Στα σκαριά συμφωνία για το μεταναστευτικό μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας - «Να μην μπαίνουν οι βάρκες στο νερό»

Η συμφωνία θα αφορά στη δράση των διακινητών και τον περιορισμό τους - Σε θετικό κλίμα οι επαφές μεταξύ των δύο ηγετών - Πιθανή η υπογραφή συμφωνίας στις 7 Δεκεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη

Κοινός τόπος στο μεταναστευτικό φαίνεται πως έχει βρεθεί μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του απεσταλμένου του ΣΚΑΙ, Γιάννη Καντέλη, υπάρχει στα σκαριά μία συμφωνία για το μεταναστευτικό. Εκτιμάται ότι η συμφωνία θα προχωρήσει πολύ γρήγορα μέσα στους επόμενους μήνες και ίσως να δούμε να υπογράφεται κατά το Ανώτατο Συμβούλιο των δύο χωρών στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται πως δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές οι λεπτομέρειές της, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά στη δράση των διακινητών και τον περιορισμό τους, καθώς θυμίζουμε πως ο κ. Μητσοτάκης είχε διαμηνύσει στον κ. Ερντογάν ότι δεν πρέπει να μπαίνουν βάρκες στη θάλασσα γιατί αυτό ειναι που κοστίζει πολλές ζωές στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη χθεσινή του ομιλία στην 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε εκτενή αναφορά στο μεταναστευτικό, επισημαίνοντας την ανάγκη πιο συντονισμένης συνεργασίας της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης  Τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης παγκοσμίως και υπογράμμισε την ανάγκη τόσο για διμερείς, όσο και για πολυμερείς συνέργειες, ώστε να παταχθούν τα κυκλώματα διακινητών, αλλά και να δημιουργηθούν νόμιμα μονοπάτια μετανάστευσης.

Μητσοτάκης: Η ακτοφυλακή μας έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες ώστε να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές

"Την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα έχει παράσχει καταφύγιο και προστασία σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Η ακτοφυλακή μας έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες ώστε να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές στη θάλασσα. Θα είμαι ξεκάθαρος: η Ελλάδα πάντοτε θα είναι μία ανοιχτή και φιλόξενη χώρα για όσους διαφεύγουν από διωγμούς και βία, καθώς και για τους οικονομικούς μετανάστες που αναζητούν ένα νέο μέλλον μέσω νόμιμων οδών" κατέστησε σαφές ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Πηγή: skai.gr