Ελλάδα και σύμμαχοι βάζουν «φρένο» στην τουρκική προκλητικότητα - «Οργιάζει» η Άγκυρα

Η ελληνική πλευρά επιλέγει το δρόμο της ψυχραιμίας, της αποφασιστικότητας και του υψηλού συμβολισμού για να περάσει και να επικοινωνήσει τα δικά της μηνύματα τόσο στην γείτονα όσο και στη διεθνή κοινότητα

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Σε μία γεωπολιτική συγκυρία κατά την οποία η Τουρκία επιμένει να δυναμιτίζει το κλίμα με ρητορικές εξάρσεις και κλιμακούμενη προκλητικότητα εναντίον της Ελλάδας, η ελληνική πλευρά επιλέγει το δρόμο της ψυχραιμίας, της αποφασιστικότητας και του υψηλού συμβολισμού για να περάσει και να επικοινωνήσει τα δικά της μηνύματα τόσο στην γείτονα όσο και στη διεθνή κοινότητα.

Αυτή ακριβώς τη στόχευση είχε και η περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κω, την Ψέριμο και την Αστυπάλαια απ' όπου με υψηλό συμβολισμό, εξέπεμψε νέα μηνύματα, εντός και εκτός της χώρας, για μια Ελλάδα αναβαθμισμένη στο διεθνές περιβάλλον, που αδιάλειπτα προασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα και την εθνική της κυριαρχία.

Μία περιοδεία, η οποία μετά την εμπρηστική τακτική της Τουρκίας και τα παραληρήματα της πολιτικής της ηγεσίας, απέκτησε πιο έντονο εθνικό χαρακτήρα και αναβάθμισε έτι περαιτέρω τον συμβολισμό της πρωθυπουργικής επίσκεψης.

Το πρώτο μήνυμα αποφασιστικότητας και ισχύος προς την Άγκυρα ο πρωθυπουργός το έστειλε από το νησί του Ιπποκράτη, την Κω υπενθυμίζοντας σε αυστηρό τόνο πως «η Ελλάδα είναι σε θέση, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, να φυλάσσει αποτελεσματικά τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά της. Και αυτή είναι μια πολύ σοβαρή αποστολή την οποία έχουμε αναλάβει, όχι μόνο για λογαριασμό της πατρίδας μας αλλά και για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Στη μάχη κατά του αναθεωρητισμού της Τουρκίας ο πρωθυπουργός ενέταξε και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιλέγοντας το instagram για να στείλει ένα μήνυμα υψηλού συμβολισμού από την ακριτική Ψέριμο. Και επειδή «μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις» αποτύπωσε σε μια φωτογραφία το αληθινό γαλάζιο του Αιγαίου που δίνει τα χρώματά του στη γαλανόλευκη όπως αυτή προβάλει στα βράχια του νησιού και την ανάρτησε γράφοντας: «Ψέριμος. Εκεί που γαλάζιο του Αιγαίου συναντά το γαλάζιο της σημαίας! GR».

Η φωτογραφία του πρωθυπουργού από την Ψέριμο

Σε αυτό το κλίμα η Αθήνα ήδη άρχισε να δρέπει τους καρπούς της διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας και μετά τη Γαλλία και τη Γερμανία που στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας και στήριξαν την ελληνική επιχειρηματολογία, φρένο στον κλιμακούμενη επιθετικότητα της Άγκυρας και τις πομφόλυγες του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, έβαλε με αυστηρό μήνυμά του και το State Department, ξεκαθαρίζοντας πως η κυριαρχία των ελληνικών νησιών δεν αμφισβητείται.

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε χαρακτηριστικά:«η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται». Φωτογραφίζοντας δε, την Τουρκία απηύθυνε έκκληση για την αποφυγή προκλητικής ρητορικής που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των εντάσεων.

Εξίσου αυστηρό και ξεκάθαρο ήταν και το μήνυμα της Κομισιόν, κατηγορώντας την Τουρκία για καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου και απαιτώντας να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι έχει επίγνωση της αύξησης των παραβιάσεων και υπερπτήσεων  από τουρκικά μαχητικά και drones (UAV) πάνω από τα ελληνικά νησιά σημειώνοντας «οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με προσφυγή εφόσον απαιτείται στο Διεθνές Δικαστήριο». Καλεί δε, τη γείτονα «να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί των χωρικών τους υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου τους».

Δηλώσεις στήριξης, που η Αθήνα τις εκλαμβάνει και ως επισφράγιση της στρατηγικής της και της εξωτερικής της πολιτικής, η οποία χαρακτηρίζεται από συνέπεια, σταθερότητα και πίστη σε αρχές και αξίες. Μια πολιτική σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου χωρίς αμφιθυμίες και κουτοπονηριές, ενώ ταυτόχρονα η Ελλάδα είναι ανυποχώρητη σε θέματα που αφορούν την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. «Αυτή μας η αξιοπιστία, η σταθερότητα των θέσεων μας, αλλά και η δυνατότητά μας να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας συμφέροντα έχουν καταστήσει την Ελλάδα παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στη ευρύτερη περιοχή. Και στις δηλώσεις στήριξης των συμμάχων μας, αντικατοπτρίζεται και αυτή η πραγματικότητα» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, η ελληνική πολιτική και η στρατηγική της διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας και πολύ περισσότερο η αποτελεσματικότητά της αυτής της τακτικής της Αθήνας, εξοργίζει ακόμη περισσότερο την Άγκυρα  που πλέον στρέφεται όχι μόνο κατά της χώρας μας αλλά και όσων τη στηρίζουν.

Πηγή: skai.gr