Εξοργιστικός Ακάρ: Η Τουρκία έχει δικαίωμα ... αυτοάμυνας - Το κολύμπι θα ωφελήσει τους Έλληνες

«Αυτή η κατάσταση μας δίνει το δικαίωμα της αυτοάμυνας και κάνει αμφισβητούμενη την κυριαρχία των νησιών. Όταν το λέμε αυτό, κάνουν φασαρία ότι απειλούμε την κυριαρχία τους», είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Χωρίς τέλος οι απειλές και οι προκλήσεις Τούρκων αξιωματούχων κατά της χώρας μας.

Λίγες μόλις ώρες μετά την ομιλία Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το μήνυμα που έστειλε στους Τούρκους πολίτες, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κάνει λόγο για «δικαίωμα αυτοάμυνας» της Τουρκίας και απειλεί εμμέσως λέγοντας πως το «κολύμπι θα ωφελήσει τους Έλληνες».

«Στρατιωτικοποιούν τα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς κατά παράβαση των συνθηκών. Αυτή η κατάσταση μας δίνει το δικαίωμα της αυτοάμυνας και κάνει αμφισβητούμενη την κυριαρχία των νησιών. Όταν το λέμε αυτό, κάνουν φασαρία ότι απειλούμε την κυριαρχία τους», είπε ο Ακάρ σε συνέντευξή του στην Hurryiet που αποτελεί και το κεντρικό θέμα της τουρκικής εφημερίδας σήμερα.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, ο Ακάρ, σχολίασε δηλώσεις του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Παναγιωτόπουλου από το Καστελόριζο, λέγοντας πως «βλέποντας την προκλητική τους στάση τον τελευταίο καιρό, σκεφτήκαμε ότι ξέχασαν να κολυμπήσουν. Αν πάνε με αυτή τη νοοτροπία, το να ξέρουν να κολυμπούν θα τους φανεί χρήσιμο».

Πώς διάβασε το Anadolu την παρέμβαση Μητσοτάκη στον ΟΗΕ

Θετικά ήταν τα σχόλια του κρατικού πρακτορείου Anadolu για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε και κοινοποίησε ότι "η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία. Δεν είμαστε εχθροί. Είμαστε γείτονες και δίνουμε μεγάλη σημασία στις φιλικές σχέσεις μεταξύ μας"», έγραψε το τουρκικό πρακτορείο.

Αποσπάσματα της συνέντευξης Ακάρ

Παρ' όλες τις καλοπροαίρετες προσπάθειές μας, ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί συνεχίζουν με προκλητικές ενέργειες και ρητορική. Καταφεύγουν σε διάφορα μέσα για να δυσφημήσουν την Τουρκία. Αυτοί γίνονται γελοίοι με αβάσιμες συκοφαντίες που δεν εξηγούνται με λογική και δίκαιο.

Ενώ τους καλούμε επίμονα στη συνάντηση για τη λύση των προβλημάτων, αυτοί επίμονα αποφεύγουν τον διάλογο. Και συμπεριφέρονται έτσι, και λένε ψέματα ότι η Τουρκία είναι η πλευρά που αποφεύγει τον διάλογο. Διαμαρτύρονται συνεχώς για την Τουρκία σε τρίτα μέρη όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ για προβλήματα που μπορούμε να λύσουμε μεταξύ μας. Προσπαθούν να μετατρέψουν τα διμερή μας προβλήματα σε πρόβλημα Τουρκίας-ΝΑΤΟ, Τουρκίας-ΕΕ ή Τουρκίας-ΗΠΑ.

Προσπαθούν να παραπλανήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη με μη ρεαλιστικούς ισχυρισμούς για την Τουρκία σε κάθε σχετικό και άσχετο περιβάλλον. Κάνοντας αυτό, επιδεικνύουν μια ανήθικη και αντιδιπλωματική στάση.

Στρατιωτικοποιούν τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς κατά παράβαση των συμφωνιών. Αυτή η κατάσταση μας δίνει το δικαίωμα της αυτοάμυνας και κάνει αμφιλεγόμενη (συζητήσιμη) την κυριαρχία των νησιών. Όταν το λέμε αυτό, κάνουν φασαρία ότι απειλούμε την κυριαρχία τους.

Αυτοί είναι που διαδίδονται(επεκτατικοί). Είναι αυτοί που θέλουν 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα δικαιοδοσίας για το Καστελλόριζο. Οι ίδιοι κάνουν μια μάταιη προσπάθεια να οπλιστούν με μια ψευδή αντίληψη της απειλής. Είναι αυτοί που έχουν κάνει περισσότερες από χίλιες παραβιάσεις και παρενοχλήσεις από την 1η Ιανουαρίου. Το κάνουν αυτό και μετά μας χαρακτηρίζουν επεκτατικούς και επιθετικούς. Έλεος! Ή δεν έχουν καθρέφτη στο σπίτι τους ή φοβούνται να κοιτάξουν σε αυτόν. Αν κοιτάξουν, θα δουν τα αληθινά τους πρόσωπα, ίσως και να ντραπούν.

Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή. Η Τουρκία είναι ένας ισχυρός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος. Στόχος μας είναι το Αιγαίο να είναι μια θάλασσα ειρήνης και φιλίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα και τη δίκαιη κατανομή κάθε πλούτου. Ωστόσο, έχουμε δώσει την απαραίτητη απάντηση σε κάθε είδους άδικες και παράνομες απόπειρες στο πεδίο και στο τραπέζι και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον. Να το ξέρουν αυτό.

Δεν πρέπει να λησμονείται πόσο σοβαρές ήταν οι συνέπειες της περιπέτειας που ξεκίνησε βασιζόμενη σε άλλους πριν από έναν αιώνα, ότι αυτή η απόπειρα εισβολής δεν έγινε καν αποδεκτή από τον ελληνικό λαό και ότι ακόμη τρεις πρωθυπουργοί, δύο υπουργοί και ο αρχιστράτηγος τους που ήταν υπεύθυνοι για αυτήν την απόπειρα εισβολής καταδικάστηκαν σε θάνατο. Πρέπει να μάθει (κανείς) από την ιστορία. Πρέπει να κρατήσει (κανείς) το χέρι φιλίας που με υπομονή προσφέρουμε.

Οι προσθήκες που εξαρτούν την πώληση των F-16 είναι απαράδεκτες. Δεν πρέπει να υπάρχουν όροι που θα μας δέσουν τα χέρια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να λάβουν θεσμική στάση.

Η κρίση Ουκρανία έδειξε για άλλη μια φορά ότι μια ισχυρή Τουρκία είναι απαραίτητη για την Ευρώπη, για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια και για το ΝΑΤΟ. Τυφλά μάτια το έχουν δει και κωφά αυτιά το έχουν ακούσει αυτό.

Προτεραιότητά μας είναι η προμήθεια και ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών F-16 που έχουμε στο απόθεμά μας και που χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά. Τα σχέδιά μας είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά φυσικά έχουμε και εναλλακτικές λύσεις.

Πηγή: skai.gr