεση εφαρμογή, ως απάντηση στις εν εξελίξει ανακρίσεις», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ