Κλείσιμο

Ερντογάν για συνάντηση με τον Σίσι: Να φέρουμε την ειρήνη μαζί με την Αίγυπτο στη Μεσόγειο! 

Αιχμές για την Ελλάδα – Ανακοίνωσε και χερσαία επιχείρηση κατά κουρδικών στόχων σε Ιράκ και Συρία - "Δεν ενημέρωσα κανέναν για την εναέρια επιχείρηση"

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία αναμένει από την Αίγυπτο «να φέρουν την ειρήνη» από κοινού στη Μεσόγειο. Να εγκαθιδρύσουμε την ειρήνη, παρατήρησε, ενάντια σε όσους «παίρνουν θέση εναντίον μας», αφήνοντας αιχμές για την Ελλάδα.

Στον απόηχο της συνάντησής του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο Κατάρ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι έχει γίνει ένα βήμα προς την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αίγυπτο, αναφέροντας ότι η «Άγκυρα ελπίζει να προχωρήσει σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου».

Ανακοίνωσε και χερσαία επιχείρηση κατά κουρδικών στόχων 

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε και χερσαία επιχείρηση κατά κουρδικών στόχων στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία για «την εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής». «Δεν είναι δυνατόν να περιοριστούμε σε αεροπορικές επιχειρήσεις!» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Όπως έχουμε ξαναπεί εάν κάποιος ενοχλήσει τη χώρα και τη γη μας, θα τον κάνουμε να πληρώσει το τίμημα. Έτσι, υπάρχουν τρομοκρατικές οργανώσεις στο νότο μας που σχεδιάζουν πολλές επιθέσεις ή που πραγματοποιούν τέτοιες επιθέσεις και αποτελούν απειλή (για την Τουρκία» διεμήνυσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροπλάνο κατά την επιστροφή πό το ταξίδι του στο Κατάρ.

«Αυτό δεν περιορίζεται μόνο σε μια αεροπορική επιχείρηση», τόνισε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιες δυνάμεις θα κάνουν τις διαβουλεύσεις τους και θα λάβουν ανάλογα μέτρα.

Το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το δικαίωμα αυτοάμυνας σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, μετά την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν είπε ότι σχεδόν 70 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων οπλισμένων drones, συμμετείχαν στην αεροπορική επιχείρηση, και πρόσθεσε ότι καταστράφηκαν συνολικά 89 τρομοκρατικοί στόχοι, συμπεριλαμβανομένων καταφυγίων, αποθηκών, σπηλιών, σηράγγων και αποθηκών πυρομαχικών.

«Χτυπήθηκαν 45 τρομοκρατικοί στόχοι σε βάθος περίπου 140 χιλιομέτρων στο βόρειο Ιράκ και 44 στόχοι σε βάθος περίπου 20 χιλιομέτρων στη Συρία» δήλωσε.

Ερωτηθείς εάν η Τουρκία ενημέρωσε για αυτή την επιχείρηση τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν είπε: «Δεν είχαμε καμία συνομιλία με τον Τζο Μπάιντεν ή τον Πούτιν σχετικά με αυτή την επιχείρηση. Ωστόσο, τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Πούτιν ήδη γνωρίζουν ότι μπορούμε κάνουμε να ‘τέτοια πράγματα’ (σ.σ στρατιωτικές επιχειρήσεις) κατά κουρδικών στόχων σε αυτή την περιοχή ανά πάσα στιγμή».

Η Τουρκία είναι με τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, είπε επίσης ο Ερντογάν, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ουάσιγκτον «δυστυχώς έχει στείλει χιλιάδες εξοπλισμού, πυρομαχικών και όπλων στις τρομοκρατικές ζώνες ς στη Συρία».

Πηγή: skai.gr