Παραχώρηση τεθωρακισμένων BMP-1 στην Ουκρανία: Ταχεία υλοποίηση της συμφωνίας θέλουν Αθήνα – Βερολίνο

Επικοινωνία Παναγιωτόπουλου με τη Γερμανίδα ομόλογό του Κριστίν Λάμπρεχτ.

Την ταχεία υλοποίηση της συμφωνίας για την παραχώρηση των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1 στην Ουκρανία επιδιώκουν Αθήνα και Βερολίνο. Στο πλαίσιο αυτό την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επικοινώνησε με τη Γερμανίδα ομόλογό του Κριστίν Λάμπρεχτ. 

Συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα υλοποίησης της συμφωνίας Ελλάδος - Γερμανίας για την παραχώρηση από τη χώρα μας των BMP-1 στην Ουκρανία, με ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να ευρίσκονται σε τακτική επικοινωνία, προκειμένου διασφαλισθεί η ταχεία υλοποίηση της συμφωνίας, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Για ένα «σχήμα» στήριξης της ουκρανικής αντίστασης, με οφέλη τόσο για την Ελλάδα όσο και τη Γερμανία, κάνει λόγο η Deutsche Welle, αναφερόμενη στις σημερινές δηλώσεις του Γερμανού αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Βόλφγκανγκ Μπύχνερ.

Η Γερμανία θα παραχωρήσει τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία, και θα τα αντικαταστήσει με ίσο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder, με βάση τη συμφωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. 

Πηγή: skai.gr