Η Ελλάδα υπογράφει αμυντική συνεργασία με τη Βρετανία - Τι περιλαμβάνει

Ταξίδι του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Νησί - Συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Μπεν Γουάλας

Σε λίγη ώρα υπογράφεται η Διακήρυξη Αμυντικής Συνεργασίας (Joint Vision Statement) μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου, από τους υπουργούς 'Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και Μπεν Γουάλας, στη ναυτική βάση του Πόρστμουθ στην νότια Αγγλία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η εν λόγω Διακήρυξη μεταξύ άλλων προβλέπει την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο πλευρών με συνεκπαιδεύσεις στρατιωτικών αλλά και επιτελικού προσωπικού. Επίσης, προβλέπει κοινές ασκήσεις, ενώ θα καθορίσει και ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών, όπως είναι ο υβριδικός πόλεμος και οι κυβερνοεπιθέσεις.

Παράλληλα, στην Διακήρυξη θα γίνεται σαφής αναφορά στον αμοιβαίο σεβασμό των αρχών του Διεθνούς Δικαίου αλλά και του Δικαίου της Θάλασσας. Όπως προβλέπεται από την συμφωνία, κλιμάκιο των δυο υπουργείων 'Αμυνας θα συναντιούνται μια φορά το χρόνο για να την επικαιροποιούν.

Η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει στο εμβληματικό πολεμικό πλοίο του βρετανικού ναυτικού Diamond D34. Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά των εξαιρετικά ικανών αντιτορπιλικών Type 45 και ένα από τα πιο προηγμένα πολεμικά πλοία στον κόσμο. Τον Έλληνα υπουργό συνοδεύει ολιγομελής αντιπροσωπεία με επιτελείς και στελέχη του υπουργείου. 

Εξάλλου, σήμερα το πρωί ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στην επιθεώρηση τιμητικού αγήματος που έλαβε χώρα στο περίφημο Horse Guards Parade στο κέντρο του Λονδίνου. Εκεί, εκτός των άλλων, η βρετανική στρατιωτική μπάντα παιάνισε το εμβατήριο του Πολεμικού Ναυτικού αποδίδοντας έτσι τιμές στον Έλληνα υπουργό.

Στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο υπουργοί λίγο αργότερα, συζήτησαν θέματα που αφορούν την ενίσχυση της ελληνοβρετανικής συνεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ενόψει και της συνόδου των υπουργών 'Αμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 14 και 15 Φεβρουαρίου.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτατη κυβερνητική πηγή, οι κ.κ Παναγιωτόπουλος και Γουάλας έχουν μια εξαιρετική σχέση, καθώς συχνά μιλούν τηλεφωνικά για θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως είναι οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πόλεμος στην Ουκρανία, κά. «Το ταξίδι αυτό επιβεβαιώνει την καλή σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο υπουργοί τα τελευταία χρόνια, αλλά και την έμπρακτη ενίσχυση της διπλωματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητική πηγή. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ