Ελληνική Προεδρία: Οι ποσοστώσεις στη μετανάστευση αντιβαίνουν τη συμφωνία ΕΕ – Ελβετίας

Τη λύπη της για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελβετία, με το οποίο οι ελβετοί πολίτες τάχθηκαν υπέρ της επιβολής ποσοτικών ορίων στην εισροή μεταναστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

«Η εισαγωγή ποσοστώσεων στη μετανάστευση των πολιτών της ΕΕ αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων, μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελβετικής Ομοσπονδίας, όπως αυτή περιγράφεται, στη σχετική διμερή συμφωνία που βρίσκεται σε ισχύ και η οποία αποτελεί κύριο παράγοντα, για την αρμονική ανάπτυξη των σχέσεών μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Την απογοήτευσή της για την απόφαση των ελβετών πολιτών να ψηφίσουν υπέρ της επιβολής ποσοτικών ορίων στην εισροή μεταναστών από την ΕΕ εξέφρασε και η Κομισιόν. 

Ο πρόεδρος της Ελβετίας Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ από την πλευρά του είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει μια λύση που είναι αποδεκτή για την ΕΕ. «Πρέπει να βρούμε έναν δρόμο τώρα. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να διευθετήσουμε αυτή την κατάσταση;», διερωτήθηκε.

Πλήθος ερωτημάτων για τις συνέπειες του δημοψηφίσματος θέτει σήμερα Δευτέρα ο ευρωπαϊκός Τύπος, κυρίως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της ελβετικής συνομοσπονδίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ