Ελληνοτουρκικά: Με άσσο στο μανίκι η ομιλία Μητσοτάκη αύριο στον ΟΗΕ – Τι θα πει

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί buliing από τους επιθετικούς γείτονές μας», διεμήνυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας με ομογενείς, ενώ σε συνέντευξή του στο Bloomberg χαρακτήρισε τις καταγγελίες του Τούρκου Προέδρου περί ελληνικών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας "εξωφρενικές",

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Τον τόνο της τεκμηριωμένης, αδιαμφισβήτητης και αυστηρής απάντησης που θα δώσει αύριο (Παρασκευή) ο Έλληνας πρωθυπουργός από το βήμα του ΟΗΕ στις νέες ανυπόστατες και χυδαίες κατηγορίες που εκτόξευσε ο Ταγίπ Ερντογάν για την Ελλάδα, δίνει ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθ' όλες τις σημαντικές επαφές που συνεχίζει να έχει στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατά τις οποίες δεν παραλείπει να εκθέσει όλο το μέγεθος των τουρκικών προκλήσεων και του αναθεωρητισμού της Άγκυρας.

Όχι στο τουρκικό bullying

"Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί buliing από τους επιθετικούς γείτονές μας", διεμήνυσε κατά τη διάρκεια γεύματος με ομογενείς, ενώ σε συνέντευξή του στο Bloomberg χαρακτήρισε τις καταγγελίες του Τούρκου Προέδρου περί ελληνικών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας "εξωφρενικές", απαγορεύοντας σε αυτόν που εργαλειοποίησε χρόνια τώρα το μεταναστευτικό, και τον πόνο χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών και που φέρει δεκάδες καταδίκες διεθνών δικαστηρίων για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων , να κουνάει το δάχτυλο στην Ελλάδα, η οποία σώζει χιλιάδες ζωές στο Αιγαίο. "Να κατηγορείς την Ελλάδας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για το μεταναστευτικό είναι απλώς εξωφρενικό" είπε χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είναι αυτή που εργαλειοποιεί τους μετανάστες πολύ ανοιχτά και πολύ δημόσια τα τελευταία δύο χρόνια, προσπαθώντας να τους ενθαρρύνει να τους στείλει στα ελληνικά σύνορα και να τους σπρώξει στην Ευρώπη.

"Εμείς σώζουμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που κινδύνευαν στη θάλασσα. προστατεύουμε τα σύνορά μας όπως έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, αλλά επίσης σεβόμαστε τα θεμελιώδη δικαιώματα" αντέτεινε.

Ταυτόχρονα ο Έλληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε εκ νέου στη γείτονα αλλά και προς πάσα κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί καμία αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας. "Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρα απαράδεκτη. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και ουσιαστικά απεικονίζει την Τουρκία ως μία χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε Δυτική Συμμαχία", τόνισε χαρακτηριστικά, καλώντας παράλληλα τον Τούρκο Πρόεδρο να εγκαταλείψει το κρεσέντο της ρητορικής έντασης.

Ούτε βλέμμα Μητσοτάκη - Ερντογάν στη δεξίωση Μπάϊντεν

Η χυδαία επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα άπω το βήμα του ΟΗΕ αποτέλεσε τη "χαριστική βολή" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με το κακό κλίμα να αποτυπώνεται περίτρανα κατά τη δεξίωση που παρέθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προς τιμήν των ηγετών που μετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Μία δεξίωση κατά την οποία Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Μάλιστα οι ίδιες πήγες παρατήρησαν ότι οι δύο ηγέτες απέφυγαν να βρίσκονται ακόμη και σε κοντινή απόσταση, επισφραγίζοντας το βαρύ κλίμα μεταξύ των δυο πλευρών.

Η απάντηση από το βήμα του ΟΗΕ και ο "άσσος" στο μανίκι

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αυριανή του επίσημη ομιλία προς τους ηγέτες που μετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αναμένεται να αποδομήσει ένα προς ένα όλα τα σημεία της τουρκικής προπαγάνδας και των ανυπόστατων και χυδαίων χαρακτηρισμών του Ταγίπ Ερντογάν, από το ίδιο βήμα και προς το ίδιο ακροατήριο, που επεχείρησε να παραπλανήσει ο Τούρκος Πρόεδρος σε βάρος της χώρας μας. Η διαφορά ωστόσο έγκειται στο γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει με τεκμήρια και ντοκουμέντα, μέρος των οποίων άλλωστε έχουν ήδη κοινοποιηθεί προς τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα, όλα τα τελευταία χρόνια που κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα, με αποκορύφωμα τους τελευταίους μήνες και ημέρες, κατά τους οποίους η Άγκυρα έχει ξεπεράσει κάθε όριο, απειλώντας ευθέως ακόμη και με εισβολή την Ελλάδα. Αναμένεται δηλαδή, ο πρωθυπουργός να ξεδιπλώσει όλο το μέγεθος του τουρκικού αναθεωρητισμού, και του νεο-οθωμανικού μεγαλοϊδεατισμού, όπως διατυπώνεται ξεκάθαρα από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο και τα στελέχη της κυβέρνησής του, με κίνδυνο αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, σε μία κρίσιμη περίοδο, ενώ δεν αποκλείεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός να κρύβει και έναν "άσσο στο μανίκι" της ομιλίας του σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τον οποίο θα "βγάλει" στο βήμα του ΟΗΕ.

Ερντογάν = Πούτιν

Με την ανθρωπότητα τα τελευταία εικοσιτετράωρα να παρακολουθεί παγωμένη τις νέες "πυρηνικές", πλέον, απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πόλεμο στην Ουκρανία να αποκτά και νέα διάσταση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρομοιάσει του τουρκικούς τακτικισμούς με εκείνους του Βλάντιμιρ Πούτιν, τονίζοντας την ανάγκη η ήττα του Ρώσου Προέδρου να αποτελέσει παράδειγμα για όλους τους "αυταρχικούς ηγέτες" ανά την υφήλιο, ανακόπτοντας κάθε αναθεωρητική σκέψη και διαμηνύοντας ξεκάθαρα ότι τα σύνορα δεν αναχαράσσονται με τη βία. Στο πλαίσιο αυτό, και σε αντιδιαστολή με τον τουρκικό αναθεωρητισμό, θα υπερτονίσει την στάση της Ελλάδας στην κρίσιμη γεωπολιτικά περίοδο, που λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πιστή πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας και τους σαφείς κανόνες που τα διέπουν.

Το διπλωματικό σπριντ

Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών συνεχίζουν το διπλωματικό σπριντ στη Νέα Υόρκη, ενημερώνοντας και στις κατ' ιδίαν επαφές τους ομολόγους τους για την τουρκική προκλητικότητα και τον αρνητικό ρόλο που παίζει στη σταθερότητα της περιοχής και στη συνοχή της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ σε μία ήδη βεβαρημένη περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας. Σημεία που αναμένεται να αναδείξει εμφατικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά τη συνάντησή του σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.