Κλείσιμο

Γερμανικός Τύπος: «Ελλάδα-Τουρκία, ξαφνικά οι καλύτεροι φίλοι»

H τουρκική «επίθεση» φιλίας αλλά και η συνεχιζόμενη λαϊκή οργή για τα Τέμπη,  σχολιάζονται στον γερμανικό Τύπο

Στον γερμανικό τύπο δεν πέρασε απαρατήρητη η αιφνιδιαστική επιχείρηση προσέγγισης των δύο χωρών, ενώ πριν λίγο καιρό η Τουρκία απειλούσε την Ελλάδα ακόμη και με πόλεμο.

Πού οφείλεται άραγε αυτή η ξαφνική γαλήνη; Η «Stuttgarter Nachrichten» περιγράφει καταρχήν αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση για τις δύο χώρες. Για το όλο λάμψη πρόσωπο του Τσαβούσογλου μετά από συνάντηση με τον «φίλο Νίκο» στις Βρυξέλλες, για τη «μεγάλη χαρά» του Δένδια που συνομίλησε με τον Τσαβούσογλου.

Αλλά το επιστέγασμα αυτή της προσέγγισης ήταν η επιστολή Ερντογάν με αφορμή την εορτή της 25ης Μαρτίου, «μια αξιοσημείωτη χειρονομία, γιατί η ημέρα τιμά την έναρξη της ελληνικής επανάστασης κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1821, η οποία ολοκληρώθηκε με την ανεξαρτησία της Ελλάδας», όπως υπενθυμίζει ο αρθρογράφος.

«Δεν ταιριάζουν στην εποχή τα κηρύγματα μίσους»

Η εφημερίδα δίνει βήμα στον Γιάννη Γρηγοριάδη, επικεφαλής του προγράμματος για την Τουρκία στο ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγητή στο τουρκικό Πανεπιστήμιο Bilkent στην Άγκυρα. «Οι ψηφοφόροι προτιμούν μια πιο μετριοπαθή πορεία» είπε στην εφημερίδα ο Έλληνας καθηγητής παρουσιάζοντας μια νέα δημοσκόπηση.

«Έλληνες και Τούρκοι δεν έχουν ακολουθήσει την κλιμάκωση των πολιτικών και στις δύο χώρες». Η εφημερίδα αναφέρεται στα δημοσκοπικά ευρήματα της έρευνας, στην οποία  καταδείχθηκε ότι πριν από την αποκλιμάκωση των διμερών σχέσεων οι πολίτες και στις δύο χώρες θεωρούσαν ότι τα προβλήματα είναι σοβαρά, αλλά μόνο ένα ποσοστό κάτω από το 20% και στις δύο χώρες τάσσονταν υπέρ μιας στρατιωτικής λύσης. «Ένας στους δύο Έλληνες και πάνω από κάθε δεύτερο Τούρκο ζητά διευθέτηση των πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων» επισημαίνει η εφημερίδα.

«Απρόσμενη επιστολή από την Τουρκία: Αντί για νέες απειλές ο Ερντογάν συγχαίρει τον ελληνικό λαό» παρατηρεί και το γερμανικό εκδοτικό δίκτυο RND, αναφερόμενο στην ευχετήρια επιστολή για την 25η Μαρτίου.

«Η ξαφνική ύφεση των εντάσεων μετά από συνεχείς απειλές προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη και οφείλεται κυρίως στους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία αρχές Φεβρουαρίου» υπενθυμίζει ο αρθρογράφος.

«Η Ελλάδα ήταν ένα από τα πρώτα ξένα κράτη που έστειλαν ομάδες διάσωσης. Ο Ερντογάν έχει προφανώς συνειδητοποιήσει ότι τα κηρύγματα μίσους κατά της Ελλάδας δεν ταιριάζουν πλέον στην εποχή, δεν του είναι χρήσιμα στην προεκλογική εκστρατεία».

SZ: Η οργή στην Ελλάδα επέστρεψε

Η τραγωδία των Τεμπών συνεχίζει να απασχολεί τον γερμανικό τύπο. Η «Süddeutsche Zeitung» προσπαθεί να βρει απάντηση στο ερώτημα, τι είναι εκείνο που ωθεί και πάλι τους ανθρώπους να διαμαρτύρονται, ακόμη και εβδομάδες μετά το δυστύχημα, εναντίον μιας κυβέρνησης, που δεν «ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις της» λίγο πριν από τις εκλογές .

Η απάντηση; «Δεν είναι μόνο οι δεκάδες νεκροί … αλλά κάτι μεγαλύτερο» σημειώνει ο σχολιαστής της. «Η οργή στρέφεται εναντίον ενός κράτους, για το οποίο ο κόσμος αισθάνεται ότι τον εγκατέλειψε και τον πρόδωσε. Αν αυτό το κράτος δεν είναι ικανό και πρόθυμο να προστατεύσει τις ζωές των πολιτών με προφανή μέσα, τί άλλο μπορεί κανείς να περιμένει από αυτό;».

«Σαπίλα κάτω από την επιφάνεια»

Η εφημερίδα αναφέρεται στα οικονομικά επιτεύγματα των τελευταίων χρόνων που έφεραν στη χώρα «μια φάση ανάσας», όπως την αποκαλεί χαρακτηριστικά, στον τουρισμό που ανθεί και τη δυνατότητα να αποπληρώνει η χώρα τα χρέη της νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. «Και όμως η κατάσταση κρίσης έχει επιστρέψει στο δρόμο. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το κλίμα είναι επικίνδυνο».

Στη σύντομη αναδρομή στα πεπραγμένα του Έλληνα πρωθυπουργού ο τόνος είναι θετικός. Για τις βελτιώσεις που έχει επιφέρει η πολιτική του στην καθημερινότητα των πολιτών, η λιγότερη γραφειοκρατία, η ψηφιοποίηση στις συναλλαγές με το δημόσιο, οι κρατικές επιδοτήσεις στον λογαριασμό ηλεκτρικού. «Όμως όλα αυτά ξεθωριάζουν μπροστά στη σιδηροδρομική καταστροφή και το παρασκήνιό της» υπογραμμίζει η εφημερίδα.

«Η καταστροφή αποκάλυψε βάναυσα τη σαπίλα κάτω από την επιφάνεια του εκσυγχρονισμένου κράτους. Και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η έκβαση των εκλογών μπορεί να είναι οριακή για τον Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζει. Αλλά και σε πολιτικό επίπεδο επίσης πολλά θέματα έχουν ανοίξει και πάλι στην Ελλάδα της κρίσης μετά την καταστροφή των Τεμπών».

Πηγή: dw.com