Κλείσιμο

Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας στην τουρκική προκλητικότητα σε τρία μέτωπα

Με μπαράζ κινήσεων στη διπλωματική σκακιέρα,  απαντά η Αθήνα στην τουρκική προκλητικότητα που εκδηλώθηκε χθες με 168 παραβιάσεις στο Αιγαίο - εκ των οποίων οι 41 ήταν υπερπτήσεις. Η Αθήνα είχε ήδη από χθες αντιδράσει άμεσα στις κινήσεις της Άγκυρας με διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη. Ωστόσο, η Τουρκία συνέχισε τις προκλήσεις με παραβιάσεις έως τις 9 το βράδυ της Τετάρτης. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε ήδη τηλεφωνικά τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, που «υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ», είναι «παράνομη και καταδικαστέα». Παράλληλα σε κατάσταση επιφυλακής μπαίνει και το υπουργείο Άμυνας, που ενεργοποίησε ήδη την αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά. 

Έτσι, μετά τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά της Δωδεκανήσου, σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, τα αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βγήκαν από τα στρατόπεδα και αναπτύχθηκαν στις θέσεις που προβλέπεται από τα σχέδια. 

Αν απαιτηθεί και εφ' όσον η τουρκική προκλητικότητα επαναληφθεί με νέες υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, η Σάμος, η Κως, η Λέρος, η Κάρπαθος και η Κάλυμνος, δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο η ελληνική αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά να εγκλωβίσει τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.


Το απόγευμα της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Τανζού Μπιλγκίτς προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου δήλωση, αφού υποστήριξε ότι χθες έγιναν «προβοκατόρικες πτήσεις» από την Ελλάδα!

Ως πρώτη κίνηση, η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει «στον πάγο» τις συζητήσεις για τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μεταθέτοντάς τις, αορίστως, «για το μέλλον» όπως χαρακτηριστικά σημείωναν κυβερνητικές πηγές.  «Οι τουρκικές ενέργειες είναι απαράδεκτες, συνιστούν παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας κι αυτό είναι μια πρόκληση που δεν μένει αναπάντητη», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφορικά με το πάγωμα των ελληνοτουρκικών συναντήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Συμπλήρωσε ότι οι τουρκικές προκλήσεις «με κανένα τρόπο δεν συνάδουν με το πνεύμα και το περιεχόμενο της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο».

Κι όλα αυτά δείχνουν ότι «δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για τις συναντήσεις για τα ΜΟΕ», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η δεύτερη κίνηση της Αθήνας είναι το νέο, για δεύτερη συνεχή ημέρα, διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα. Έτσι, με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε, πριν από λίγο, νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.

Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού.

Παράλληλα, υπονομεύουν την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή.

Η τρίτη κίνηση της Αθήνας, είναι να ενημερώσει για την τουρκική συμπεριφορά αξιωματούχους της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε μέσω του πρώην υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και αρμόδιου τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σχολιάζοντας το μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά, είπε ότι η πολιτική του πιστού και δεδομένου είναι αδιέξοδη. 

Καλεί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 16 Μαΐου να απαιτήσει συγκεκριμένες αμερικανικές δεσμεύσεις «και οπωσδήποτε τη μη πώληση F-16 στην Τουρκία».

Το ΚΙΝΑΛ αντέδρασε με δήλωση του συμβούλου επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής κ.Σωτήρη Σέρμπου. Ειδικότερα, είπε: «Από την επαύριο της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν κατά την οποία ο Πρωθυπουργός έταξε νέο γύρο στρατιωτικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αναρωτιόμασταν στη βάση ποιας ατζέντας θα συζητήσουμε. 
Της διεθνούς νομιμότητας ή της αναθεωρητικής ατζέντας της Τουρκίας που εξακολουθεί να μιλάει για υπό όρους κυριαρχία μεγάλων ελληνικών νησιών; Μια ατζέντα που συστηματικά ξεδιπλώνει σε
αέρα και θάλασσα. Με μπαράζ παράνομων υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών. Απέναντι στο μείζον ζήτημα εθνικής ασφάλειας, ο Πρωθυπουργός εξέθεσε τη χώρα και υπονόμευσε
την αξιοπιστία της. Και τώρα ασμένως αποφασίζει, εμπρός όπισθεν! Για ακόμη μια φορά η Τουρκία θέτει την ατζέντα κι εμείς ευλαβικά την παρακολουθούμε».

«Τα καθημερινά ρεκόρ τουρκικών υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου «κουρελιάζουν» το βασικό επιχείρημα της σημερινής κυβέρνησης, όπως κι όλων των προηγούμενων, ότι «η συμμετοχή της χώρας μας στους επικίνδυνους ευρωΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς θωρακίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας έναντι των τούρκικων διεκδικήσεων». Σε αυτό το επιχείρημα στηρίχτηκε και η εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

 

«Μετά από δύο μήνες πολέμου έχουν συμβεί -μεταξύ άλλων- τα εξής:

 - Ρεκόρ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.

 - Ασκήσεις της Τουρκίας, με σενάρια απόβασης και κατάληψης νησίδας (προφανώς ελληνικής) και με παρουσία Αμερικανών κι άλλων ΝΑΤΟϊκών αξιωματούχων.

 - Δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας ότι «δεν είναι καλή εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ»» προσθέτει το σχόλιο του κόμματος και καταλήγει:

 «Τελικά, ισχύει απόλυτα αυτό που λέει ο λαός μας «αν έχεις τέτοιους φίλους, τί να τους κάνεις τους εχθρούς»».

Πηγή: skai.gr