Κλείσιμο

Δημοσκόπηση Pulse για τον ΣΚΑΪ: Η ΔΕΘ διαμορφώνει το φθινοπωρινό πολιτικό σκηνικό

Στο χώρο του κέντρου εξακολουθεί να παίζεται το πολιτικό παιχνίδι. Τα κόμματα αναμένεται το επόμενο διάστημα να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο κομμάτι των μετριοπαθών αναποφάσιστων ψηφοφόρων που παραδοσιακά αυτοπροσδιορίζονται πως ανήκουν στο μεσαίο χώρο.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Το τέλος των θερινών διακοπών περιμέναν τα κόμματα προκειμένου να αποκτήσουν μια πιο σαφή εικόνα για τη δημοσκοπική τους απήχηση. Το κύμα της ακρίβειας, οι εξαγγελίες της ΔΕΘ και το θέμα των παρακολουθήσεων έχει διαμορφώσει ένα εκρηκτικό φθινοπωρινό σκηνικό. Κοινοβουλευτικές και μη δυνάμεις προσπαθούν να πλασαριστούν σε όσο το δυνατόν καλύτερη θέση προκειμένου να μπουν με το δεξί στη νέα πολιτική χρονιά. Άλλωστε η μάχη του προϋπολογισμού φέτος θα είναι σκληρή.

Η μέτρηση της Pulse, που πραγματοποιήθηκε για τον ΣΚΑΪ, δείχνει πως η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να εμφανίζεται ανθεκτική στις πιέσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση. Αν και η διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής για τις επισυνδέσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη στην Πειραιώς βλέπουν πως η πλειοψηφία των πολιτών έχει ως πρώτη προτεραιότητα την οικονομία και το δύσκολο χειμώνα που έρχεται.  Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις 18-20 Σεπτεμβρίου στη πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η «γαλάζια παράταξη» συγκεντρώνει ποσοστό 34,5% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 26,5%. Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα εξακολουθεί να παρουσιάζει μικρή ανοδική πορεία της τάξης του 1%. Το γεγονός πως ανάλογη άνοδο παρουσιάζει και η κυβερνώσα παράταξη διατηρεί την ψαλίδα στα ίδια επίπεδα με το καλοκαίρι. Στο 12% ανιχνεύεται το ΠΑΣΟΚ, στο 5% το ΚΚΕ και ακολουθούν Ελληνική Λύση (4%) και ΜέΡΑ25 (3%). Άλλο κόμμα ψηφίζει το 6,5%, ενώ αναποφάσιστοι είναι το 8,5% των ερωτηθέντων.

Χωρίζοντας η Pulse το διάστημα συλλογής στοιχείων σε τρεις περιόδους είναι χαρακτηριστικό πως πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη (8-9 Σεπτεμβρίου) η Νέα Δημοκρατία μετρήθηκε στο 33%. Αμέσως μετά (12-15 Σεπτεμβρίου) κέρδισε μιάμιση μονάδα διατηρώντας περίπου στα ίδια ποσοστά με το καλοκαίρι την ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η όποια δυσπιστία καταγράφηκε προς την κυβέρνηση για το θέμα των επισυνδέσεων καλύφθηκε από την παρουσία και τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκε στην πρώτη καταγραφή της Pulse τον Σεπτέμβριο στο 25,5% σημειώνοντας μια μικρή πτώση μισής μονάδας σε σχέση με τον Ιούλιο. Μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη συμπρωτεύουσα κέρδισε μια μονάδα φτάνοντας το διάστημα από 18-20 Σεπτεμβρίου το 26,5%. Στην Κουμουνδούρου ψάχνουν ακόμα τον τρόπο να πλησιάσουν τη Νέα Δημοκρατία σε νούμερα που αγγίζουν το όριο του στατιστικού λάθους. Το επόμενο διάστημα θα επικοινωνήσουν το πρόγραμμα του κόμματος με μια ειδική καμπάνια που θα επικεντρώνει στις έξι εθνικές προτεραιότητες που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη με γενικό τίτλο «Δικαιοσύνη παντού».

Η δημοσκοπική πορεία του ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Pulse είναι η εξής: Ιούλιος 13%, 8-9 Σεπτεμβρίου 12%, 12-15 Σεπτεμβρίου 11,5%, 18-20 Σεπτεμβρίου (μετά την επίσκεψη του Νίκου Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη) 12%. Στο χώρο του κέντρου εξακολουθεί να παίζεται το πολιτικό παιχνίδι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο κυρίαρχος με το 29% να δηλώνει πως τον εκφράζει καλύτερα, το 23% ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το 17% ο Νίκος Ανδρουλάκης. Τα κόμματα αναμένεται το επόμενο διάστημα να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο κομμάτι των μετριοπαθών αναποφάσιστων ψηφοφόρων που παραδοσιακά αυτοπροσδιορίζονται πως ανήκουν στο μεσαίο χώρο.

Το στοιχείο που δεν παρουσιάζει καμία μεταβολή είναι ο δείκτης της παράστασης νίκης. Είναι κρίσιμος, καθώς διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό κλίμα δείχνοντας τη δυναμική των δυο βασικών διεκδικητών στο δρόμο προς τις εκλογές.  Και στις τρεις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο μήνα, η κυβερνώσα παράταξη παρέμεινε σταθερή στο 56% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνει από το 24% στο 26%.