Κλείσιμο

Τα μηνύματα για κάμψη της εθνικιστικής έξαρσης που δέχεται ο Ερντογάν - Επιμένει σε όξυνση

Οι Τούρκοι πολίτες, απορρίπτουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία όλο το ανθελληνικό παραλήρημα που καλλιεργεί ο Τούρκος πρόεδρος αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Μία ακόμη σαφή απάντηση στην αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας και τους ανυπόστατους ισχυρισμούς της που διαστρεβλώνουν την Συνθήκη της Λωζάνης, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τα εγκαίνια εκδήλωσης γiα τη Μικρά Ασία στο Μουσείο Μπενάκη.

Με αφορμή την προκλητικότητα της Άγκυρας ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον παροξυσμό του Ταγίπ Ερντογάν τονίζοντας ότι οι πρακτικές του παραβιάζουν τη συνθήκη και όπως είπε χαρακτηριστικά: "Η Ελλάδα θα πορευτεί με ασπίδα τη διπλωματία, των ισχυρών συμμαχιών της και το αποτρεπτικό δόρυ των Ενόπλων Δυνάμεων και την αδιάκοπη πορεία της προς την πρόοδο" είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώ αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάνης ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί, ότι τον σχεδόν έναν αιώνα ισχύος αυτής της Συνθήκης, θα τον διαδεχθούν πολλοί ακόμη. "Έτσι απαιτούν η Ιστορία και Γεωγραφία, η νομιμότητα και η διεθνής σταθερότητα" σημείωσε.

Πάντως, παρά τα πολλαπλά μηνύματα που λαμβάνει από το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό του ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να επενδύει σε έναν ιδιότυπο εθνικιστικό εγκλωβισμό της Τουρκίας, επιμένοντας να οξύνει τις σχέσεις με την Αθήνα και τους συμμάχους της, να προκαλεί ρητορικά και στο πεδίο, να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα αλλά και να αγνοεί τη γνώμη του βαλλόμενου τουρκικού λαού που μαστίζεται από τις ανεπιτυχείς πολιτικές του Τούρκου προέδρου.

Τουρκική δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας φανερώνει και την εσωτερική απομόνωση του Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησής του από τους Τούρκους πολίτες, καθώς απορρίπτουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία όλο το ανθελληνικό παραλήρημα που καλλιεργεί και εκτοξεύει με κάθε ευκαιρία τόσο ο ίδιος όσο και τα κυβερνητικά τους στελέχη, ενώ ταυτόχρονα συμπαρασύρει σε μία παραληρηματική πλειοδοσία εθνικισμού και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το μείγμα πολιτικής παραπλάνησης και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης της Τουρκίας από τα πραγματικά προβλήματα, που επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν στο εσωτερικό με σημαία την ανθελληνική προπαγάνδα και όξυνση, δεν φαίνεται να πείθει τους πολίτες που αντιλαμβάνονται τα προεκλογικά σωσίβια που αναζητεί ο Τούρκος πρόεδρος στην προσπάθειά του να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία.

Είναι εντυπωσιακή άλλωστε η απάντηση του 51,5% των πολιτών που απάντησαν πως "ναι" πιστεύουν ότι "η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τον τελευταίο μήνα αποτελεί προσπάθεια δημιουργίας ατζέντας για τις εκλογές". Και μόλις το 26,2% έχει αντίθετη άποψη.

Εξίσου εκ διαμέτρου αντίθετη με του τακτικισμούς Ερντογάν είναι και η απάντηση που έδωσαν σχεδόν 7 στους 10 πολίτες, το 64%, που πιστεύουν ότι ο ελληνικός λαός είναι φίλος και μόλις το 31,3% ότι είναι εχθρός. Ακόμη πιο εντυπωσιακό κάνει το συγκεκριμένο εύρημα το γεγονός ότι το 60% αυτών που απάντησαν ότι οι Έλληνες είναι φίλοι, ανήκουν στο κόμμα του Τούρκου Προέδρου.

Το ερώτημα που τίθεται βέβαια είναι ποιος τελικά θα καταφέρει να επικρατήσει, καθώς προς ώρας, ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να τροφοδοτεί όλο και πιο πολύ το μύλο του εθνικιστικού και ανθελληνικού παροξυσμού, με την αντιπολίτευση να ακολουθεί στον ίδιο "χαβά".

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ακροδεξιά Μεράλ Ακσενέρ η οποία "ζήλεψε" το εθνικιστικό κρεσέντο του Τούρκου Προέδρου αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και καλώντας τον Ταγίπ Ερντογάν να δράσει ανάλογα. "Στις δηλώσεις του κ. Ερντογάν υπήρχε ένα σημαντικό σημείο πως έγινε εισβολή σε 18 νησιά. Αν πράγματα 18 νησιά είναι υπό κατοχή και εσείς είστε πρόεδρος, επειδή μιλάτε για κατοχή θα πρέπει να κάνετε αυτό που πρέπει" τόνισε.

Είχε προηγηθεί το ανθελληνικό παραλήρημα του ηγέτη των Ρεπουμπλικανών, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου με προκλητικές αναφορές για την Κύπρο. "Δεν είμαστε σαν αυτούς, δήθεν ''έρχομαι᾽᾽,'' έρχομαι αμέσως'', ή ᾽᾽μπορώ να έρθω ξημερώματα᾽᾽. Τι είπε ο Ετζεβίτ, πήγε ο φαντάρος, έκανε την απόβαση, ήρθε στην πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου και είπε ότι᾽᾽ ο στρατός μας είναι τώρα στην Κύπρο". και τελείωσε" είπε.