Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θέλει να συνεχίσει τις σχέσεις με Ελλάδα χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Τη βούληση για συνέχιση των σχέσεων Τουρκίας και Ελλάδας «χωρίς όρους και προϋποθέσεις» εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. 

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για το καλό κλίμα υπό το οποίο διεξήχθη η πρωινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «χαίρομαι που βρίσκομαι στην Ελλάδα μετά από καιρό και ευχαριστώ τον Νίκο για τη θερμή υποδοχή στις συνομιλίες και στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό». 

Όπως σημείωσε, είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τα διμερή οικονομικά κι εμπορικά θέματα. «Στην Άγκυρα είχαμε αποφασίσει ότι θα επιταχύνουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις που αφορούν στα οικονομικά κι εμπορικά ζητήματα. Υπήρξαν 25 συμπεφωνημένα σημεία στην υψηλού επιπέδου συνάντηση υπουργών στην Καβάλα μέσω των οποίων θα αυξήσουμε τη συνεργασία μας σε θέματα οικονομίας και εμπορίου. Όλα τα μνημόνια συνεργασίας μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους και θέλω να πω ότι υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά της Τουρκίας και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που βλέπουμε την ύπαρξη της ίδιας θετικής βούλησης από την πλευρά της Ελλάδος», υπογράμμισε. 

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας συμπλήρωσε ότι οι δύο πλευρές αποφάσισαν την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολιασμών, οι οποίοι γίνονται μετά από συμφωνίες με διαφορετικής προέλευσης εμβόλια. «Εμείς έχουμε υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες αναγνώρισης με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ουγγαρία η Σερβία και άλλες, πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα επηρεάσει πολύ θετικά τον τουρισμό», τόνισε. 

Σε ό,τι αφορά στα θέματα πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας, δήλωσε ότι είχε γίνει στην Αθήνα ο 62ος γύρος διερευνητικών επαφών σημειώνοντας ότι θα καθοριστεί επόμενη συνάντηση, ενώ αναφέρθηκε και στην τέταρτη διάσκεψη για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έλαβε χώρα πριν λίγες ημέρες. 

Τέλος, επανέλαβε ότι προβλέπεται η συνάντηση των επικεφαλής των δύο κρατών, Μητσοτάκη και Ερντογάν, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου είναι σαφές ότι υπάρχουν πάρα πολλά θέματα τα οποία εκκρεμούν και περιμένουν επίλυση. 

 

 

Πηγή: skai.gr