Κλείσιμο

Επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα: Πώς ερμηνεύουν τις κινήσεις του οι διεθνολόγοι

Εντός του αναμενόμενου πλαισίου κινήθηκε η περιοδεία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Θράκη και για την ελληνική πλευρά δεν υπήρξε αιφνιδιασμός, με τις αναφορές περί δήθεν "τουρκικής" μειονότητας να γίνονται κυρίως μέσω αναρτήσεων στο τουίτερ.  

Έμπειροι διεθνολόγοι υποστηρίζουν πως όλα αυτά γίνονται περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση.

«Γνωρίζετε τα προβλήματα των "Τούρκων" της "Δυτικής Θράκης". Ως Τουρκία, δεν υπάρχει αμφιβολία για την υποστήριξη που δίνουμε στην "Τουρκική" Κοινότητα της "Δυτικής Θράκης"» δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας. 

«Ακούσαμε τα κλασικά εικονογραφημένα από τον κ. Τσαβούσογλου στην Θράκη, δηλαδή περί τουρκικής μειονότητας. Δεν είδαμε πράγματι εκτροπές, εγώ θα σας πω ότι στην Θράκη έγινε περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση» είπε ο Βουλευτής ΝΔ – Διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου. 

Στις πέντε ώρες που παρέμεινε στην Θράκη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, συναντήθηκε με εκπροσώπους της Μουσουλμανικής μειονότητας στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, επισκέφθηκε το μειονοτικό σχολείο "Τζελάλ Μπαγιάρ" όπου συνομίλησε με μαθητές και δασκάλους και φύτεψε ένα πλατάνι δίπλα στο μνήμα του βουλευτή Ροδόπης, Αχμέτ Σαδίκ. 

«Στην Θράκη έχουμε πάει πολλά βήματα πέρα από τον σεβασμό των δικαιωμάτων και την ισότητα και ισοπολιτεία και ισονομία. Έχουμε ευνοϊκή μεταχείριση υπέρ της μειονότητας» ανέφερε ο Βουλευτής ΝΔ – Διεθνολόγος, Δημήτρης Καιρίδης. 

«Αναμφίβολα είχε και έναν χαρακτήρα εσωτερικό. Ο κύριος Τσαβούσογλου, ναι μεν απέβλεπε στο εσωτερικό, αποβλέπει όμως στο να συνεχίσει ορισμένες ενέργειες, οι οποίες πρέπει να πούμε ότι έχουν δρομολογηθεί εδώ και πολύ καιρό» δήλωσε στο ΣΚΑΙ 100,3 ο Πρέσβης επί τιμή. Αλέξανδρος Μαλλιάς. 

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα συνεχίζει την άσκηση "θαλασσόλυκος" με μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ενώ σήμερα βγάζει το ωκεανογραφικό σκάφος "Μαρμαρά" για έρευνες ανάμεσα σε Χίο, Σάμο και Ικαρία. 

Πάνω από τα τουρκικά πλοία πάντως θα πετάνε μαχητικά αεροσκάφη από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που συμμετέχουν στην άσκηση "Οργή του Ποσειδώνα". Μάλιστα σενάρια της άσκησης που περιλαμβάνουν εικονικά πλήγματα ναυτικών στόχων, θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές του ανατολικού Αιγαίου.

Πηγή: skai.gr