Νέο τουρκικό ντελίριο κατά της Ελλάδας- Με σταθερές συμμαχίες, ισχυρή άμυνα και επιχειρήματα η απάντηση Μητσοτάκη

Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, μπορεί να οδηγηθούμε σε σοβαρή κρίση, δήλωσε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμάτσι - «Δεν ανοίγουμε διάλογο με το ανιστόρητο και το παράλογο», δήλωσε ο πρωθυπουργός

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Σαν εύφλεκτο υγρό στην εμπρηστική προκλητικότητα  της Τουρκίας λειτούργησε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου Κω Ψέριμο και Αστυπάλαια αλλά και η στήριξης από πλευράς συμμάχων και εταίρων των ελληνικών θέσεων μετά την τακτική της διεθνοποίησης που επέλεξε η Αθήνα. Πριν περάσει ένα εικοσιτετράωρο από την υψηλού συμβολισμού πρωθυπουργική επίσκεψη στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, αλλά και τα νέα αυστηρά μηνύματα του Υπουργού Άμυνας και του Υπουργού Εξωτερικών για την αδιαπραγμάτευτη και αταλάντευτη υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογαν Ομέρ Τσελίκ ξαναχτύπησε ωρυόμενος εκ νέου κατά της Ελλάδας, με "σκαμπανεβάσματα" παραληρήματος που ξεκινούσαν από απειλές για  «πολύ δύσκολες καταστάσεις» μέχρι δήθεν συμβουλές για το καλό της Ελλάδας!

Η αυστηρή απάντηση ήρθε δια στόματος του Έλληνα πρωθυπουργού από το βήμα του 13ου συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ, διαμηνύοντας σε αυστηρούς τόνους στην Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν ανοίγει διάλογο με το ανιστόρητο, το παράνομο και το παράλογο.

Το νέο μήνυμα Μητσοτακη

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στους νεολαίους της ΝΔ αναφέρθηκε στην εμπρηστική προκλητικότητα της Τουρκίας που τελικά γυρνάει μπούμερανγκ σε βάρος της, σημειώνοντας πως "οι γείτονες τα βάζουν με την Ιστορία και με το Διεθνές Δίκαιο, όμως κάθε ρητορικό, επιθετικό τους βήμα μετατρέπεται σε ένα ακόμα βήμα της δικής τους υποχώρησης προς το περιθώριο και τη διεθνή απομόνωση" είπε και πρόσθεσε "Εμείς, όμως, ζούμε στην πραγματικότητα και ευχόμαστε μαζί με το όνομα τους να αλλάξουν και την λογική τους. Αλλά δεν ανοίγουμε διάλογο με το ανιστόρητο, με το παράνομο και με το παράλογο".

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αντιδιαστολή με τον τουρκικό παροξυσμό που βαίνει κλιμακούμενος όλο το τελευταίο διάστημα , εξέθεσε την ελληνική στρατηγική που στέκεται απέναντι σε αυτόν τον παραλογισμό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο, τις σταθερές συμμαχίες και την ισχυρή άμυνα, τονίζοντας πως "Ο αληθινός πατριωτισμός δεν ζυγίζεται σε πομπώδη συνθήματα και δεν μετριέται με στολές και φιέστες. Αυτές ήταν οι «καμμένες» λογικές που απέτυχαν. Σήμερα, το εθνικό συμφέρον απαιτεί σταθερές συμμαχίες. Και τις έχουμε. Ισχυρή άμυνα. Και την χτίζουμε. Και, βέβαια, ικανότητα να προβάλλουμε παντού, όπου πρέπει και όπως πρέπει, τα δίκαιά μας τα οποία συμβαδίζουν πάντα με το Διεθνές Δίκαιο. Γι' αυτό και κρατάμε τις πόρτες μας κλειστές σε προκλήσεις αλλά πάντα ανοιχτές στις συζητήσεις. Γιατί το νόμιμο επιχείρημα είναι και αυτό σήμερα ένα μεγάλο όπλο" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Νέο ντελίριο από τον Τσελίκ

Είχε προηγηθεί το νέο ντελίριο του εκπροσώπου του κόμματος Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, προειδοποιώντας απειλητικά πως «Αν η Ελλάδα δημιουργήσει μία κατάσταση που είναι εναντίον του νόμου και αλλάζει το καθεστώς κυριαρχίας των νησιών», τότε «θα βρεθείτε αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες καταστάσεις», είπε ο Ομέρ Τσελίκ , διαστρεβλώνοντας κατά τη προσφιλή τακτική της Τουρκίας την πραγματικότητα και επιχειρώντας να παρουσιάσει την Ελλάδα ως τον παρανομούντα της περιοχής.

Επέμεινε δε και στην ανιστόρητη επιχειρηματολογία της Άγκυρας που επικαλείται ή αγνοεί κατά το δοκούν  τις διεθνείς συνθήκες και συνέχισε το ντελίριο σε σχέση με το καθεστώς που διέπει τα ελληνικά νησιά. «Το καθεστώς των νησιών είναι ξεκάθαρο. Αυτά τα νησιά θα είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Από τη στιγμή που το στρατιωτικοποιείς, αλλάζεις το καθεστώς των νησιών. Η αλλαγή του καθεστώτος του νησιού σημαίνει επίσης άνοιγμα προς συζήτηση για το καθεστώς κυριαρχίας, όπως εκφράζεται στη Συνθήκη για τη θέσπιση του σημερινού καθεστώτος του νησιού» είπε.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Ερντογάν δεν παρέλειψε να αντιστρέφει την πραγματικότητα και ως προς τη λεκτική επιθετικότητα που εμφανίζει η Άγκυρα ισχυριζόμενος πως η Ελλάδα στοχοποιεί την Τουρκία.

«Είναι απαράδεκτες οι δηλώσεις της Ελλάδας που έχουν ως στόχο  την Τουρκία και τον πρόεδρό μας. Με αυτή την επιθετική προπαγάνδα, δεν μπορεί να φτάσει  πουθενά. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα γράφοντας αιτήσεις σε άλλες χώρες που διαμαρτύρονται για την Τουρκία» δήλωσε καλώντας μάλιστα την Αθήνα να χρησιμοποιήσει προσεκτική γλώσσα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας!

Δεν κατάφερε πάντως για μία ακόμη φορά να κρύψει την ασφυκτική ενόχληση της Άγκυρας για την αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας διεθνώς και την αποδοχή των επιχειρημάτων και θέσεών της από τους συμμάχους μας  καλώντας μάλιστα την Αθήνα « να αξιολογήσει τι περιμένουν οι άλλες χώρες σε αντάλλαγμα για τη στήριξη που της δίνουν και να καταλάβει ότι ο πιο αξιόπιστος τρόπος είναι να λύσει τα προβλήματα στο τραπέζι με την Τουρκία» !

Το αυστηρό μήνυμα Παναγιωτόπουλου

Είχε προηγηθεί το νέο αυστηρό μήνυμα του Υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και η προειδοποίηση προς την Τουρκία να μην τολμήσει στρατιωτική εμπλοκή με την παράλληλη διαβεβαίωση προς τον ελληνικό λαό ότι πρέπει «να αισθάνεται απολύτως ασφαλής, καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι παρούσες και σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή». «Έχω τονίσει κατ' επανάληψη ότι οι εντάσεις δεν προσφέρουν σε καμία πλευρά. Οι δυνατότητές μας αυτές είναι που αποθαρρύνουν την άλλη πλευρά από το να αποτολμήσει στρατιωτική εμπλοκή. Και αυτό διότι ξέρουν το βαρύ κόστος που θα αναγκάζονταν να πληρώσουν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα και αποφασιστικές» δήλωσε ο Υπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΟ MANIFESTO». 

O κ. Παναγιωτόπουλος διεμήνυσε πως η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα αντιμετωπίσει κάθε επιβουλή τονίζοντας πως  « Ο Τούρκος Πρόεδρος σφάλλει αν νομίζει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας ή δεν θα αντιμετωπίσει την επιβουλή της εδαφικής ακεραιότητας της. Ασφαλώς και δεν θα είμαστε εμείς που θα προκαλέσουμε οποιαδήποτε ένταση στην ευρύτερη περιοχή. Όμως αποτελεί πλέον γνώριμη τακτική της άλλης πλευράς, ο Τούρκος Πρόεδρος κάθε φορά που αισθάνεται απειλούμενος ή αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα να προκαλεί εντάσεις. Ασφαλώς και δεν επιτυγχάνει τίποτε με τις προκλήσεις του αυτές. Απλώς εκτίθεται στην διεθνή κοινότητα και ενισχύει τη φαρέτρα των ελληνικών επιχειρημάτων.

Κοινό μέτωπο Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Σερβίας έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού

Στο πλαίσιο της τακτικής της Αθήνας να μην αφήνει ανεκμετάλλευτο κανένα «βήμα» και να κοινοποιεί την προκλητικότητα της Τουρκίας, ο Νίκος Δένδιας κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Βελιγράδι και τις κοινές δηλώσεις με το Σέρβο Υπουργό Εξωτερικών Νικολά Σελάκοβιτς καταδίκασε εκ νέου την αναθεωρητική πολιτική και τις απειλές  της Άγκυρας. «Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου θέτοντας αβάσιμους ισχυρισμούς. Εμείς απορρίπτουμε πλήρως αυτούς τους ισχυρισμούς και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας. Τα συμφέροντά μας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας, τα συμφέροντα μας βασίζονται στην Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Γεγονότα που δεν άφησε ασχολίαστα ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών παίρνοντας θέση στο πλευρό της Ελλάδας και δηλώνοντας πως «Η Δημοκρατία της Σερβίας παραμένει απόλυτα συνεπής στην υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, στην ξηρά αλλά και στη θάλασσα, βάσει του διεθνούς δικαίου συμπεριλαμβανομένων και του δικαίου της θάλασσας» ξεκαθάρισε ο Νίκολα Σελάκοβιτς.

Τόσο πάντως η διεθνοποίηση του τουρκικού παροξυσμού όσο η  περιοδεία του έλληνα πρωθυπουργού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, προκάλεσε ξεσηκωμό στα τουρκικά ΜΜΕ που έκαναν λόγο για σόου Μητσοτάκη μετά την ενθάρρυνση των Ευρωπαίων, επιμένοντας όμως να παραποιούν προκλητικά την ιστορία παρουσιάζοντας αναλυτές που ισχυρίζονται ότι «152 ελληνικά νησιά νησίδες και βραχονησίδες που δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα μέσω των συνθηκών»!

Ισχυρισμοί που αντίστοιχα Έλληνες αναλυτές τους χαρακτηρίζουν παράνομους, παράλογους, ανυπόστατους και ανιστόρητους και τους αποδίδουν στη δύσκολη εσωτερική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία , σε μία προεκλογική πλέον περίοδο, με τον Ενρτογαν να μην μπορεί να «ανακτήσει δυνάμεις», την οικονομία και την τουρκική λίρα να κατρακυλάνε  και την αντιπολίτευση να περιμένει «στη στροφή» τον τούρκο πρόεδρο για κάθε λάθος επιλογή του. Μία αυξανόμενη ένταση που τροφοδοτείται από τον εσωτερικό διαγκωνισμό των πολιτικών δυνάμεων της Τουρκίας, που προκαλεί τεράστιο εκνευρισμό στον Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή του και τον οδηγεί στη εξαγωγή της έντασης.  


 

Πηγή: skai.gr